Prethodni članak
Sljedeći članak

Novogodišnji običaji koji se njeguju i danas; mislite li da zaista donose sreću?


Novogodišnji običaju u Hrvatskoj potekli su još iz davnina, kada su bili obavezan dio slavlja i dočekivanja nove godine. Neki od tih običaja njeguju se i danas.

Vjerovalo se tako nekada da je vrlo važno što će se raditi za doček, jer će to odrediti kakva će biti naredna godina. Stoga je bilo važno rano ustati, dobro se najesti, zabaviti se i izbjeći svađu, kako bi nova godina donijela blagostanje, sreću i mir.

Također je bilo važno koga ćete prvoga sresti u novoj godini, ako je to bila muška osoba, značilo je da će nova godina biti sretna i puna novaca. Zbog toga i danas mnogi vjeruju kako je važno da vam Novu godinu prvi čestita muškarac.

Obilan novogodišnji stol značio je da će i nova godina biti obilna i plodna, a pripremala se uglavnom svinjetina. Tu je uvriježeni običaj koji se još i danas njeguje, a to je da se za Božić priprema perad, koja čeprka bacajući iza sebe, kako bismo i mi sve loše stvari ostavili iza sebe, a na Novu godinu priprema se svinjetina, koja ruje i predstavlja kretanje prema naprijed, samim time sreću.

Vjerovalo se i kako se na novogodišnji dan ne smije prati kosa, kako ne biste imali glavobolje iduće godine, a jedno od vjerovanja bilo je i da se na novu godinu ne smije prostirati i vješati rublje, kako bi godina bila plodna i stoka ne bi uginula.

Još jedan običaj koji je i danas popularan je nošenje crvenog donjeg rublja. To je običaj koji je potekao iz Španjolske, gdje se vjerovalo da crveno donje rublje nose osobe koje traže ljubav. Međutim, kako bi 'zaista' donijelo sreću donje rublje ne biste si smjeli kupiti sami, već bi vam ga netko trebao pokloniti, a nakon novogodišnje noći trebate ga baciti, kako bi se ‘magija’ uistinu ostvarila.

Zanimljivi su i drugi običaji koji su se nekada, danas mnogo manje, njegovali u zemljama u svijetu, a koji ukazuju na bogatstvo tradicije različitih naroda i vjerovanja. Jedan od neobičnih novogodišnjih običaja je onaj u Kolumbiji, gdje su se Kolumbijci tijekom novogodišnje noći šetali s praznim koferima, kako bi mnogo putovali u narednoj godini. U Čileu se pak mete kuća kako bi se izbacila sva negativna energija, a Brazilci se tokom ovogodišnje noći oblače u bijelo kako bi otjerali zle duhove. Škotima je vrlo važno tko prvi dolazi na prag nakon što otkuca ponoć, jer ta osoba donosi poklone, kruh, sol, novčiće, viski i ugljen, koji predstavljaju hranu, ukus, toplinu, blagostanje i dobro raspoloženje. Rusi novogodišnje želje zapisuju na papir, koji spale i pepeo koji ostane popiju sa šampanjcem na iskap u ponoć, dok Novozelanđani dočekuju Novu lupajući posudama i loncima.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook