Prethodni članak
Sljedeći članak

Tužna vijest! Umro je poznati novinar

Njegov je životni put bitno obilježio događaj iz 1975. godine kada je uhićen pod optužbom da je surađivao s ustaškom emigracijom


Umro je novinar i urednik Večernjeg lista Tomislav Držić. Tomislav Držić, za kolege i prijatelje Tom, umirovljeni novinar i urednik Večernjeg lista, umro je nakon teške bolesti s navršene 83 godine. Držić je bio diplomirani novinar, urednik u Vjesniku, poslije Vjesnika u srijedu, a 1990-ih godina dolazi u Večernji list, gdje je godinama uređivao vanjskopolitičku rubriku, piše Večernji.

Njegov je životni put bitno obilježio događaj iz 1975. godine kada je uhićen pod optužbom da je surađivao s ustaškom emigracijom koja je navodno stajala iza eksplozije u zagrebačkoj Paromlinskoj ulici, incidentu vezanom uz Titov posjet Zagrebu. Pravomoćno je osuđen na šest godina zatvora, koje je odrobijao u Lepoglavi do 1981. godine. Poslije odsluženja kazne vrlo je teško pronalazio i zadržavao posao. Jedno je vrijeme bio urednik stručnog časopisa Kinološkog saveza Hrvatske "Moj pas", pa je radio kao knjižničar i dobio nagradu "Pavao Markovac" za širenje knjige, koja mu je kasnije oduzeta.

Osamostaljenjem Hrvatske postaje jedan od osnivača HINA-e, a potom dolazi u Večernjak. Tom je bio čovjek širokih interesa, zato je bio i predavač novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, predavao je i na vojnodiplomatskom učilištu i na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova. Jedan je od obnovitelja Družbe "Braća hrvatskog zmaja", a i osnivač je i u dva mandata predsjednik Hrvatsko-irskog društva. Bio je i aktivni član Hrvatskoga novinarskog društva. U Lepoglavi je napisao zbirku pjesama "Hladno je v peklu", a stihova na zagrebačkom, agramerskom kajkavskom jeziku objavio je tek 2009. godine. Večernjakovci ga pamte kao svestrano obrazovanog novinara, šarmera i uvijek spremnog na šalu. Obavijest o sprovodu Toma Držića bit će objavljena naknadno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook