Prethodni članak
Sljedeći članak

Svjetski je dan farmaceuta, hoćete li čestitati svojim ljekarnicima?

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana farmaceuta je: Ljekarna: Uvijek pouzdana za vaše zdravlje


Svjetski dan farmaceuta obilježava se 25. rujna. Utemeljila ga je Međunarodna farmaceutska federacija (FIP) na Svjetskom kongresu farmacije i farmaceutskih znanosti 2009. godine. Datum je odabran prema datumu osnutka FIP-a u Den Haagu, 25. rujna 1912. godine.
Svrha obilježavanja je promicanje važnosti i doprinosa farmaceutske profesije (ljekarnika, znanstvenika, nastavnika…) poboljšanju zdravlja diljem svijeta. Briga o sigurnosti pacijenata te prevencija i praćenje bolesti temeljne su zadaće farmaceuta, kao i da koristeći svoje široko znanje i stručnost, savjetima ljudima osiguravaju najveću korist od lijekova koje uzimaju.
Obilježavanjem Svjetskog dana farmaceuta ujedno se želi zahvaliti farmaceutima, posebice ljekarnicima, kao najdostupnijim zdravstvenim stručnjacima, na savjesnom i empatičnom pružaju sveobuhvatne ljekarničke skrbi u okviru zdravstvene zaštite, što je osobito došlo do izražaja u ovo doba COVID-19 pandemije.
Ovogodišnji slogan Svjetskog dana farmaceuta je: Ljekarna: Uvijek pouzdana za vaše zdravlje, čime se u prvi plan stavlja nužnost povjerenja između ljekarnika i pacijenata kao temelja uspješne ljekarničke skrbi. Mnoga nacionalna istraživanja pokazala su da se ljekarnici već godinama nalaze među prvih pet profesija u koje građani imaju najviše povjerenja.
Treba naglasiti da je povjerenje između svih dionika zdravstvenog sustava i pacijenata imperativ uspješne zdravstvene skrbi.
Čestitke i zahvala farmaceutima diljem svijeta za požrtvovan rad, osobito u ovim vremenima pandemije! Izvor: farmaceut.org

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook