Prethodni članak
Sljedeći članak

Trojka koja je u Makedoniji ubila hrvatskog rukometaša dobila kazne – oni smatraju da nisu krivi


Sud u Skoplju proglasio je krivim trojac optužen za smrt hrvatskog rukometaša Denisa Tota. Anđelo Gjorgievski (28) osuđen je na 18 godina zatvora, jednako kao i drugooptužena Klementina Lefkovska (19). Andrej Kostovski (19) osuđen je na 16 godina zatvora, piše index.hr.

Index podsjeća, Tot je ubijen u travnju. Suđenje je trajalo oko tri mjeseca. Presude su nepravomoćne i osuđenici imaju pravo na žalbu.

"Klementina je bila najupornija u udaranju"

"Klementina nije pomogla Totu, a Anđelo je pobjegao. Olakotna okolnost za Klementinu je da je nezaposlena samohrana majka koja do sada nije osuđivana. Oboje su izrazili kajanje zbog onoga što su napravili. Ipak, najupornija je u udaranju bila Klementina, koja se u jednom trenutku vratila na mjesto incidenta i opet udarila Tota po glavi", kazala je u obrazloženju presude sutkinja.

Klementina Lefkovska je u jednom trenutku, nakon što joj je izrečena kazna, zatražila da je odvedu na WC jer joj se povraćalo. Anđelo Gjorgievski također je bio nervozan tijekom izricanja presude te je dobacivao razne komentare sutkinji, piše portal a1on.mk.

"Hoćete li me izbaciti iz sudnice?" rekao je Anđelo sutkinji. "Smiri se", rekao mu je odvjetnik, a on je odgovorio: "Što da se smirim?"

Majka trećeoptuženog Andreja Kostovskog se rasplakala. Kostovski se nakon završetka suđenja obratio majci: "Čist sam pred Bogom, nisam nikoga ubio. Moja je savjest čista. To je zbog publiciteta, znamo pod kojim okolnostima. Ne brini, mama, sve je u redu."

Reagirala je i Klementinina majka. "Kakva je to pravda? Što je ovo?" pitala je. Dio osuđenih je tijekom stanke izveden iz sudnice zbog negodovanja i komentiranja. "Ah, Tanja, Tanja, gdje će tvoja duša?" obratio se Anđelo tužiteljici. "Ovo nije ubojstvo", rekla je Klementina tužiteljici i napustila sudnicu.

Anđelo Gjorgievski: Nisam bježao

"Što se tiče mog bijega, to nije istina. Tek kad sam saznao da me policija traži, prijavio sam se sam policiji i priveden sam. Bio sam izgubljen od cijelog događaja, bio sam pod antidepresivima, ali kada sam saznao da me policija traži, došao sam u pritvor", rekao je Anđelo Gjorgievski.

I Klementina je tvrdila isto. "Također, sama sam se prijavila policiji. Kada sam počinila zločin, imala sam 18 godina", rekla je.

Slučaj je od početka čudan

Podsjetimo, slučaj je od početka bio dosta čudan. Prvo se tvrdilo da je Tot pretučen, ali onda je policija to demantirala. Na kraju se ispostavilo da je zaista riječ o nasilnoj smrti.

Prvi put kada je ova vijest dospjela u hrvatsku javnost, pisalo se o napadu na 27-godišnjaka koji je, kako su tada mediji izvještavali, bio pretučen. Makedonska policija brzo je demantirala te tvrdnje i istaknula da na tijelu mladića nije bilo vidljivih ozljeda. Informaciju da je Tot pretučen demantirala je i šefica skopske bolnice Maja Mojsova.

Prvo su rekli da je umro od srčanog zastoja, a onda utvrdili da je ipak napadnut.

"Rukometaš je u kritičnom stanju. Slobodno možemo reći da se borimo za njegov život. Ono što je čudno u cijeloj priči je to da na njemu nema tragova nasilja. U našu kliniku je dovezen u kritičnom stanju i srce mu nije kucalo. Radimo sve što možemo u ovom trenutku da mu spasimo život'', rekla je Mojsova prije nego što je Tot preminuo.

No onda je makedonska policija objavila priopćenje u kojem tvrdi da je hrvatski rukometaš Denis Tot ipak preminuo od posljedica fizičkog sukoba i zadobivenog udarca. Završetkom obdukcije pokazalo se da je Tot zbog udarca u glavu dobio teško oštećenje mozga. "Odmah su uhićene dvije osobe, a za trećom se traga", kazala je tada makedonska policija.

Medijima kružila snimka

Tragični incident dogodio se početkom travnja oko 3:30 ispred noćnog kluba Privilege, kada su osumnjičeni nakon kraće verbalne svađe napali hrvatskog državljanina i zadali mu više udaraca šakama i nogama.

Tot je od udaraca pao i potiljkom udario u asfalt te izgubio svijest. Osumnjičeni su ga nastavili udarati po glavi, a potom su pobjegli. Osoba zaposlena u noćnom klubu pozvala je hitnu pomoć, nakon čega je rukometaš dovezen u Kliniku Marija Terezija.

Na YouTubeu se pojavila navodna snimka premlaćivanja, koja je ubrzo obrisana. Na snimci se vidi kako Gjorgievski zadaje dva udarca Totu po licu, od kojih on gubi svijest i pada na zemlju te ostaje nepomično ležati.

Dok je ležao na zemlji, još dvije osobe, od kojih je jedna ženska osoba, koja je bila najagresivnija u tom trenutku, nogama su ga udarale u glavu. Nakon otprilike pola minute, napadač koji je prvi udario Tota u glavu i srušio ga prišao mu je i pokušao pomoći.

Ubojica od ranije poznat policiji

Anđelo Gjorgievski, koji je posljednji uhićen sredinom travnja, nakon što je za njim raspisana tjeralica, poznat je od ranije po brojnim prijestupima, a u Sloveniji je bio osuđen i za trgovinu drogom. Gjorgievski je u lipnju 2016. doživio prometnu nesreću u centru Maribora, kada je svojim automobilom udario u pet parkiranih automobila te pobjegao. No ubrzo ga je policija uhvatila.

U listopadu 2016. policija je pronašla laboratorij za proizvodnju sintetičkih droga, pisao je 24 info. Između ostalog, u laboratoriju se proizvodio i gamahidroksibutirat, koji spada u kategoriju depresiva živčanog sustava i poznat je kao droga za silovanje. U laboratoriju su također zaplijenjeni marihuana i amfetamini, piše index.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook