Prethodni članak
Sljedeći članak

U grad Krapinu i općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj uvodi se optika vrijedna 60 milijuna kuna

Početak same implementacije očekuje se u 2022. godini. Dijelovi optičke mreže će se puštati u rad sukcesivno, kako budu izgrađeni, a cjelokupna optička mreža na navedenom području bit će puštena u rad najkasnije do kraja 2023. godine


Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju u Hrvatskoj započeo je s implementacijom najmodernije optičke infrastrukture na području Grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj, što će za otprilike 10.300 korisničkih jedinica (stanovi/kućanstva, poslovni i javni korisnici) na spomenutom području značiti uživanje u gigabitnim brzinama i najbolje iskustvo u korištenju telekomunikacijskih usluga. Partner Hrvatskog Telekoma u realizaciji ovog projekta je općina Đurmanec.

Hrvatski Telekom je krajem 2020. godine pokrenuo postupak nabave za projektiranje i izgradnju optičke mreže za navedena područja te se odabir ekonomski najpovoljnijeg izvođača radova očekuje najkasnije u lipnju ove godine. S odabranim izvođačem će Hrvatski Telekom u ovoj godini završiti projektiranje optičke mreže, a početak same implementacije očekuje se u 2022. godini. Dijelovi optičke mreže će se puštati u rad sukcesivno, kako budu izgrađeni, a cjelokupna optička mreža na navedenom području bit će puštena u rad najkasnije do kraja 2023. godine.

Osim za vrhunsko iskustvo kućne internetske povezanosti, koja je neophodna za rad od kuće, održavanje nastave na daljinu i uživanje u zabavnim sadržajima poput gaminga, realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje naprednih digitalnih proizvoda i usluga poput e-Građani, e-škole, e-zdravlje, e-parking i ostalih projekata iz domene pametnih gradova.

„Hrvatski Telekom i u ovim izazovnim vremenima nastavlja s ulaganjima u optičku infrastrukturu te mi je drago što će brz i kvalitetan pristup internetu omogućiti čitavoj zajednici grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj povećanje gospodarske aktivnosti i kvalitetu života građanima“, izjavio je Milan Meden, direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži u Hrvatskom Telekomu.

„Kao načelnik pozdravljam ovu vrijednu investiciju kojom će se osigurati najbrža i najkvalitetnija telekomunikacijska mreža za sve žitelje našeg područja. Trudimo se stalno raditi na projektima koji će dodatno poboljšati kvalitetu života. Uz sva druga ulaganja, danas nam kvalitetan i brzi internet itekako može pomoći da imamo što kvalitetniji svakodnevni život i poslovanje“, izjavio je Damir Belošević, načelnik općine Đurmanec.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook