Prethodni članak
Sljedeći članak

Tigrovi Ivan Krepelnik i Stjepan Haramina dobili svoju spomen ploču kod Područne škole u Donjoj Šemnici

U Donjoj Šemnici otkrivena spomen – ploča hrvatskim braniteljima Ivanu Krepelniku i Stjepanu Haramini


Doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu nemjerljiv je, a mnogi su od hrabrih hrvatskih boraca na oltar domovine položili ono najvrjednije što su imali – svoje živote. Među poginulim hrvatskim braniteljima i dva su zagorska viteza Ivan Krepelnik i Stjepan Haramina u čiju je čast jučer kod Područne škole Šemnica svečano otkrivena spomen-ploča, kao vječni podsjetnik na njih i njihovu žrtvu u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

Ploču su podigli stanovnici Donje Šemnice na inicijativu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Šemnica uz veliki doprinos i financijski i izvedbeno dala je tvrtka Graditeljstvo Markaš te  su potporu dali Grada Krapine te brojni poduzetnici. Spomen-ploču blagoslovio je prečasni Stjepan Prugovečki, župnik i dekan Župe Mihovljan.

Otkrivanju su nazočili predstavnici braniteljskih udruuga s područja naše Županije, hrvatski branitelji, obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja,   izaslanica ministra hrvatskih branitelja, načelnica Sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata pri Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, te mnogi drugi brojni uzvanici.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović naglasio je da mu je izuzetno drago što je ova spomen-ploča postavljena kod škole u Šemnici jer su upravo tu školu pohađali Krepelnik i Haramina. 

– Moram reći da je najveća vrijednost ove spomen-ploče, osim što je postavljena u znak sjećanja na poginule branitelje, to što su inicijativu za njeno postavljanje pokrenuli mještani Šemnice, prijatelji, suborci i svi drugi. To je ono što smatram najvrjednijim u svemu tome. Naravno da smo se i mi potrudili i uključili se u to, ali najveći dio dali su mještani Šemnice. Također, moram reći da je ova spomen-ploča također bitna jer će mlađe generacije, koje ne znaju kako je bilo i kako se živjelo za vrijeme Domovinskog rata, učiti što je bilo i što se dogodilo te da uvijek mogu ponosno u oči pogledati svakog hrvatskog branitelja – rekao je gradonačelnik Gregurović. 

Spomen ploču otkrila je  načelnica sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata i izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Nevenka Benić, uz obitelji poginulih branitelja.

U svom govoru izaslanica ministra hrvatskih branitelja Nevenka Benić naglasila je: ''Ivica Krepelnik i Stjepan Haramina, dva tigra, dva Zagorca koji su uz još 11.000 Zagoraca sudjelovali u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Kažu ‘Jednom tigar, zauvijek tigar’, a sigurna sam da će ova dva tigra ovdje ispred osnovne škole koju su pohađali, čuvati ne samo vrijednosti Domovinskog rata, sjećanje na njih i njihovu hrabrost i požrtvovnost, nego i promicati ljubav prema domovini prema mlađim generacijama. Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi projekt u kojem potiče pisanje kratkih priča o Domovinskom ratu. Pozivam učenike ove osnovne škole da se prijave na taj projekt i sudjeluju u tome da promiču istinu o ratnom putu i Ivice Krepelnika i Stjepana Haramine, ali i svih onih branitelja koji su dali svoje živote, svoje zdravlje i mladost za slobodu koju danas uživamo i još jednom zahvalila mještanima Šemnice na inicijativi, te DVD-u Donja Šemnica, tvrtki Graditeljstvo Merkaš koja je napravila. spomen-ploču i Udruzi HVIDRA Grada Krapine te svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog događaja.''

Iskrene zahvale je za podizanje spomen-ploče je uputio i Mirko Krepelnik koji se svima prisutnima obratio u ime obitelji poginulih branitelja Ivice Krepelnika i Stjepana Haramine. 

Ivica Krepelnik rođen je 12. rujna 1969. godine u Donjoj Šemnici, gdje je završio osnovnu školu. Kad je počela agresija na Republiku Hrvatsku u Domovinski rat se uključio dragovoljno 1991. godine u 1.GBR Tigrovi. S postrojbom je prošao sva ratišta, bio je hrabar i odvažan borac, cijenjen u postrojbi, a nagrađen je činom časnički namjesnik. Izvršavajući borbene zadaće u obrani Okučana, Krepelnik je poginuo 5. rujna 1991. godine.

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i redom Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana. Sahranjen je na mjesnom groblju u Svetom Križu Začretju uz vojne počasti.

Stjepan Haramina rođen je 14. siječnja 1967. godine u Krapini, a i on je završio osnovnu školu je završio u Donjoj Šemnici. Kao dragovoljac, u Domovinski rat uključio se 1991. godine u 1.GBR Tigrovi s kojom sudjeluje na svim njenim bojištima, a u posljednjim herojskim borbama za obranu grada Vukovara bio je teško ranjen i od posljedica ranjavanja preminuo 24.studenoga 1991. godine. Nakon pada grada Vukovara gubi mu se svaki trag, a 1997. godine pronađeni su njegovi posmrtni ostatci.

Za sudjelovanje u Domovinskom ratu posmrtno je odlikovan činom časničkog namjesnika, Spomenicom Domovinskog rata, redom Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana s pozlaćenim pleterom. Sahranjen je na mjesnom groblju u Mihovljanu uz vojne počasti.

Vrijedi spomenuti i da mještani Donje Šemnice iznimno cijene svoje vitezove i ove godine se po 8. put održava memorijalni malonogometni turnir „2 viteza domovine“. Sredstva prikupljena na prošlogodišnjem turniru bila su usmjerena za podizanje ovog spomenika.

Velik doprinos i financijski i izvedbeno, ovom je projektu dala tvrtka Graditeljstvo Merkaš koja je i izradila spomen-ploču, a svojim su dobrovoljnim prilozima gradnju pomogli Grad Krapina, Europe Employmend d.o.o., Kuhta mont d.o.o., Požgaj promet doo, Elektro Tušek, MTP Horvat, NTL, IN Caffe, G.R. Hrvoj d.o.o., Kramberger, Ptimont-Mart, Graditeljstvo GP, DLB, NK Varaždin, HM Projekt, MS. Inter-art završni radovi d.o.o., Grafo Grafički obrt, Zemljani radovi u graditeljstvu i autoprijevozu, FDM pjeskarenje, Sinković projekt i OPG Merkaš.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook