Prethodni članak
Sljedeći članak

U Hrvatskoj danas 3053 novozaraženih koronavirusom

Ministar zdravstva istaknuo je da je u proteklih tjedan dana, od ukupnog broja covid-19 hospitaliziranih osoba, njih 70.8 posto nije bilo cijepljeno niti jednom dozom cjepiva


U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su novozaražene 3053 osobe, što je porast od 56 posto u odnosu na prošlu srijedu, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. “U Hrvatskoj je 3053 novih slučajeva zaraze, udio zaraženih u broju testiranih je 28.24 posto. Na bolničkom liječenju je 939 osoba, od kojih je 131 osoba na respiratoru”, kazao je Beroš na sjednici Vlade, prenosi Index.hr.

“Porast broja novozaraženih od 56 posto u odnosu na proteklu srijedu poziv je na dodatnu, prijeko potrebnu dozu opreza. Preveliki rezervoar necijepljenih delta varijanti koronavirusa omogućava značajan manevarski prostor za širenje”, istaknuo je Beroš.
Ministar zdravstva istaknuo je da je u proteklih tjedan dana, od ukupnog broja covid-19 hospitaliziranih osoba, njih 70.8 posto nije bilo cijepljeno niti jednom dozom cjepiva. Na respirator je u tom razdoblju stavljeno 100 osoba, od kojih čak 86 posto nije cijepljeno niti jednom dozom.


Poručio je međutim, da porast broja novozaraženih u četvrtom valu pandemije donosi blaži porast hospitaliziranih u odnosu na dva prethodna vala. Tako je u 2. i 3. valu epidemije porast broja hospitaliziranih pratio je porast broja oboljelih, u ovom 4. valu porast hospitaliziranih u odnosu na novooboljele blaži.
“Broj hospitaliziranih u ovom trenutku zaostaje za brojem zaraženih, što je posljedica cijepljenja građana”, ocijenio je Beroš.
Istaknuo je i da je najveći broj novih slučajeva zaraze među mladima, u dobi od 9 do 19 godina, te među populacijom u dobi od 40 i 49 godina, a da medijan dobi zaraženih sada iznosi 36 godina.
Dodao je da je do jučer, u Hrvatskoj cijepljeno 55.38 posto odraslog stanovništva, a treću dozu dobilo ke 1489 osoba.
Među zdravstvenim radnicima, obuhvat cijepljenja je 73 posto, a najviše je cijepljenih liječnika. Cijepljeno ih je gotovo 80 posto, a uz one koji su imunizirani zarazom, postotak zaštićenih liječnika doseže gotovo 90 posto.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook