Prethodni članak
Sljedeći članak

Traži od države 120 tisuća kuna odštete. Razlog je šokantan!

Tamo je proveo više od 3 godine...


Jedan bivši zatvorenik sa novomarofskog područja tužio je Republiku Hrvatsku i od nje traži 120 tisuća kuna odštete. On je odležao 3 godine I 9 mjeseci u Kaznionici u Lepoglavi i žalio se na životne uvjete s one strane brave. Evo što je, među ostalim, naveo u svojoj tužbi:

“U tijeku izdržavanja kazne bio je smješten u karantenu, zatim na odjelu 1 C, soba br. 3, u kojoj sobi je smješteno četvero zatvorenika, i koja soba je površine oko 9,40 m2, sa zajedničkim WC-om izvan sobe, a zajednički tuš sa dvije kabine koriste svi zatvorenici na odjelu, kojih ima preko 50 zatvorenika. Zatim tužitelj biva premješten u lipnju mjesecu 2012.g. na odjel 2 E, u sobu br.12 zajedno to sa 12 zatvorenika, u sobi površine oko 30 m2, sa zajedničkim WC-om izvan sobe, a zajednički tuš sa dvije kabine koriste svi zatvorenici na odjelu, kojih ima preko 50, da su na svim naprijed navedenim odjelima, u kojima je tužitelj izdržavao kaznu zatvora uvjeti njegovog izdržavanja kazne u Kaznionici Lepoglava jesu nečovječni i ponižavajući, njegov smještaj sa ostalim zatvorenicima ne odgovara standardima u pogledu zdravlja, higijene i prostora, kao niti klimatskim uvjetima. U pogledu smještaja u sobama, u kojima je tužitelj izdržavao kaznu zatvora, sobe nisu odgovarale standardima koji su propisani: sobe nisu čiste, nisu suhe, nisu dovoljno prostrane, nemaju dnevno niti umjetno svjetlo, a isto tako ne odgovaraju fiziološkim potrebama zatvorenika, a u pogledu prostornosti soba. Sobe nemaju veličinu niti zapremninu koja je propisana, a to je, da se na svakog zatvorenika mora odnositi prostor od najmanje 4 m2 prostora i 10 m3 zračnog prostora, a koji ovi uvjeti u Kaznionici Lepoglava ne postoje; u pogledu WC-a je naveo da također ne odgovaraju propisanim standardima jer u njima ne postoji topla voda već samo hladna voda, WC-i se ne mogu pri korištenju zaključavati s unutarnje strane, a pa tako zatvorenik kada vrši ovakovu svoju fiziološku potrebu isti ne može vršiti iza zaključanih vrata, prostor WC-a također ne odgovara standardu jer je prostorno manji od propisanog, prljav je i ne odgovara propisanim higijenskim uvjetima, u pogledu tuševa i njihovog korištenja, za navesti je da na svakom odjelu na kojem je boravio tužitelj boravi preko 50 zatvorenika, a na njih preko 50, na raspolaganju su ima samo 4 tuš kabine…” Ivanečka ispostava Općinskog suda u Varaždina odbila je njegov tužbeni zahtjev navodeći kako je imao dovoljno slobode za kretanje i kako je sve prema propisanim standardima. Državi još mora platiti preko 16 tisuća kuna sudskih troškova. A ima se i pravo žaliti na ovu presudu nadležnom Županijskom sudu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program