Prethodni članak
Sljedeći članak

OD BANKROTA DO NAJTRANSPARENTNIJEG GRADA: Zlatar otišao korak dalje u otvorenosti gradskih financija građanima

Grad Zlatar prvi u Zagorju uveo programsko rješenje preko kojeg javnost može vidjeti na što se troši gradski novac, jer je to, kako kaže gradonačelnica, novac svih nas


Grad Zlatar prvi je grad u Krapinsko – zagorskoj županiji koji je uveo aplikaciju transparentnosti. Aplikacija koja se može pronaći na službenim web stranicama Grada omogućit će građanima potpuni uvid u ugovore, narudžbenice i fakture, uključujući i one koje nisu predmet obavezne objave. Na ovaj način će sve gradske transakcije, ugovori i raspored financijskih sredstava biti u potpunosti otvoren javnosti.

- Ne mislimo da drugi gradovi i općine nisu transparentni, jer smo imali ocjenu javne financije gdje su za transparentnost mnogi općine i gradovi kao i Krapinsko – zagorska županija ocjenjeni s peticom, no htjeli smo ići korak dalje, da svim građanima Zlatara budemo otvoreni i prikažemo potrošnju svih vrsta ugovora i narudžbenica koje imamo u Gradu, a koje i nismo obvezni prikazivati – rekla je na konferenciji za novinare gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek.

Aplikaciju je za Grad Zlatar izradila firma Zelena dolina iz Požege, a stoji 19.900 kuna plus PDV. - Grad Zlatar je u 2009. godini bio grad slučaj, grad u bankrotu, zbog lošeg rukovođenja. Ne želim da se to više desi u gradu Zlataru i i želim da građani imaju uvid i povjerenje za što se sve moraju trošiti gradske financije, to su novci svih nas – kaže gradonačelnica, dodajući da u području socijale zbog zaštite osobnih podataka nisu stavljena imena osoba kojima die pomoć, pa stoga građani za to moraju imati razumijevanja. - Mi lokalni čelnici često čujemo da građani nemaju povjerenja u političare. Želim pokazati da građani mogu imati povjerenja, ne želim da se prepričavaju neistine na nekim mjestima, društvenim režama, po gostionama, koje se čuju od nekih trećih strana. Ovako svaki građanin može u svakom trenutku preko računala i mobitela ući u aplikaciju koja će se ažurirati dva puta mjesečno. Sada je aplikacija više - manje ažurirana, ima još nekih stvari koje moramo dopuniti – pojasnila je gradonačelnica.

Kroz programsko rješenje koje je građanima dostupno na internetskoj stranici www.zlatar.hr moći će se pregledati više od 1100 računa, 200 ugovora i 350 narudžbenica i to uz vrlo jednostavno pretraživanje, s detaljnim podacima i uz redovito ažuriranje.

Pressici su prisustvovali i zamjenik gradonačelnice Stanko Majdak, voditeljica projekta Monika Švenda, koja je pokazala kako se aplikacija koristi te djelatnica u financijama Mirela Škuranec Lesičar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook