Prethodni članak
Sljedeći članak

[U TIJEKU JE SJEDNICA VLADE U KRAPINI] Plenković: U Zagorje smo danas donijeli projekte vrijedne 3,68 mlrd kuna


Dan Grada Krapine i blagdan sv. Nikole posebno je svečan u Krapini, jer je zagorska prijestolnica danas postala i mjesto u kojem se okupio državni vrh. U POU Krapina započela je sjednica Vlade RH, prva u Krapinsko – zagorskoj županiji nakon 14 godina.

Premijer Plenković nazočio je misi u Crkvi sv. Nikole, a potom prisustvovao svečanosti povodom Dana grada Krapine. U podne je započeo i politički doživljaj desetljeća, kako je najavljena sjednica Vlade RH. Sjednici, uz sve ministre i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, prisustvuju i brojni drugi državni i županijski dužnosnici, zagorski saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici.

Na sjednici će biti prihvaćene odluke  i zaključci od velike važnosti za Krapinsko – zagorsku županiju, koje bi kroz nekoliko godina našoj županiji trebale donijeti nekoliko milijardi kuna, rečeno je na nedavnoj press – konferenciji.

Izdvojimo tek neke od zaključaka o kojima će se govoriti na današnjoj sjednici – projekt izgradnje brze ceste Popovec – Marija Bistrica – Zabok, na dionicama od Popovca do Kašine i od Kašine do Zlatar Bistrice sa spojnom cestom prema Brezničkom Humu kao i zaključka u vezi s Projektom izgradnje drugog kolnika autoceste Zagreb – Macelj na dionici Krapina – Đurmanec; zatim projekt izgradnje državne ceste Zabok – Krapina na dionici uz industrijsku zonu u Zaboku i od Velike Vesi do Krapine.

Točke dnevnog reda vezane su i uz modernizacija i elektrifikacije željezničke pruge R106 Zabok – Đurmanec – državna granica, na dionici Zabok – Đurmanec – Hromec, obnova željezničke pruge L102 Savski Marof – Kumrovec – državna granica, na dionici Harmica – Klanjec, projekt izgradnje školskih sportskih dvorana u KZŽ, zaključci u vezi s izgradnjom Znanstveno – edukativno – zabavnog centra Zagorje. Neće se zaboraviti niti bolnice – tu je zaključak o pružanju financijske potpore za magnetsku rezonancu za oB Zabok, projekt Centra za robotiku u rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, i još brojne druge važne odluke.

Na samom početku sjednice Vlade, premijer Andrej Pleković rekao je kako je ovo druga sjednica Vlade u Krapini, i to nakon 14 godina. – Drago mi je da ćemo danas u gradu Ljudevita Gaja imati prigodu napraviti jedan pogled u budućnost i zajednički donijeti niz odluka Vlade koje idu ka većem, bržem i kvalitetnijem razvoju Krapinsko – zagorske županije i Grada Krapine – rekao je Plenković te istaknuo odličnu suradnju sa Županijom i ostalim gradovima i općinama u protekle tri godine. - Veliki broj konkretnih projekata se realizirao, od ulaganja u poduzetničke zone, do relizacije projekta, poslovno – tehnoloških inkubatora te niza aktivnosti u području kulture. Financijska težina ove današnje sjednice, zaključaka i Vlade bit će 3 milijarde 602 milijuna kuna, a ugovori i odluke koji će se uručiti i potpisati kasnije iznose još 81 milijun, sve zajedno 3 milijarde i 683 milijuna kuna zajendičkih projekata za Krapinsko – zagorsku županiju. To je važna poruka ravnomjernog regionalnog razvoja i suradnje između Vlade i jedinica područne i lokalne samouprave. Također, vidim da i Županija i većina gradova i općina nakon naše reforme vezane uz jedinice lokalne samouprave imaju osjetno veće prihode i to nas čini vrlo snažnim akterima za realizaciju vaših programa i na tom tragu ćemo nastaviti i dalje – rekao je premijer.

Krapinsko  - zagorski župan Željko Kolar pozdravio je u svoje osobno ime, u ime predsjednice Županijske skupštine, u ime svojih zamjenika, 6 gradonačelnika, 1 gradonačelnice, 4 načelnice i 21 načelnika s područje Krapinsko – zagorske županije, zahvalivši se Vladi RH na održavanju sjednice u Krapini na kojoj će biti donijeto niz dobrih odluka koje su vezane za razvoj Krapinsko – zagorske županije. – Izuzetno me veseli što je Vlada RH na neki način valorizirala sve one mjere koje je KZŽ pripremila. Svima nam ciljevi trebaju biti zajednički, a to je razvoj i stvaranje bolji uvjeta za život svih građana.

Kolar se pohvalio kontinuiranim rastom gospodarstva, od druge polovice 2013. godine. U tom periodu od 33 tisuće zaposlenih došli smo 38 tisuća zaposlenih.  - Prošla godina bila je najbolja u povijesti zagorskog gospodarstva, preko 13 milijardi ukupnih prihoda,  i rast od 10 posto, a svi ti pozitivni rezultati su prije svega zahvaljujući našim gospodarstvenicima, obrtnicima, mjerama Vlade RH, županije, gradova i općinama  - rekao je Kolar, zahvalivši se na svakoj  odluci koja će biti donesena jer će svaka od njih znači bolji razvoj KZŽ i bolje uvjete za život na području KZŽ. Kolar je apelirao  i na razvojni sporazum koji je pripremilo 5 župana iz sjeverozapadne Hrvatske, jer on jamči ravnomjeran razvoj i dodatni zamah gospodarstvu i ostanku ljudi u ovim krajevima.  Kolar je premijeru u znak dobrodošlice poklonio licitarsko srce, drvene igračke i srebrnjak koji je izdan povodom 5. godišnjice ulaska Hrvatske u EU.

Dobrodošlicu u Krapinu poželio je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, istaknuvši kako je Krapina kulturno, povijesno, obrazovno i političko središte Krapinsko – zagorske županije, grad sa snažnim identitetom, ugodan za život, bogat dobrim ljudima velikog srca uz razvijenu tekstilnu i metaloprerađivačku industriju. - Također, Krapina je grad koji brine o svojim stanovnicima od predškolskog pa do visokoškolskog  obrazovanja. Stoga mi je posebno zadovoljstvo da vam danas svima mogu zahvaliti što ste ove godine donijeli odluku o prijenosu osnivačkih prava VHZK na RH tako da Zagorci od ove godine mogu besplatno studirati ovdje na svojoj grudi, na svojoj domaji – rekao je Gregurović te govorio i o planovima daljnjeg razvoja grada u svim pogledima. - Bez obzira što Krapina spada u skupinu iznadprosječno razvijenih gradova i općina u RH, naš proračun je mali i njime ne možemo pokriti sve ono što naši stanovnici očekuju od nas. No, vjerujem da ćemo kroz otvoreni dijalog, kakav je upravo Vlada Andreja Plenkovića uvela kao politički standard, i to pitanje u godinama koje su ispred nas pokušati riješiti – rekao je još Gregurović te zahvalio na svim projektima koji će se na današnjoj sjednici odobriti.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na pojedinim dionicama autocesta i ostalih cesta u tijeku su radovi na obnovi ili izgradnji kolnika te košnje, pa vozače molimo za strpljenje i upozoravamo ih da poštuju privremenu prometnu signalizaciju i ograničenja brzine. Uz povoljne vremen...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program