Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju 28 novozaraženih koronavirusom

U rujnu je 684 oboljelih, a u rujnu prošle godine bilo ih je 185


Na konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite načelnik Stjepan Skuliber izvijestio je da je danas u Zagorju 28 novozaraženih osoba. Oporavile su se 22, trenutno aktivnih slučajeva je 305, u samoizolaciji je 491 osoba, a na liječenju u OB Zabok 25 pacijenata od kojih 4 na respiratoru.

- Broj novooboljelih u 7 dana na 100.000 stanovnika i dalje raste, 169 je prosjek, a 139 je bio prije tjedan dana. U rujnu je 684 oboljelih, a u rujnu prošle godine bilo ih je 185 – rekao je Skuliber i dodao da je prosjek pozitivnih nalaza 17 posto.

Dr. Marina Stanković Gjuretek iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ istaknula je da je s današnjim danom utrošeno 99.780 doza cjepiva. 52.675 osoba cijepljeno je prvom dozom, 47.605 kompletno s obje doze, što je prosjek od 47 % odraslog stanovništa, oko 5,5 posto manje od projeka države.

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina rekao je da je 9 COVID pozitinih pacijenata u jedinici intenzivne, 16 na covid odjelu. Danas je jedan pacijent otpušten, pa su 24 u bolnici, 4 na respiratoru.


Kako su od 4. 10. obavezni na testiranje zapsolenika u bolnici, Vančina je izvijestio da imaju oko 80 djelatnika koji nisu cijepljeni niti su preboljeli COVID. - Organizirali smo testiranje za te djelatnike prema uputi ministarstva i Stožera. Sve funkcije bolnice su u pogonu, nemamo nikakvih zaostataka, za sada je situacija zadovoljavajuća, ali s obzirom na povećanje brojki, zabrinuti smo jer smo s kapacitetom na covid odjelu 20 kreveta, a sada ih je 15. Prva iduća za zatvaranje, ako će trebati još kreveta, je pulmologija. nadam se da se to neće dogoditi – rekao je Vančina.


Zamjenica župana Jasna Petek rekla je da u zdravstvenim ustanovama ima 5 covid pozitivnih zaposlenika, 6 u samoizolaciji. U sustavu socijalne skrbi, od 1585 korisnika 6 ih je pozitivno i dvoje zapsolenih od 721. U obrazovnom sustavu, broj novozaraženih od 10 do 19 godina je veći nego ranije. Pozitivan je 41 učenik iz 17 škola, 10 osnovnih i 7 srednjih škola. Za 243 učenika izrečena je mjera samoizolacije. Tri razredna odjela osnnovnih škola su u samoizolaciji, 2 odjela srednjih škola, 3 razredna odjela osnovnih škola su online, i 3 iz srednjih škola. Od zaposlenika škola, 8 je pozitivnih djelatnika u 5 škola i 9 djelatnika je u samoizolaciji.


Župan Željko Kolar rekao je da je broj novooboljelih i hospitaliziranih oko 85 posto onih koji se nisu cijepili te 12 do 15 posto onih koji se jesu cijepili. - Ovo je dokaz da cjepivo šititi. Nije rečeno da cjepivo štiti 100 posto niti u jednom trenu. To je neoboriv argument da je cjepivo korisno. Mi se ne možemo cijepiti umjesto ljudi, no moramo ponavljati da je dobro da se ljudi cijepe, na 73 punktova smo osigurali svakodnevnu mogućnost cijepljenja i u Zavodu bez najave – rekao je Kolar te zamolio sve građane da se pridržavaju novih mjera i uputa Stožera.

Na novinarsko pitanje o situaciji s osmašem u OŠ Krapinske Toplice, zamjenica župana Jasna Petek odgovorila je da raspolažu informacijom da učenik i dalje odbija staviti masku u zajedničkim prostorima te da su roditelji zatražili preseljenje u nekoliko zagorskih škola. Nadovezao se župan Kolar. – Županija je osnivač škola, u svim školama vrijede ista pravila igre, želim to jasno naglasiti. Preseljenjem u drugu školu neće se promijeniti uvjeti pod kojima mali Nikola može ići u školu, i to je poruka njegovim roditeljima, jeedino ako problem žele preseliti na neko drugo mjesto. Apeliram na roditelje da Nikolu puste da ide u školu kao i svi vršnjaci, ne samo u Krapinsko – zagorskoj županiji već u čitavoj Hrvatskoj. Tako ćemo njemu napraviti uslugu – rekao je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook