Prethodni članak
Sljedeći članak

U Muzeju krapinskih neandertalaca otvorena zanimljiva izložba 'Priroda i tehnika'


U petak 17. svibnja je povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, u Muzeju krapinskih neandertalaca otvorena zanimljiva izložba „Priroda i tehnika“. Riječ je o gostujućoj izložbi Muzeja Slavonije iz Osijeka koja je nastala interdisciplinarnim pristupom u povezivanju prirodoslovne i tehničke muzejske građe te na osebujan način interpretira odnos čovjeka i prirode. Izložba otkriva prirodne oblike, funkcije i strukture kao izvore nadahnuća za dizajn brojnih alata i predmeta.

Zato ćete na izložbi pronaći brojne primjere biomimikrije, predmeta koji svojim oblikom, funkcijom i strukturom oponašaju prirodu, primjerice uz krunatu patku izložena su kliješta sa širokim čeljustima, uz pisaći stroj leptir, a uz računalnog miša pronaći ćete dvije vesele kućne mišice. Na svečanom otvorenju u krapinskom muzeju, autorice Ksenija Katalinić i Sanja Vidović, muzejske savjetnice Muzeja Slavonije, upoznale su goste, među kojima su najbrojniji bili gimnazijalci Srednje škole Krapina, s konceptom i sadržajem izložbe.

Cjelokupni program izložbe vodio je Eduard Vasiljević, voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca, a ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol proglasio je izložbu otvorenom. Svi zainteresirani će ovu originalu izložbu moći razgledati u staroj muzejskoj zgradi (Kneippova zgrada) do 18. kolovoza 2024.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook