Prethodni članak
Sljedeći članak

[TUŽNA VIJEST] Preminuo nesretni muškarac čiji je slučaj zgrozio cijelu Hrvatsku


Slučaj bolesnog Z. P. (61) koji je od kraja prošle godine, nakon smrti majke, zaboravljen živio u smeću i vlastitom izmetu u kući u zagrebačkom Vrapču i koji je nakon objave u medijima, zahvaljujući susjedima, ljetos prevezen u Kliniku za psihijatriju "Sveti Ivan", dobio je tužan kraj, piše Hajdi Karakaš Jakubin, novinarka Jutranjeg lista.

Njegovo srce prestalo je kucati 20. listopada u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb "Sv. Rafael Strmac" nadomak Nove Gradiške. Ondje je prebačen dan ranije iz KBC-a Rebro, gdje je proveo gotovo dva mjeseca paralelno se boreći s tumorom i posljedicama korone. Iako je živio sam i zaboravljen, njegovo posljednje počivalište je u obiteljskoj grobnici na Mirogoju.

Tamo ga je pokopala obitelj koju je ipak, čini se, imao. Iz CSS-a Zagreb su nam rekli da se za pogreb pobrinula njegova nećakinja koja će ujedno snositi troškove transporta i ukopa, a iz Gradskih groblja su za Jutarnji potvrdili, pak, da je ceremonija ukopa urne, nakon kremiranja, bila 28. listopada u krugu obitelji.

A budući da je slučaj nesretnog Z. P. od ljeta pod lupom javnosti, nakon što su njegovi susjedi uzaludno intervenirali u CSS Zagreb, nadležno ministarstvo je zbog nemara i kontradiktornih informacija iz Centra za socijalnu skrb o tom slučaju poslalo na teren inspekciju. Upravni nadzor utvrdio je niz nepravilnosti te je naloženo ukupno 11 mjera s rokom postupanja bez odgode!

- Mjere koje je Centar morao poduzeti odnosile su se na pokretanje postupka za priznavanje prava propisanih Zakonom o socijalnoj skrbi, žurno provođenje terenskog očevida te pravodobno uočavanje potreba korisnika radi sprječavanja nastanka ili razvoja stanja koja ugrožavaju sigurnost i zadovoljavanje životnih potreba. Također, odnosile su se na iniciranje žurnih intervencija u slučaju ugrožene sigurnosti ili osnovnih životnih potreba, priznavanje prava na socijalnu uslugu smještaja u kriznim situacijama, osiguravanje usluge smještaja po otpustu korisnika iz bolnice i, ako postoje zakonske pretpostavke, pokrenuti postupak radi djelomičnog lišenja poslovne sposobnosti – rekli su za Jutarnji list iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike. Jedna od mjera odnosila se na provođenje postupka utvrđivanja odgovornosti nadležnih stručnih radnika. - Iz zaprimljenog očitovanja ravnateljice CSS-a Zagreb proizlazi da je stručnim radnicama Centra dano pisano upozorenje na obveze iz radnog odnosa s mogućnošću otkaza istog u slučaju nastavka povrede u obvezi postupanja sukladno zakonskim propisima. Predstojnica podružnice razriješena je dužnosti na vlastiti zahtjev – otkrili su novinarki Jutarnjeg lista iz Ministarstva.

Inače, tijekom bolničke hospitalizacije priznato je pravo Z. P. na socijalnu uslugu smještaja u Domu za starije rješenjem CSS-a Novi Zagreb od 26. kolovoza 2022. nadalje. S obzirom na to da su iz CSS-a rekli da Z. P. skrbnicu nema, ali da je "prema njegovim navodima, njegova teška životna situacija posljedica iskorištavanja od treće osobe", Hajdi Karakaš Jakubin upitala je policiju je li po tom pitanju išta učinjeno, jesu li našli stanovitu Ivanu koja se predstavljala susjedima kao skrbnica i nećakinja i je li utvrđeno da je Z. P. bio možda žrtva kaznenog djela.

Iz PU zagrebačke su joj tek kratko odgovorili kako još uvijek provode istraživanje. Jedno je sigurno, preminuli Z. P. najviše će nedostajati susjedima koji su mu svakodnevno, od kraja prošle godine, nosili hranu, razmjenjivali s njim pokoju lijepu riječ i brinuli se do te mjere da su njegovu tužnu priču odlučili podijeliti na društvenim mrežama jer je CSS kojem su se obraćali ignorirao njihove vapaje. Jedino je policija, čak u četiri navrata ove godine, reagirala na pozive susjeda. Svaki put su sačinjavali izvješća te ih slali u CSS, piše Jutarnji list.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook