Prethodni članak
Sljedeći članak

Teški dani nakon požara: 'Stavili smo ceradu, kolko tolko je ok, ali smo bez grijanja'


Prošlo je točno tjedan dana od stravičnog slučaja u Krapinskim Toplicama za kojeg je čula cijela Hrvatska. Podsjetimo, na samo je Valentinovo 59-godišnji Danijel benzinom polio potkrovlje kuće i svog 20-godišnjeg sina Leonarda. Samo nekoliko trenutaka kasnije buknula je vatra i počela gutati potkrovlje kuće, a zapalio se i Leonard koji je noć proveo u bolnici zbog zadobivenih lakših tjelesnih ozljeda. U tom trenutku u kući je bila i Danijelova 80-godišnja majka Božica koju je Leonard izvukao na dvorište. Njegov otac predan je pritvorskom nadzorniku, a kako je objavila policija, sumnja ga se da je počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Iako su prvi trenuci šoka prošli, raspoloženje je kod Magdićevih nije se promijenilo. Dane nakon grozote provodili su u čišćenju, postavljanju cerade na krovne grede i dovođenju struje od kuće koja se nalazi ispod njihove.

- U roku dva, tri dana smo uspjeli staviti ceradu. Došlo je par dečki i onda smo se požurili do nedjelje napraviti čim više jer je bila prognoza za kišu. U potkrovlju je sve čisto. Od kuće ispod smo doveli struju preko produžnog kabela, a zatvorio sam ventil za vodu i pustio ovu na šaht. Kolko toliko nam je okej, jedino nemamo grijanje. Po noći je jako hladno, a grijalice ne možemo staviti jer produžni kabel ne može podnijeti toliko struje – ispričao nam je Leonard pa s nama podijelio i vijest kako će od ponedjeljka početi raditi u jednom kafiću u Zaboku. Na posao će, kaže, biciklom, budući da nema vozačku dozvolu, ali što se mora, mora se.

Na kraju, ovu je priliku iskoristio da kaže: - Ovom prilikom želim od sveg srca zahvaliti svim prijateljima i ljudima koji su se uključili i pomogli nam da u najbržem mogućem roku saniramo ono što možemo.

Danas se u kući i dalje osjeti težak miris čađe i dima, zrake sunca kao da ne prodiru u unutrašnjost jer je temperatura unutar kuće osjetno niža nego vani. Pričaju nam baka Božica i Leić, kako ga ona od milja zove, da su noći izrazito hladne, ali prežive.

- Ja sam se malo prehladila, ali kaj budem. Zima je po noći. Bila sam s prijateljicom u Zaboku, ona ima tak super auto, grijalo mi je križa i sve. Kupila sam si dva jastuka po pet eura u Plodinama. Imam još pokrivača, ali zima je. Vani je toplije nek unutra. Više ni ne znam dal smrdi tu unutra, navikla sam se već. Sad bum si malo suđe sredila pa idem van malo to zgrabljati na finije. Kaj su ovi mladi napravili za dva dana... Ja im uopće ne znam zahvaliti. Za dva dana su sve počistili, zbacali dolje i sve otpeljali. Kaj je to bilo... Svaka im čast, delali su ko konji – ispričala nam je simpatična Božica.

Prema prvim informacijama s kojima raspolažemo, cijena ukupne sanacije iznosit će 23.000 eura. Humanitarna akcija u postupku pokretanja, a više informacija objavit ćemo čim budu dostupne.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook