Prethodni članak
Sljedeći članak

TUŠEK I ŠOŠTARIĆ: 'Kapitalni projekti u KZŽ vesele, ali i obvezuju'

Ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, odnosno zaključci koje je Vlada Republike Hrvatske donijela na povijesnoj sjednici održanoj u Krapini, bile su teme konferencije za novinare Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije


Ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, odnosno zaključci koje je Vlada Republike Hrvatske donijela na povijesnoj sjednici održanoj u Krapini, bile su teme konferencije za novinare Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije.

Žarko Tušek, predsjednik ŽO HDZ-a naglasio je kako je velika većina lokalnih čelnika, načelnika i gradonačelnika, ali i cijela javnost impresionirana i zadovoljna poslom koji su obavili svi koji su sudjelovali u projektu pripreme sjednice hrvatske vlade u Krapini.

-Zahvaljujem premijeru i svim ministrima na brojnim zaključcima donesenim na toj sjednici, a koji su rezultirali brojkom od 3,7 milijardi kuna definiranih zaključaka za strategiju razvoja Krapinsko.zagorske županije u godinama koje su pred nama u prometnom, ekonomskom i kulturnom smislu. Svi ti kapitalni projekti koji će se realizirati u godinama koje su ispred nas i koji obvezuju i mene kao predsjednika Županijske organizacije HDZ-a i saborskog zastupnika, ali i sve ostale čimbenike javnog i političkog života ovdje na području naše županije, neovisno kojoj stranci pripadamo, da na tome gradimo budućnost i razvoj naše županije – kazao je Tušek.

Dodao je da su se vodile određene polemike u segmentu odluka koje su se odnosile na obrazovnu infrastrukturu, vezano uz niz jedinica lokalne samouprave koje su nudile svoje projekte izgradnje i dogradnje školskih sportskih dvorana.

-Svi smo i više nego realni da same jedinice lokalne samouprave te projekte ne mogu u ovom trenutku realizirati, posebice ne samostalno, zbog financijskog obujma tih projekata. Tu su školska sportska dvorana u općini Petrovsko koja u ovom trenutku nema sportsku dvoranu, tu je sportska dvorana u općini Gornja Stubica koja je vrlo mala i nedostatna za potrebe osnovne škole. Slična je situacija u Krapinskim Toplicama, Konjščini i Velikom Trgovišću, a tu je i tema školske sportske dvorane u Stubičkim Toplicama koja u ovom trenutku nije prošla kroz sjednicu Vlade, ali za koju se intenzivno zalažemo da postane dodatak zaključku te sjednice – rekao je Tušek i dodao da neke od tih sportskih dvorana u ovom trenutku imaju potpisane sporazume s KZŽ o partnerstvu i podupiranju tih projekata u izgradnji, a radi se o financijskim iznosima u nekim projektima od više desetaka milijuna kuna.
Zaključio je da se svi ti projekti neće moći realizirati u jednoj godini, ali da je sada važno definirati prioritete.

-Veseli me i odluka o 300 tisuća kuna vrijednom opremanju sportske dvorane u Područnoj školi Hraščina OŠ Budinščina, a donijeta je i odluka o opremanju praktikuma za biologiju u OŠ Bedekovčina u vrijednosti također 300 tisuća kuna te o dogradnji praktikuma Poljoprivrednog učilišta, tj. o izgradnji novog poljoprivrednog učilišta u SŠ Bedekovčina u iznosu od 553 tisuće kuna. Vrijednost tog projekta u završnoj fazi do ukupne realizacije gotovo je 22 milijuna kuna.Raduje me i što je OŠ August Cesarec dobila odluku u iznosu od 1,25 milijuna koje očekujemo za sanaciju krovišta, a nadamo se još i većem iznosu potpore Ministarstva – zaključio je Tušek.

Miljenko Šoštarić, predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Sveti Križ Začretje govorio je o ulaganjima i projektima na području ove općine te naglasio da je otkad postoji općina Sveti križ Začretje jedan od prvih poteza bio dobivanje sredstava za izgradnju vrtića.

-Nažalost, 30 godina nije se uspjelo to napraviti. Mijenjale su se vlade, mijenjali su se premijeri. Po prvi put sada za Vlade Andreja Plenkovića našlo se mogućnosti, snage i rješenje da se dobiju sredstva koja su potrebna za izgradnju vrtića. Zahvaljujući mjeri 7.4.1. dobiveno je 7,4 milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića na području Općine Sveti Križ Začretje i on je u izgradnji. Nažalost, ta sredstva nisu dovoljna jer je potrebno 14,5 milijuna kuna – kazao je Šoštarić.

Podsjetio je da je 2006. godine pozvao tadašnju ministricu vanjskih poslova Kolindu-Grabar Kitarović u Sveti Križ Začretje,- Ona se vrlo rado odazvala. Tema tribine je bila EU fondovi, a jedna od podtema pokušaj dobivanja sredstava za gradnju vrtića. Zahvaljujem i njoj jer nam je pomogla u toj ideji da dobijemo ta sredstva. Stoga, pozivam sve sumještane da u nedjelju izađu na izbore i daju ponovo povjerenje i svoj glas našoj sadašnjoj predsjednici, kandidatkinji Hrvatske demokratske zajednice, gospođi Kolindi Grabar-Kitarović. Naravno da ćemo se odmah na početku drugog mandata pobrinuti da od nje tražimo pomoć za neke stvari i ona će se vrlom rado odazvati. Ja vjerujem da će uvijek u Svetom Križu Začretju biti dobrodošla i da će doprinijeti daljnjem razvoju Svetog Križa Začretja – poručio je Šoštarić.

Istaknuo je da je dječji vrtić samo jedno od ulaganja Vlade na području Općine Sveti Križ Začretje.
-Moram istaknuti spojnu cestu Zabok-Krapina, koja najvećim dijelom prolazi kroz općinu. Iznos sadašnje faze ulaganja je 60 milijuna kuna. Na otvaranju gradilišta posjetio nas je predsjednik Vlade Plenković s resornim ministrom Olegom Butkovićem i predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorićem, što je izuzetno važno jer imamo problem s gradnjom rotora. Sadašnji nacrt ne obuhvaća gradnju rotora nego raskrižja i žitelji općine i susjednih gradova Zaboka i Krapine se bune zbog tog rješenja, zbog prometnih nesreća. Prenio sam inicijativu za izgradnju rotora, za što je iskazano razumijevanje, i uputa je da pošaljemo pisanu inicijativu koju će onda moći implementirati u izgradnju ceste. Dakle, očekuje se inicijativa od Općine Sveti Križ Začretje- rekao je Šoštarić.

Govoreći o projektima na području općine Sveti Križ Začretje, Žarko Tušek je zaključio:
-Projekt koji je preporoditeljskog karaktera za Sveti Križ Začretje je elektrifikacija pruge od Zaboka do Krapine koja velikim dijelom prolazi kroz općinu Sveti Križ Začretje. Siguran sam da se ljudi tome vesele i poštuju takav način promišljanja razvoja te pruge koja je žila kucavica centralnog dijela Krapinsko-zagorske županije i osnova za razvoj ozbiljnih i još većih poslovnih zona, od Krapine sve do Velikog Trgovišća.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook