Prethodni članak
Sljedeći članak

U Hrvatskoj blokirani računi 242 tisuće građana

Ukupnom glavnica duga građana je 18.2 milijarde kuna


Krajem listopada ove godine u Hrvatskoj su bili blokirani računi 242 tisuće građana, s ukupnom glavnicom duga od 18.2 milijarde kuna, te 15.2 tisuće poslovnih subjekata čija je ukupna glavnica duga iznosila četiri milijarde kuna, podaci su Financijske agencije (Fine), piše Index.hr.

Krajem listopada je zbog neizvršenih osnova za plaćanje u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje bilo evidentirano 242.114 potrošača, što je gotovo isto kao u prethodnom mjesecu, a 2.1 posto manje nego prije godinu dana.
Ukupna glavnica njihovog duga iznosila je 18.2 milijarde kuna što je za 0.4 posto više u odnosu na rujan te 4.9 posto više u odnosu na listopad 2020. godine. Kada se glavnici od 18.2 milijarde kuna pridoda i dug po osnovi kamata u visini od 6.8 milijardi kuna, ukupan je dug građana s blokiranim računima krajem listopada iznosio 25 milijardi kuna.
Iz Fine su istaknuli da se najveći dio duga, u iznosu od 5.8 milijardi kuna (bez kamata), odnosi na dug potrošača prema bankama kao vjerovnicima, a prema svim financijskim institucijama dug je iznosio 6.7 milijardi kuna.
Krajem listopada ove godine u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje evidentirano je 15.237 poslovnih subjekata, što je za 486 ili 3.3 posto više u odnosu na rujan i 294 poslovna subjekta ili 1.9 posto manje u odnosu na listopad 2020. godine.

Ukupna glavnica njihovog duga iznosila je četiri milijarde kuna, što je za 272.6 milijuna kuna ili 6.3 posto manje u odnosu na rujan i 1.2 milijarde kuna ili 23.2 posto manje nego u listopadu lani.
Dug po kamatama je iznosio 1.1 milijardu kuna pa tako ukupan dug poslovnih subjekata na kraju listopada iznosi 5.1 milijardu kuna.
Podaci Fine pokazuju da je među ovršenim poslovnim subjektima nešto više fizičkih osoba koji obavljaju registriranu djelatnost (obrtnika), dok u iznosu prevladavaju pravne osobe.

Tako su krajem listopada dospjele neizvršene osnove za plaćanje evidentirane kod 7186 pravnih osoba s ukupnom glavnicom duga od 2.8 milijardi kuna. Kada se pridodaju kamate od 670.7 milijuna kuna, ukupan dug pravnih osoba iznosio je 3.5 milijardi kuna.
Blokirane račune krajem listopada imala je i 8051 fizička osoba od onih koje obavljaju registriranu djelatnost, a njihov je ukupni dug iznosio 1.6 milijardi kuna, od čega se 1.23 milijarde kuna odnosi na glavnicu, a 388.3 milijuna na kamatu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, osobito na cestama u Dalmaciji gdje je moguće zadržavanje veće količine vode na kolniku. U priobalju puše jak vjetar. U Lici mjestimice pada snijeg. Mogući su odroni. Pojačan je promet na gradskim ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program