Prethodni članak
Sljedeći članak

U školu će se ići kao i ovog tjedna, dinamika prijema pacijenata u bolnicu se povećava

Župan Kolar je istaknuo da je dogovorena ispomoć kadrova iz Specijalnih bolnica u Krapinskim i Stubičkim Toplicama s obzirom da su tamo ukinuti Covid odjeli jer je pritisak na Opću bolnicu Zabok veliki pa se time želi olakšati rad


Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan rekao je da je kod nas u prvoj fazi, a riječ je o zdravstvenim djelatnicima i starijoj populaciji, a cijepljeno i 3700 osoba, a od njih 2617 osoba dobilo je drugu dozu što znači da je ukupno utrošeno 6317 cjepiva.

Prema rasporedu liječnicima obiteljske medicine distribuirano je i utrošeno 8726 prvih doza, a od idućeg tjedna očekuje se procjepljivanje drugom dozom, s tim da se očekuje 2400 cjepiva od čega će se jedan dio utrošiti za drugu dozu odnosno za revakcinaciju. Ravnatelj Jadan izvijestio je i o promjeni na granici ulaska u Sloveniju. Kako sada nije dovoljan brzi, već se traži PCR test, oni kojima je to potrebno, mogu to također obaviti na istom mjestu u Zaboku.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok Tihomir Vančina rekao je da su zadnja 3 do 4 tjedna bila povoljna što se tiče prijema pacijenata u bolnicu, no u prošlom se tjednu ta brojka povećala i bilo je 24 nova prijema. – Dinamika prijema pacijenata se povećava, morali smo otvoriti odjel s 20 dodatnih kreveta  za COVID pacijente pa sada imamo 47 kreveta za COVID pacijente plus 8 kreveta u trijaži. Srećom, nemamo nikoga na respiratoru – rekao je Vančina, dpdajući da se ovim tempom situacija pogoršava. – Spremni smo za prihvat većeg broja bolesnika. Trenutna klinička slika naših pacijenata je da su mlađe životne dobi, 50, 60 godina. Nadam se da će ostati tako da nećemo imati nikoga na respiratoru, no dolazi nam više pacijenata te molim ljude da se drže mjera – apelirao je Vančina. 

Župan Željko Kolar je kazao da je donesena odluka vezana uz škole za sljedeći tjedan po kojoj će učenici ići u školu kao i ovog tjedna, konkretno, osnovne škole, maturanti i učenici završnih razreda srednjih škola po A modelu, a ostali po B, jer se situacija nije puno promijenila, odnosno prošlog je petka bilo COVID pozitivno 18 učenika, a danas 19. Trenutno je Covid-19 pozitivnih 19 učenika, od kojih 12 u pet osnovnih škola, u nižim razredima 3 i u višim 9, a sedam je pozitivnih srednjoškolaca. U odnosu na tjedan prije puno je manje učenika u samoizolaciji, njih 181, sto iz viših i 18 iz nižih razreda. Deset nastavnika i profesora ima Covid – 19, devet iz osnovnih i jedan iz srednjih škola. Župan je istaknuo je da je održao sastanak s ravnateljima zdravstvenih ustanova na kojem su napravljene sitne preinake u funkcioniranju odnosno suradnji. Tako je dogovorena ispomoć kadrova iz Specijalnih bolnica u Krapinskim i Stubičkim Toplicama s obzirom da su tamo ukinuti Covid odjeli  jer je pritisak na Opću bolnicu Zabok veliki pa se time želi olakšati rad. Župan je pozvao i sve stanovnike da se pridržavaju covid mjera da bi zaštitili sebe i svoje najbliže kako ne bi ponovno bilo velikog pritiska na bolnicu budući da se u tom slučaju moraju smanjivati neke druge aktivnosti u bolnicama. Kazao je i da imamo problema s lijekovima, a trenutno 11,3 milijuna kuna je dug HZZO prema Ljekarnama Krapinsko – zagorske županije.

Na novinarsko pitanje načelnik Ferek – Jambrek vezano uz politička okupljanja rekao je da odluka o 25 ljudi vrijedi za sva okupljanja.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook