Prethodni članak
Sljedeći članak

[MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE ZA ZABRANU PETARDI] Pucnjava petardi uzrokuje patnju životinja

Niz ministarstava dalo svoju punu podršku inicijativi Prijatelja životinjam, povratku zabrane korištenja petardi tijekom cijele godine


Nakon Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva turizma, Ministarstva zdravstva i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo poljoprivrede peto je u nizu koje je podržalo zabranu korištenja petardi tijekom cijele godine u cilju zaštite ljudi, životinja i okoliša te održavanja sigurnosti i mira. Udruga Prijatelji životinja smatra ove podrške daljnjim napretkom na putu prema uvođenju potpune zabrane korištenja petardi. To već godinama traže građani, udruge za zaštitu životinja, liječnici te druge skupine građana uznemirene bukom petardi i posljedicama njihova korištenja.

Potaknuti opasnim posljedicama buke i korištenja petardi za životinje i djecu, ali i ostale građane, Prijatelji životinja pokrenuli su peticiju za zabranu korištenja pirotehničkih sredstava tijekom cijele godine. Peticiju, koja se nalazi na www.prijatelji-zivotinja.hr, potpisali su već mnogi građani i poznate osobe, a među njima i popularni glumac Slavko Sobin koji je sa svojim udomljenim, mikročipiranim i kastriranim psima Bubom i Marom u ljetnoj kampanji Prijatelja životinja širio poruku o važnosti doživotnog odgovornog skrbništva za naše četveronožne prijatelje i članove obitelji.

Kako Ministarstvo unutarnjih poslova još uvijek nije dalo odgovor na dosad poslane dopise, Prijatelji životinja i dalje traže od Ministarstva hitno pokretanje izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te da se uvede zabrana korištenja pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine uključujući datume od 27. prosinca do 1. siječnja, kao što je to bilo ranije. Iako su uvedene pohvalne zakonske izmjene te se broj stradalih prepolovio, nužno je da se nastavi u istome smjeru kako bi se postigli konkretni rezultati te kako bi svi građani mogli dočekati Novu godinu u sigurnom okruženju, bez uznemiravanja i ugroze njihova psihičkog i fizičkog zdravlja. Nužno je i omogućiti gradovima i općinama da uvedu zabranu korištenja petardi za svoje područje.

Svake godine preplavljeni smo vijestima o stradanjima divljih životinja, osobito ptica, kao i pasa i mačaka od petardi. Životinje imaju znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga i čuju zvukove na drukčijim frekvencijama, pa im je pucnjava petardi strahovita buka koje se većina boji. Skrbnici životinja vrlo su dobro upoznati s panikom koju uzrokuje blagdanska pucnjava te su novogodišnje blagdane prisiljeni provesti doma, a psi i mačke često trebaju sredstva za smirenje. Životinje se strahovito uznemire, vrše nuždu po cijelome stanu, grebu namještaj do te mjere da se ozlijede, tresu se, dašću i pokazuju simptome paničnog napada. Mačke iskaču kroz prozor bez obzira na kojem su katu, a tijekom blagdana zbog straha pobjegne velik broj pasa, od kojih mnogi poginu pod naletom vozila.

Iz udruge Prijatelji životinja naglašavaju da patnja životinja uzrokovana pucnjavom petardi nije potrebna te da postoje mnogo kvalitetniji i suvremeniji načini za proslavu, a nužno je spriječiti stradavanja djece koja često budu ozlijeđena i izgube prste i/ili vid. Stoga apeliraju na Ministarstvo unutarnjih poslova da hitnom izmjenom zakonskih odredbi stane na kraj ozljedama ljudi, kao i životinja koje se ne mogu same zaštititi od opasnih pirotehničkih sredstava.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook