Prethodni članak
Sljedeći članak

U Klanjcu predstavljen novi biografski roman Božidara Brezinščaka Bagole "Hitac u potiljak"

Književna večer u Izložbenoj dvorani Gradske knjižnice okupila je tako u petak
15. studenog ljubitelje dobre knjige, ali i poštovatelja književnog rada ovog renomiranog zagorskog književnika i prevoditelja


Na završetku ovogodišnjeg Mjeseca Hrvatske knjige, Kulturni centar Klanjec i Gradska knjižnica “Antun Mihanović” u suradnji s Nakladničkom kućom Alfa iz Zagreba i Hrvatsko-zagorskim književnim društvom predstavili su novi biografski roman Božidara Brezinščaka Bagole "Hitac u potiljak". Književna večer u Izložbenoj dvorani Gradske knjižnice okupila je tako u petak 15. studenog ljubitelje dobre knjige, ali i poštovatelja književnog rada ovog renomiranog zagorskog književnika i prevoditelja.

Nakon romansirane biografije Viktora Kovačića, Božidar Brezinščak Bagola spisateljsku je pažnju posvetio još jednom svom zanimljivom i intrigantnom sumještaninu. Naime, Ljudevit Jurak, osnivač humane i animalne patologije u Hrvatskoj, vrhunski hrvatski znanstvenik i sveučilišni profesor, rođen je 1881. godine u Zalugu, selu u općini Hum na Sutli. O njegovoj intrigantnoj biografiji te tragičnoj sudbini koja je okončana 1945. strijeljanjem i to nakon što je odbio povući svoj potpis s izvještaja Međunarodnog povjerenstva koje je istraživalo masovne grobnice pronađene u zapadnoj Ukrajini, vrlo je nadahnuto i s puno prikrivenih emocija koje je okupljena književna publika itekako mogla osjetiti, govorio njegov praunuk i stručni recenzent knjige Hrvoje Peršić.

O razlikama i sličnostima između autorove romansirane biografije Viktora Kovačića i ove Ljudevita Juraka i književnim tehnikama za koje se vrlo mudro odlučio Bagola kako bi čitateljima pružio, kako u recenziji piše Hrvoje Peršić ”lijepo uobličeno, zaokruženo, točno i precizno literarno djelo, čime je duši našeg pretka, profesora Juraka (kad već nitko nikada neće saznati gdje se nalazi tijelo), dao svoj golem doprinos u njezinoj potrazi za zasluženim mirom i spokojem…” govorila je Vlasta Horvatić Gmaz, urednica časopisa Hrvatsko zagorje i Hrvatskozagorskog književnog društva, a sam autor istaknuo je kako u ovoj večeri nije bitan književnik već književni junak.

Upravo o tom junaku iz stvarnog života vrlo inspirativno je u Klanjcu govorio i mr.sc. Milan Husnjak. Naime, istoga je dana u Zagrebu promovirana opsežna monografija izdana povodom 100-te obljetnice Veterinarskog fakulteta, a Ljudevit Jurak ostavio je neizbrisiv trag u toj visokoškolskoj ustanovi kao jedan od prvih profesora, dekan i prodekan. Čovjek koji je je bio zaljubljen u znanost, ali i u davanje znanja, kako je istaknuo mr.sc. Husnjak, i čovjek koji svojom hrabrošću, dosljednošću i poštenjem može biti uzor uvremenu koje takve vrline sve manje poznaje.

Svojim glazbenim odabirom, uz stihove Arsena Dedića i Tina Ujevića, izlaganja književnih gostiju na osobito lijep način popratio je klanječki glazbenik Igor Siročić, dok je odlomke iz knjige čitala Snježana Horvatin. Bila je to večer u kojoj su još dugo nakon predstavljanja knjige autor, članovi obitelji Jurak i posjetitelji iskreno dirnuti ovim književnim susretom razgovarali o iznimnoj biografiji ovog velikog čovjeka i hrvatskog velikana

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook