Prethodni članak
Sljedeći članak

U još jednoj pandemijskoj godini u Hrvatskoj od korone umrlo 8.407 osoba, stiže nam i peti val, a s cijepljenjem ozbiljno zaostajemo


U 2021. ušli smo u jeku drugoga vala epidemije covida, s velikim brojkama zaraženih, hospitaliziranih i umrlih. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je od posljedica korone u 2021. umrlo 8407 osoba, među njima oko 80 posto nije bilo cijepljeno, piše Telegram.

Prema službenim podacima sa stranice koronavirus.hr, dosad smo imali 715.245 zaraženih, a trenutni broj aktivnih slučajeva je 27.557. Najveći broj novozaraženih od početka oandemije imali smo 9. studenoga, čak 7368 osoba.

Krenuli smo u 2022., četvrti val pandemije još uvijek traje, a zbog pojave novog soja omikrona najavljuje se i peti val sredinom siječnja i u Hrvatskoj.

Masovno cijepljenje u Hrvatskoj željno se iščekivalo i traje već godinu dana, no planirani doseg od 50 posto cijepljenih do lipnja nismo postigli. Do kraja protekle godine cijepili smo svega ukupno 55 posto ukupnog stanovništva (66 posto odraslih), čime Hrvatska zaostaje za 30 posto za zemljama s najvećim cjepnim obuhvatom, piše Telegram, a do kraja 2021. u Hrvatskoj je utrošeno oko 4,7 milijuna doza cjepiva, s dvije doze cijepljeno je 2,2 milijuna ljudi, a treću dozu zasad je primilo oko pola milijuna građana.

Pandemija covida dodatno je utjecala na povećanje troškova zdravstvenog sustava, a liječenje oboljelih od covida dosad je stajalo Hrvatsku oko četiri milijarde kuna, donosi Telegram, a utjecala je i na pristup građanima zdravstvenoj zaštiti, jer su brojni pregledi, pretrage i manje hitni zahvati odgađani, upravo zbog prilagođavanja zdravstvenog sustava i organizacije rada pandemiji.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook