Prethodni članak
Sljedeći članak

Trebamo li sad nabavljati spremnike za odlaganje nusproizvoda nakon kolinja?


Gospodarstva na kojima se propisane mjere biosigurnosti primjenjuju u potpunosti (utvrđene kategorizacijom biosigurnosti), svinje će moći stavljati u promet i klati na vlastitom domaćinstvu bez ograničenja te se pozivaju svi posjednici svinja da se pridržavaju mjera biosigurnosti, u prvom redu kako bi zaštitili svoj uzgoj od unosa virusa, ali i izbjegli dodatne troškove, rekli su nam iz Ministarstva poljoprivrede. Što se tiče gospodarstava na kojima se ne primjenjuju propisane mjere biosigurnosti obavezan je klinički pregled koji uključuje pregled svih svinja na gospodarstvu te pregled propisanih evidencija (Registar svinja na gospodarstvu, podaci o liječenju životinja i dr.). Pregled će biti obavezno provesti unutar 24 sata prije premještanja svinja (prodaje) ili prije klanja na vlastitom domaćinstvu.

Gospodarstva na kojima se ne primjenjuju propisane mjere biosigurnosti vrlo su rizična za unos i širenje virusa afričke svinjske kuge te je rizik moguće umanjiti jedino kliničkim pregledima svinja prije premještanja ili klanja na vlastitom domaćinstvu. Ministarstvo poljoprivrede je pozvalo i sve jedinice lokalne i regionalne samouprave za maksimalno uključivanje u provedbu biosigurnosnih mjera. Nabava i postavljanje spremnika za odlaganje nusproizvoda nastalih klanjem životinja za potrošnju u vlastitim kućanstvima, u velikoj će mjeri smanjiti rizik od mogućeg širenja bolesti putem ovakvog otpada, a građanima u jedinicama lokalne samouprave omogućiti da nastali otpad odlože savjesno i na propisani način.

Također, Ministarstvo poljoprivrede poziva još jednom i sva domaćinstva da isprave sve nedostatke u biosigurnosti, kako bi vlastitom domaćinstvu osigurali nesmetan promet (prodaju), klanje za vlastite potrebe te smanjili buduće troškove vezane za klinički pregled. Pregled na trihinelu obavezan je za svaki trup zaklane svinje te se nastavlja provoditi bez obzira na razinu biosigurnosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook