Prethodni članak
Sljedeći članak

U akciji Ministarstva znanosti otkriveno 60 lažnih diploma

Postupak provjere autentičnosti diploma i svjedodžbu provelo je oko 94 posto škola


Lažiralo se svašta – od diploma razredne nastave, biologije, matematike, stranih jezika, strukovnih predmeta, knjižničara do svjedodžbi s kvalifikacijom potrebnom za posao spremačice ili noćnog pazitelja u učeničkom domu. Jedna je učiteljica s krivotvorenom diplomom Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani radila u školi čak 30 godina! Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u postupku provjere vjerodostojnosti gotovo 70 tisuća diploma i isprava svih zaposlenih osoba u osnovnim i srednjim školama otkriveno je ukupno 60 krivotvorenih isprava – 27 diploma i 33 svjedodžbe, donosi Slobodna Dalmacija. 

Postupak provjere autentičnosti diploma i svjedodžbi pokrenula je prije oko dvije godine bivša ministrica Blaženka Divjak, koja je školama dala rok od godine dana za taj posao. Prema zadnjim podacima Ministarstva, u propisanom roku te je postupke provelo oko 94 posto škola, a iz MZO-a napominju kako nema razloga da oni koji to još uvijek nisu učinili.

Prema podacima Ministarstva, od 27 osoba s krivotvorenim diplomama, njih 12 imalo je lažnu diplomu Sveučilišta u Zagrebu, tri su "lažnjaka" diplome Sveučilišta u Osijeku, dva Sveučilišta u Splitu te po jedna lažna diploma sveučilišta u Zadru i Rijeci.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook