Prethodni članak
Sljedeći članak

U travnju u KZŽ najviše prekršaja vezano uz brzinu

Pokazatelji sigurnosti prometa za travanj


Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u travnju obavili očevid kod 48 prometnih nesreća što je za 2,0 posto manje nego u mjesecu travnju prošle godine.

Nije bilo evidentiranih prometnih nesreća s poginulom osobom, u devet nesreća s ozlijeđenim osobama tri osobe su zadobile teške, a 11 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozlijede, dok je u 39 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama manji je za jednu nesreću, nesreće s ozlijeđenim osobama u padu su za 25,0 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u poratu za 8,3 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba manji je za jednu osobu, teže ozlijeđenih osoba je isto, a lakše ozlijeđenih osoba manje za 15,4 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 14 osoba što je za 17,6 posto manje nego u travnju 2021. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je deset sudionika od kojih su dvije osobe zadobile teške, a osam osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (51 sudionik) ili 60,0 posto od ukupnog broja sudionika u prometnim nesrećama.

Nepropisno kretanje vozila kolnikom je najčešći uzrok prometnih nesreća. Naime, 12 nesreća ili 25,0 posto nesreća izazvano je zbog nepopisanog kretanja vozila kolnikom, a kojom prilikom je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede, a četiri osobe lakše tjelesne ozljede. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo udara vozila u objekt kraj ceste deset prometnih nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je nedjelja s deset obavljenih očevida, te subota s devet obavljenih očevida, a najsigurniji bio je utorak s tri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 14-15 sati sa sedam obavljenih očevida, zatim između 11-12 sati, između 19-20 sati i između 20-21 sat sa po pet obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje bilo je između 01-05 sati kada nije obavljen niti jedan očevid prometne nesreće.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 85 sudionika od čega je bilo 66 vozača i 19 putnika, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je osam vozača. Slijedom navedenog proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 12,1 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. Naime, lani je u 49 prometnih nesreća sudjelovalo 99 sudionika od čega su bila 72 vozača i 27 putnika, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 19 ili 26,4 posto vozača pod utjecajem alkohola. U mjesecu travnju ove godine došlo je do smanjenja broja vozača u prometnim nesrećama za šest vozača ili 8,3 posto, ali i do smanjenja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 14,3 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske, tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u travnju ove godine evidentirali su 1 379 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 628 prekršaja, što iznosi 45,5 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa (219) i prekršaji upravljanje neregistriranim vozilom (64). Utvrđeno je i 49 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 36 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 12 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, sedam prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, šest prekršaja odbijanja alkotestiranja, te pet prekršaja nekorištenja zaštitne kacige.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook