Prethodni članak
Sljedeći članak

U Sv. Križu Začretju otvorena izložba 'Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'

Izložbu čini dvadeset i pet slika koje prikazuju hrvatske svece i blaženike


Izložba Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu autora Ivice i Kristine Mareković otvorena je u utorak, 20. kolovoza u dvorcu “Sveti Križ” u Svetom Križu Začretju. Izložbu čini dvadeset i pet slika koje prikazuju hrvatske svece i blaženike.

Nazočne je pozdravila vlasnica Dvorca Mirna Flogel Mršić, o izložbi je govorio likovni kritičar Stanko Špoljarić, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml. i sami autori Ivica i Kristina Mareković. Izložbu je potom otvorio načelnik općine Sveti Križ Začretje Marko Kos, a glazbeni dio ispunile su članice vokalne skupine Kirjales. Organizator izložbe je Nacionalno svetište svetog Josipa iz Karlovca, a suorganizatori su Udruga dr. Stjepan Kranjčić i Galerija Laudato. Ova je izložba nakon Križevaca bila postavljena u Karlovcu, a nakon Svetog Križa Začretje bit će postavljena u Sisku, Čapljini, Šibeniku, Dubrovniku, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, u župi bl. Augustina Kažotića, u župi sv. Leopolda Mandića u Zagrebu, u Splitu te Puli.

- Zahvaljujući gospođi Kseniji Abramović, direktorici Laudato televizije i sakralne galerije Laudato te gospođi Tanji Baran, predsjednici Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”, ova je izložba kroz proteklih deset godina pridonijela intenzivnijem poznavanju i štovanju hrvatskih svetaca i blaženika te, putujući po Hrvatskoj, pronosila sadržaj hrvatske svetosti - kazao je mons. Antun Sente ml. te je pobliže predstavio projekt Dani hrvatskih svetaca i blaženika koji je potekao kao djelo Udruge za promicanje znamenitih Križevčana “Dr. Stjepan Kranjčić”.

Želeći raditi na promociji hrvatskih svetaca i blaženika, objedinili su popis te je tako rođena ideja pokretanja izložbe Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu. Svake godine jedan umjetnik, ili jedna obitelj umjetnika, dobila je zadatak oslikati hrvatske svece i blaženike i one na putu za oltar. Od ove godine brigu oko organizacije preuzelo je Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu. Jedanaesta Izložba hrvatskih svetaca i blaženika koja je u svibnju ove godine predstavljena u Križevcima, a djelo je Ivice Ivana i Kristine Mareković, nakon što je prezentirana u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu, postavljena je u Dvorcu Sveti Križ Začretje, nakon čega putuju u Sisak, Čapljinu, Šibenik, Dubrovnik, u Zagreb na tri lokacije, a svoje će putovanje završiti u Puli. Želja je organizatora svima približiti hrvatske svece i blaženike koji su definitivno dobar ‘brend’ naše Domovine.

- Događa se, naime, ponekad, da naše svece i blaženike više prepoznaju neki drugi nego mi sami - rekao je mons. Sente. Ova izložba želi potaknuti snažnije štovanje naših Božjih ugodnika. Napomenuo je i da je izložba prodajnog karaktera kako bi se omogućilo i postavljanje daljnjih izdanja.

Predstavljajući slike, prof. Stanko Špoljarić je kazao kako su autori ovogodišnje izložbe dvoje akademskih slikara iz Sela kod Siska, Ivan Mareković i njegova kćer Kristina iz Siska.

- Oboje u prikazu odabranih motiva njeguju svoj način oblikovanja, Ivan mjeru ekspresionističke otvorenosti (proistekle iz dominante njegovog opusa, pejzaža), a Kristina naglašen stupanj opisnosti karakterističan za njene figurativne kompozicije. Kod Ivana i Kristine postoji jasna jezgra realističnog jer, konačno, radi se o portretima. S donekle specifičnim problemom, ne poznamo fizički izgled svetaca i prošlosti. Ono što znamo (iako i to ne uvijek precizno) je životna dob i neke druge značajke pa te činjenice postaju okvir prikaza. No, možda je to dodatna zahtjevnost i prednost, jer sloboda interpretacije portreta je tako veća. Ivan Mareković unio je dvije novine, postavljajući lik sveca u krajolik ili vedutu zavičajnog karaktera, sa zdanjima i pejzažnim citatima gotovo simboličnim za određeni ambijent (bilo je povremeno takovih primjera dakako i ranije) i u mnogome proširio broj portreta svetaca i blaženika, i izvan onih „popularnih“. Mareković gestualnošću poteza i kolorističkom ravnotežom radi kompozicije relativno složenog scenarija, premda je figura sveca ili blaženika naravno u prvom planu. S mnogo pažnje razrađuje sve detalje, primjerice vidove habita u pripadnosti crkvenom redu, crkvenoj časti koju su pojedici obnašali, unašanju palmi kod prikaza mučenika, marnom opisu povijesne sakralne arhitekture u gradu života svete osobe. Kristina se u svom pristupu odlučila za reduciranu slikarsku scenu. Koncentrirala se na prikaz samog svetaca, jasan odnos figure i fonda. Čistom bojom malih tonskih pomaka, obogaćenih svjetlom, Kristina gradi vrijednosti inkarnata lica, redovničke odjeće i same pozadine. Čitkom obrisnom linijom opisano je tijelo, jasno razgraničeno od dubine prostora. I kod Ivana i Kristine svaka slika, razumljivo, zaokruženo je djelo no i karika u tvorbi zajedništva, dar neba i dar umjetnika, koji su s istinskom umjetničkom iskrom, talentom i odgovornošću pristupili motivu, slikama koje su i više od slika. Otvorene predanjem onom najdubljem u čovjeku, duhovnosti”, kazao je tom prigodom likovni kritičar Špoljarić.

Sami autori zahvalili su na mogućnosti sudjelovanja u ovom projektu te iskazali zadovoljstvo što su se odazvali iako im je rok izrade slika od dva mjeseca bio veoma ograničen.

 - Ujedno moram priznati da ni sam nisam znao koliko svetaca ima hrvatski narod. Slikajući ih, obogaćen sam njihovim svetim životom. Osobito me se dojimo blaženi Miroslav Bulešić koji je završio mučeničkom smrću od ondašnje komunističke vlasti - kazao je tom prigodom Ivica Mareković.

Otvarajući izložbu Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu, načelnik opčine Sveti Križ Začretje Marko Kos zahvalio je organizatorima i autorima te kazao kako će ova izložba biti dodatna kulturna ponuda u nadolazećem Tjednu kulture zabave i sporta, koji općina organizira već pedeset i jednu godinu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog bure zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene. Na autocesti A1 od južnog dijela tunela Sveti Rok do vijadukta Božići brzina je ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program