Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković se hvali: 'Imamo 76 ruku. Teoretski, i 83 na raspolaganju'


Premijer Andrej Plenković sudjeluje na svečanom otvorenju nove zgrade Srednje škole Čakovec. Nakon službenog protokola stao je pred novinare te je govorio o pregovorima oko sastavljanja većine.

Novinari su ga pitali ima li 76 ruku, piše Jutarnji.

- Načelno, imamo 76 ruku. I više. Pripadnici manjina su već rekli da podržavaju Jandrokovića za predsjednika Sabora, a to su ljudi koji su s nama 8 godina u suradnji i jasna je njihova podrška. Ako bismo se dogovorili s DP-om, teoretski imamo 83 ruke na raspolaganju, rekao je Plenković.

Novinari su ga pitali o odluci Kolakušića da zamrzne mandat u Saboru. - Nije mi to poznato, nisam znao za te informacije. Ne znam gospodina, tako da ne mogu reći ništa.

Pitali su ga i o prijedlogu SDSS-a za ministra branitelja i njhovom stavu prema SDSS-u.

- Nije to jedina tema u razgovorima. Približavamo stajališta, pokušavamo u normalnom dijalogu najprije razumjeti pozicije.Oni imaju neke svoje ideje i to je dio onoga što su razgovori.

Je li se spreman odreći SDSS-a? - Nismo još u fazi okončanja razgovora, rekao je.

Novinari su ga pitali i pregovara li Anušić, koji je danas u Slavoniji, s DP-om.

- Oni su bili na obilježavanju u Borovom selu, mi smo uvijek tamo slali ministre. Oni su bili na komemoraciji danas, sutra će Anušić i Medved biti u Virovitici i to je uobičajeno, rekao je Plenković i dodao da će i ići u Vukovar. Rekao je i da se o vladajućoj većini razgovara svaki dan.

- Na izbore nećemo ići, dogovorit ćemo se, nema potrebe..., rekao je Plenković i dodao da je politička nestabilnost nešto najgore što se može dogoditi demokraciji.

- Sve operativne aktivnosti to stavlja na pauzu. Razgovara se među onima koji su ozbiljni i odgovorni. RH ima novi sport, drugačiji nego 2016. i 2020., gdje korumpirane stranke vode političku bitku nakon izbora, što nije normalno. Imate Grbina koji umjesto da odmah da ostavku, istu večer kako je Bernardić napravio... Čak je i Milanović, koji je izgubio od nas, nestao. Sada imamo Grbina koji je uz potporu svog ‘strica‘ Milanovića, jedan glas više od Bernardića, i još se koprcaju kao da nisu izgubili s 19 razlike. To su neki novi standardi koji su jako loši i nisu uobičajeni. I baš zbog toga ćemo formirati vladu. Mi ćemo je predvoditi, naći ćemo modalitet, uvijek postoje kreativna rješenja da se premoste zapreke koje neki sami sebi stave. Hrvatskoj trebaju Vlada, Sabor, zakoni, normalno funkcioniranje...

- Vrijeđanja koja dolaze s lijevog spektra nakon izbora su anomalija u hrvatskoj demokraciji. Umjesto da imamo baražnu vatru na Milanovića koji je kršenjem Ustava doveo do ovoga, nećak Grbin nešto glumi da je, da nije, da se ja nemam s kime suočavati... Svejedno su teško poraženi. Kad kažem da su korumpirani, onda se bolje čuje. Mi očito nismo dovoljno jasno govorili kakva je ta druga strana...

Novinari su ga pitali i za Milanovićevu izjavu da "o vladi trenutno pregovaraju Plenković i Anušić".

- Nisu nikakvi pregovori između Plenkovića i Anušića. Mi radimo na temelju odluka Nacionalnog odbora. Nismo nikakva diktatura, faraoni, despoti, nego poštujemo odluke svojih tijela i u skladu s tim se ponašamo. Nije odgovorio na pitanja, je li zvao Orbana da utječe na Jankovića, da ili ne? Zovemo li stranog državnika da utječe na političku volju zastupnika u Hrvatskom saboru. Pitajte Milanovića, kaže Plenković i dodaje: - Bolji ste s njim nego sa mnom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook