Prethodni članak
Sljedeći članak

[U TIJEKU JE SJEDNICA VLADE U KRAPINI] Plenković: U Zagorje smo danas donijeli projekte vrijedne 3,68 mlrd kuna


Dan Grada Krapine i blagdan sv. Nikole posebno je svečan u Krapini, jer je zagorska prijestolnica danas postala i mjesto u kojem se okupio državni vrh. U POU Krapina započela je sjednica Vlade RH, prva u Krapinsko – zagorskoj županiji nakon 14 godina.

Premijer Plenković nazočio je misi u Crkvi sv. Nikole, a potom prisustvovao svečanosti povodom Dana grada Krapine. U podne je započeo i politički doživljaj desetljeća, kako je najavljena sjednica Vlade RH. Sjednici, uz sve ministre i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, prisustvuju i brojni drugi državni i županijski dužnosnici, zagorski saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici.

Na sjednici će biti prihvaćene odluke  i zaključci od velike važnosti za Krapinsko – zagorsku županiju, koje bi kroz nekoliko godina našoj županiji trebale donijeti nekoliko milijardi kuna, rečeno je na nedavnoj press – konferenciji.

Izdvojimo tek neke od zaključaka o kojima će se govoriti na današnjoj sjednici – projekt izgradnje brze ceste Popovec – Marija Bistrica – Zabok, na dionicama od Popovca do Kašine i od Kašine do Zlatar Bistrice sa spojnom cestom prema Brezničkom Humu kao i zaključka u vezi s Projektom izgradnje drugog kolnika autoceste Zagreb – Macelj na dionici Krapina – Đurmanec; zatim projekt izgradnje državne ceste Zabok – Krapina na dionici uz industrijsku zonu u Zaboku i od Velike Vesi do Krapine.

Točke dnevnog reda vezane su i uz modernizacija i elektrifikacije željezničke pruge R106 Zabok – Đurmanec – državna granica, na dionici Zabok – Đurmanec – Hromec, obnova željezničke pruge L102 Savski Marof – Kumrovec – državna granica, na dionici Harmica – Klanjec, projekt izgradnje školskih sportskih dvorana u KZŽ, zaključci u vezi s izgradnjom Znanstveno – edukativno – zabavnog centra Zagorje. Neće se zaboraviti niti bolnice – tu je zaključak o pružanju financijske potpore za magnetsku rezonancu za oB Zabok, projekt Centra za robotiku u rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, i još brojne druge važne odluke.

Na samom početku sjednice Vlade, premijer Andrej Pleković rekao je kako je ovo druga sjednica Vlade u Krapini, i to nakon 14 godina. – Drago mi je da ćemo danas u gradu Ljudevita Gaja imati prigodu napraviti jedan pogled u budućnost i zajednički donijeti niz odluka Vlade koje idu ka većem, bržem i kvalitetnijem razvoju Krapinsko – zagorske županije i Grada Krapine – rekao je Plenković te istaknuo odličnu suradnju sa Županijom i ostalim gradovima i općinama u protekle tri godine. - Veliki broj konkretnih projekata se realizirao, od ulaganja u poduzetničke zone, do relizacije projekta, poslovno – tehnoloških inkubatora te niza aktivnosti u području kulture. Financijska težina ove današnje sjednice, zaključaka i Vlade bit će 3 milijarde 602 milijuna kuna, a ugovori i odluke koji će se uručiti i potpisati kasnije iznose još 81 milijun, sve zajedno 3 milijarde i 683 milijuna kuna zajendičkih projekata za Krapinsko – zagorsku županiju. To je važna poruka ravnomjernog regionalnog razvoja i suradnje između Vlade i jedinica područne i lokalne samouprave. Također, vidim da i Županija i većina gradova i općina nakon naše reforme vezane uz jedinice lokalne samouprave imaju osjetno veće prihode i to nas čini vrlo snažnim akterima za realizaciju vaših programa i na tom tragu ćemo nastaviti i dalje – rekao je premijer.

Krapinsko  - zagorski župan Željko Kolar pozdravio je u svoje osobno ime, u ime predsjednice Županijske skupštine, u ime svojih zamjenika, 6 gradonačelnika, 1 gradonačelnice, 4 načelnice i 21 načelnika s područje Krapinsko – zagorske županije, zahvalivši se Vladi RH na održavanju sjednice u Krapini na kojoj će biti donijeto niz dobrih odluka koje su vezane za razvoj Krapinsko – zagorske županije. – Izuzetno me veseli što je Vlada RH na neki način valorizirala sve one mjere koje je KZŽ pripremila. Svima nam ciljevi trebaju biti zajednički, a to je razvoj i stvaranje bolji uvjeta za život svih građana.

Kolar se pohvalio kontinuiranim rastom gospodarstva, od druge polovice 2013. godine. U tom periodu od 33 tisuće zaposlenih došli smo 38 tisuća zaposlenih.  - Prošla godina bila je najbolja u povijesti zagorskog gospodarstva, preko 13 milijardi ukupnih prihoda,  i rast od 10 posto, a svi ti pozitivni rezultati su prije svega zahvaljujući našim gospodarstvenicima, obrtnicima, mjerama Vlade RH, županije, gradova i općinama  - rekao je Kolar, zahvalivši se na svakoj  odluci koja će biti donesena jer će svaka od njih znači bolji razvoj KZŽ i bolje uvjete za život na području KZŽ. Kolar je apelirao  i na razvojni sporazum koji je pripremilo 5 župana iz sjeverozapadne Hrvatske, jer on jamči ravnomjeran razvoj i dodatni zamah gospodarstvu i ostanku ljudi u ovim krajevima.  Kolar je premijeru u znak dobrodošlice poklonio licitarsko srce, drvene igračke i srebrnjak koji je izdan povodom 5. godišnjice ulaska Hrvatske u EU.

Dobrodošlicu u Krapinu poželio je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, istaknuvši kako je Krapina kulturno, povijesno, obrazovno i političko središte Krapinsko – zagorske županije, grad sa snažnim identitetom, ugodan za život, bogat dobrim ljudima velikog srca uz razvijenu tekstilnu i metaloprerađivačku industriju. - Također, Krapina je grad koji brine o svojim stanovnicima od predškolskog pa do visokoškolskog  obrazovanja. Stoga mi je posebno zadovoljstvo da vam danas svima mogu zahvaliti što ste ove godine donijeli odluku o prijenosu osnivačkih prava VHZK na RH tako da Zagorci od ove godine mogu besplatno studirati ovdje na svojoj grudi, na svojoj domaji – rekao je Gregurović te govorio i o planovima daljnjeg razvoja grada u svim pogledima. - Bez obzira što Krapina spada u skupinu iznadprosječno razvijenih gradova i općina u RH, naš proračun je mali i njime ne možemo pokriti sve ono što naši stanovnici očekuju od nas. No, vjerujem da ćemo kroz otvoreni dijalog, kakav je upravo Vlada Andreja Plenkovića uvela kao politički standard, i to pitanje u godinama koje su ispred nas pokušati riješiti – rekao je još Gregurović te zahvalio na svim projektima koji će se na današnjoj sjednici odobriti.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook