Prethodni članak
Sljedeći članak

U Začretju se otvara osnovna glazbena škola. Općina već kupila instrumente


Sveti Križ Začretje dobit će osnovnu glazbenu školu koja će s radom početi s početkom nove akademske, odnosno, školske godine, dakle, u rujnu ove godine. Bit će to Područni odjel Sveti Križ Začretje - Glazbene škole u Pregradi, koja je za to već dobila potpisanu suglasnost resornog ministarstva. 

Inače, pregradska glazbena škola već ima jedan područni odjel i to onaj u Kumrovcu, tako da s organizacijske strane svetokriški im odjel neće predstavljati neku nepoznatu novost na koju bi se trebali posebno privikavati. – Mi ćemo im za to osigurati prostor u našoj školi. Naime, učenici od petog do osmog razreda su stalno u jutarnjoj smjeni, a učenici od prvog do četvrtog razreda se izmjenjuju u smjenama, što znači da poslijepodne imamo na raspolaganju dvanaest slobodnih učionica i njih smo predvidjeli za obavljanje nastave glazbene škole – rekao nam je ravnatelj svetokriške osnovne škole, Dario Šimag, koji je i sam poznati zagorski glazbenik, osnivač i frontman popularnog Luna benda, stoga ni ne čudi i njegovo osobno zadovoljstvo što će glazbena škola konačno zaživjeti u Svetom Križu Začretju.

Inače, sama inicijativa postojala je i ranije, a pokrenula ju je Općina Sveti Križ Začretje, koja je još 2019. provela svojevrsnu anketu među građanima kako bi došla barem do okvirnih informacija o potencijalnom broju polaznika škole.  Upravo se zbog toga Općina i sada, i više nego konkretnom pomoći, angažirala oko cijele te priče. – Općina je kupila instrumente. Tu su dva pianina, flaute, klarineti, eufonij, klasične gitare, harmonike, violine, trube, saksofone, trombon i francuski rog sveukupno 23 instrumenta. Dakle, prostore imamo, potpis ministra je stigao, stigli su i instrumenti tako da ćemo negdje u svibnju raspisati natječaj za upis i s početkom iduće školske godine počet će i nastava u našoj glazbenoj školi – ispričao nam je Šimag, zahvalivši se Općini što se aktivno uključila u čitavu priču i za same instrumente već sada izdvojila 249.582,00 kn, odnosno, 33.125,22 eura.

Načelnik Marko Kos izrazio je zadovoljstvo što će Sveti Križ Začretje, koje je poznato po brojnim udrugama kulturnog amaterizma, od kojih se veliki dio njih bavi glazbom, konačno dobiti svoju glazbenu školu. - Dobro je poznata činjenica da na našem području postoji dugogodišnja tradicija članstva u puhačkim orkestrima, kulturno-umjetničkim društvima i dječjim zborovima. U rad udruga članovi se uključuju još kao djeca te ostaju aktivni i u odrasloj dobi. Raduje nas da u nekim udrugama aktivno djeluju i djeca i njihovi roditelji. Svjesni činjenice da brojna djeca s našeg područja tražeći dodatna znanja pohađaju glazbene škole u susjednim nam gradovima, krenula je inicijativa za pokretanje glazbene škole i u našoj sredini. Provodeći prvu anketu među osnovnoškolcima naišli smo na veliki interes djece i odobravanje njihovih roditelja. Isprva se razmišljalo o osnivanju samostalne glazbene ustanove, no prateći praksu ostalih jedinica lokalne samouprave došli smo do zaključka da je puno prihvatljiviji model suradnje s već osnovanim glazbenim školama. U tom smislu uspostavljena je suradnja Glazbene škole Pregrada i Osnovne škole Sveti Križ Začretje -rekao nam je Kos.

No, kako je napomenuo, to nije jedina suradnja, odnosno, podrška Općine Sveti Križ Začretje tamošnjoj osnovnoj školi kojoj je, inače, osnivač Krapinsko – zagorska županija. - Možda je već izlizana rečenica da su djeca naša budućnost, no to uistinu i je tako. U tom smislu iz općinskog proračuna se kontinuirano izdvajaju sredstva za našu osnovnu školu. Redovito sufinanciramo produženi boravak, pomoćnika u nastavi i troškove prehrane za dio djece. Podržavamo i inicijative vodstva škole za materijalna ulaganja. Tako smo ove godine sufinancirali nabavu stolica za školsku blagovaonu, opremanje informatičke učionice i u potpunosti pokrili troškove videonadzora. Sudjelovali smo i u uređenju školske kuhinje te sufinancirali nabavu radnih bilježnica i ostalog radnog materijala. Također smo pružili potporu inicijativi mladih i financijski poduprli uređenje prostora za druženje uz igralište Osnovne škole. Za potrebe naših osnovnoškolaca ove godine ukupno je izdvojeno gotovo 515.000,00 kn. Ulaganjem u obrazovanje djece stvaramo pretpostavke za daljnji razvoj naše sredine i svaki financijski izdatak u ovom smislu je višestruko opravdan. U tom smjeru, u okviru proračunskih mogućnosti, planiramo nastaviti i naredne godine – najavio je načelnik Marko Kos.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook