Prethodni članak
Sljedeći članak

U Kraljevcu na Sutli otvorena tržnica, prvi EU projekt ove Općine

Vrijednost projekta iznosi 420.000 kuna


Danas je u Kraljevcu na Sutli prigodnom svečanošću otvorena tržnica smještena pokraj osnovne škole pa ubuduće mještani neće morati odlaziti u „šoping“ u susjedna mjesta. Prvi je ovo EU projekt proveden u Kraljevcu, a njegova vrijednost iznosi 420.000,00 kuna. 


Projekt kraljevečke tržnice bio je prijavljen na natječaj LAG-a Zagorje – Sutla, gdje je odobren i poslan na Agenciju za plaćanje u poljoprivredi. Nakon administrativne provjere i prekoračenja rokova za dostavu podataka, načelnica Općine Blanka Stipčić Berić uspjela je projekt provesti do kraja te su Općini Kraljevec na Sutli odobrena sredstva u iznosu od 256.000,00 kuna dok je ostatak sredstava osigurala Općina iz proračuna.


– Prostor tržnice stalno je dostupan i prodaja se može obavljati svakodnevno. Svaki početak je težak, tako je to i s ovom tržnicom, jer treba s jedne strane animirati prodavače, a s druge strane treba naviknuti kupce da postoji jedno novo mjesto gdje oni mogu zadovoljiti neke svoje potrebe. Mi smo to koncipirali na način da nam dođu prodavači koji i inače prodaju na tržnicama, jer oni imaju sve potrebne dozvole i smiju prodavati. Iako je ovo stočarski kraj u kojem ima puno poljoprivrednika, no nema OPG-ovaca koji imaju sve dozvole i sve potrebno da bi mogli prodavati na ovakvom mjestu. Dugoročni nam je cilj, kad kupci prepoznaju to mjesto na kojem svoje proizvode nude prodavači koje smo privukli izvana, da i oni ishode te dozvole da i oni mogu ovdje prodavati – rekla je prigodom otvaranja tržnice načelnica Blanka Stipčić Berić.
Tržnica će biti otvorena svaki dan, s time da će u početku najviše prodavača nuditi svoje proizvode srijedom. Načelnica vjeruje da će tržnica privući kupce i iz susjednih mjesta. – Tržnica postoji u susjednom Klanjcu, ali je u susjednoj Dubravici nema. Znači, to je jedno veliko tržište koje nam je otvoreno i koje bi se mi trebali potruditi osvojiti. Tu je i susjedna Slovenija, koja praktički gleda na tržnicu. Iz iskustva susjednog Klanjca imamo informaciju da su Slovenci jako zainteresirani za kupovinu u Hrvatskoj i da dolaze. I to je jedan segment kupaca koje bismo trebali upoznati s našom ponudom – rekla je načelnica koja je posebnu zahvalu uputila volonterima, mještanima Kraljevca koji su se spremno uključili u organizaciju proslave otvaranja tržnice.


Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar čestitao je načelnici na provedbi europskog projekta: – Nažalost posljednjih godina nije bilo puno europskih projekata provedenih na području Općine Kraljevec na Sutli. S obzirom da je nova načelnica radila u LAG-u i itekako zna kako se povlače sredstva iz europskih fondova, vjerujem da je ovo prvi u nizu projekata koje ćemo moći prezentirati. S druge strane Kraljevec na Sutli je ruralno područje gdje je posljednjih 30-40 godina bilo izvrsnih proizvođača poljoprivredne i stočarske proizvodnje. Ovo je idealna prilika da OPG-ovi koji su registrirani i nude svoje domaće proizvode imaju još jedno mjesto gdje ih mogu plasirati, jer ni zaprešić ni Brežice nisu daleko – rekao je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook