Prethodni članak
Sljedeći članak

Tijela stranaca leže u KB Sveti Duh, obitelji ih ne žele preuzeti: 'Već su dugo tu, šire se mirisi...'


Klinička bolnica Sveti Duh muku muči s tijelima dvoje stranih državljana, od kojih je jedan iz Bugarske, a drugi iz Njemačke, koji su preminuli u Hrvatskoj. Međutim, i dalje se nakon gotovo dvije godine nalaze u Hrvatskoj, odnosno u gore navedenoj bolnici jer su ih njihove obitelji odbile preuzeti. Članovi njihove obitelji potpisali su da se odriču preuzimanja njihovih posmrtnih ostataka. Situacija s njihovim tijelima zatekla je i novu upravu, koja je početkom 2022., na čelu s ravnateljicom Ana-Mariom Šimundić, preuzela upravljanje ovom bolnicom. Tijela preminulih stranih državljana bila su u toj bolnici i tijekom bivše uprave, pišu 24 sata.

Spomenuti portal piše kako je u njihovu redakciju stiglo anonimno pismo potpisano kao zabrinuti djelatnici, a u njemu, između ostalog, stoji kako su posmrtni ostaci stranih državljana već drugu godinu u prostorijama Zavoda za patologiju KB-a Sveti Duh.

U pismu se navodi kako se po prostorijama patologije šire mirisi iz raspadajućih tijela dvoje umrlih stranih državljana i da su njihovi posmrtni ostaci neadekvatno pohranjeni u prostorijama Zavoda.

Ravnateljica Ana-Maria Šimundić za 24sata je potvrdila informaciju da se tijela stranih državljana zaista nalaze u njihovoj bolnici, ali isto tako je navela da su pohranjena prema propisima i nalaze se u njihovoj mrtvačnici u komorama.

- Točan je navod da se u mrtvačnici, ali adekvatno smještena, nalaze dva tijela preminulih stranih državljana koje njihove obitelji odbijaju pokopati. Putem pravne službe bolnice zatražena su i dobivena očitovanja iz veleposlanstava i od obitelji. Radimo na rješavanju tog problema, kako bismo dobili sve potrebne suglasnosti, pokojnike pokopali i time oslobodili mjesta u našoj mrtvačnici. Pokojnici su u komorama i ni na koji način ne ugrožavaju zdravlje i sigurnost djelatnika - istaknula je za 24sata Ana-Maria Šimunić, ravnateljica KB-a Sveti Duh.

Navedena bolnica ima 12 komora i problem je što im tijela dvoje stranih državljana zauzimaju prostor te se nadaju da će uz pomoć lokalnih i državnih vlasti što prije riješiti taj problem i pokopati strane državljane.

Također, 24 sata doznaje i da se tijelo jednog stranog državljana nalazi i na Medicinskom fakultetu, u njihovu Zavodu za sudsku medicinu, ali za sada još nisu dobili povratan odgovor od navedenog fakulteta koji su kontaktirali u vezi s tim.

Kontaktirali su i ostale bolnice u Hrvatskoj, no svi su im rekli kako nisu imali takav slučaj da se obitelj stranog pokojnika odrekla preuzimanja njegova tijela.

- KBC Split do sada nikad nije imao takav slučaj - odgovorili su im iz te bolnice koju su kontaktirali s obzirom na to da se tijekom ljetnih mjeseci, kad je Jadran prepun stranaca, događaju i smrtni slučajevi turista.

Marijo Bekić, ravnatelj OB-a Dubrovnik, također je za 24sata istaknuo da takav slučaj nisu imali.

"Isto su nam odgovorili i iz KB-a Merkur.", piše Martina Pauček Šljivak, novinarka 24 sata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook