Prethodni članak
Sljedeći članak

U Loboru krenuli radovi na izgradnji sustava odvodnje Zlatar i okolnih općina

Projekt Aglomeracija Zabok - Zlatar provodi se već 2 godine i uključuju 14 jedinica lokalne samouprave


U Loboru je danas obilježen početak radova na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar. Izgradnja tzv. Aglomeracije Zlatar započinje upravo u centru Lobora, najvišoj točci. Odavde iz centra Lobora sva će otpadna voda preko Zlatara ići do Zlatar Bistrice gdje će se izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić podsjetio je da se projekt Aglomeracija Zabok - Zlatar provodi već 2 godine. Izgradit će se ukupno oko 170 km kolektora, 60 crpnih stanica, 53 preljevne građevine i dva uređaja za pročiščavanje voda, jedan u Zlatar Bistrici za 15.000, a jedan u Oroslavju za 37.000 stanovnika.
- Projekt će doprinijeti povećanju priključenosti na sustav javne odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda za približno dodatnih 10.000 kućanstava. Izgradnjom sustava predviđeno je povećanje stupnja priključenosti stanovništva u Aglomeraciji Zabok s 50% na 88%, a u Aglomeraciji Zlatar s 33% na 79 posto, uključujući i 100% priključenje industrije - rekao je direktor Mihovilić.

Aglomeracija, inače, obuhvaća 14 JLS. To su gradovi Zabok, Oroslavje, Donja Stubica i Zlatar te općine Veliko Trgovišće, Bedekovčina, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornja Stubica, Marija Bistrica, Konjščina, Zlatar Bistrica i Lobor. Pravi obim radova kreće danas, a u sljedeće dvije godine radovi će biti na području svih tih gradova i općina. Projekt je ukupno vrijedan oko 480 milijuna kuna, 70% su sredstva EU fondova, 12% sredstva Vlade RH, 12% Hrvatske vode, ispod 7% Zagorski vodovod. Sredstva su osigurana kreditom, a JLS ne sudjeluju u sufinanciranju.

- Ovim će se projektom bitno poboljšati komunalna infrastruktura u većem dijelu županije, a prvenstveno će se osigurati da se otkloni mogućnost zagađenja podzemnih voda i površinskih voda u našem okruženju, štititi rijeka Krapina i njezini pritoci - još je naveo Mihovilić.

Jasenka Auguštan - Pentek, gradonačelnica Zlatara, izrazila je zadovoljstvo što započinje veliki projekt Aglomeracije Zlatar koji ne uključuje samo Zlatar već i okolne općine, Lobor, Konjščinu i Mariju Bistricu. - Veselimo se što će napokon biti riješena odvodnja na našem području - rekla je Aguštan - Pentek.


Načelnica Lobora Ljubica Jembrih rekla je kako su ovaj projekt dugo čekali te da se veseli početku radova. - U Loboru će se izgraditi oko 6 km cjevovoda za zbrinjavanje otpadnih voda koji će doprinijeti boljoj kvaliteti života. Vrijednost projekta je 14 mil kuna - rekla je Jembrih, pozvavši mještane na strpljenjem zbog intenzivnih radova, posebno na prometnicama.

Nalazimo se na lokaciji gdje će uskoro početi radovi na jednom od 60 odobrenih projektata u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija ­ - rekao je zamjenik generalnog direktora Davor Vukmirić, istaknuvši kako su do sada uspjeli odgovoriti na sve izazove ovog projekta, koji su bili pred njima, čestitavši i Zagorskom vodovodu u vođenju projekta, unatoč nekim preprekama. Ovakvi projekti su nezahvalni, nailaze na brojna nerazumijevanja i otpore, no vjerujemo u njegov uspjeh i rok dovršetka 31. 12. 2023. - rekao je Vukmirić, naglasivši da su Hrvatske vode tu na dispoziciji i pomoći.

Izvođač radova je CCP d.d. Novo Mesto, a partneri na projektu su RIKO d.o.o. Ljubljana i Niskogradnja Hren iz Donje Stubice, Kitak.d.o.o.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook