Prethodni članak
Sljedeći članak

'Svima želim zdravlja, osigurano radno mjesto i odgovarajuće uvjete za život'

Na blagdan Uzvišenja Svetog Križa u Općini Sveti Križ Začretje obilježava se Dan općine i blagdan župe. Tim povodom razgovarali smo s načelnikom Općine Svet Križ Začretje, Markom Kosom


Na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, 14. rujna, Općina Sveti Križ Začretje slavi svoj dan kao i župa Uzvišenja Svetog Križa. Uobičajeno je da se tim povodom podvuku neke crte, zbroji ostvareno i otkriju planovi do sljedeće proslave. Sve je to povod da razgovaramo s načelnikom Općine Svet Križ Začretje, Markom Kosom.


Zagorje.com:  Nedavno je završio 'Prvi glas Zagorja'. Iako u ovim epidemiološkim uvjetima čini se da je ta manifestacija zasjala kao u najboljim vremenima, možda još i sjajnije? Čemu to pripisujete?


Kos: Kao prvo, moram napomenuti da smo manifestaciju organizirali u skladu sa svim uputama nadležnih tijela. Iako je to organizacijski bilo puno zahtjevnije i nismo uvijek nailazili na razumijevanje građana držali smo se svih propisanih mjera. Program manifestacije obogaćen je dodatnim sadržajima koji su naišli na odobravanje publike. Kao najveći novitet moram istaknuti organizaciju Dana purice i vina uz Špičeka i svetokriške restorane 'Purica&Vino' gdje smo na nedjeljnom ručku gostima ponudili tradicionalna, ali i neka manje tradicionalna i inovativna jela bazirana na našem zagorskom specijalitetu – purici z mlincima. Ovo je kraljevsko jelo a po prvi puta netko ju je uspio na ovaj način putem festivala isprezentirati. Koristim priliku da zahvalim svim našim ugostiteljima koji su se spremno uključili u pripremu hrane i pića. Tijekom tjedna gostima smo ponudili raznoliku gastronomsku ponudu koja je odlično upotpunila brojna kulturna, sportska i zabavna događanja. Uz Čarobnu šumu ove godine kao dobar novitet pokazala se terasa ispred vinoteke Kapljica gdje su organizirani koncerti namijenjeni manjem broju ljudi adekvatni za manje prostore. Centralna pozornica na Trgu kao i uvijek bila je rezervirana za nastupe svetokriških udruga, predstavu, ali i nastupe estradnih zvijezda poput Sandija i Petra Graše. Dobrim se pokazalo odvijanje programa na različitim lokacijama – od dječjeg vrtića, Banovine, već spomenute vinoteke, pastoralne dvorane i šatora u Čarobnoj šumi. Posjećenost je bila vrlo dobra, komentari i kritike su izvrsni, a već se javljaju neke nove ideje za sljedeći 54. Prvi glas.


Zagorje.com: Kad već govorimo o korona uvjetima, čini se da oni ni u kojoj mjeri nisu utjecali na općinske planove? Je li to tako ili se tako samo čini?


Kos: Koronu ne možemo zanemariti, ona je tu i ograničava nas u svemu. Nažalost, utječe na naše privatne, ali i poslovne živote. Najviše su pogođeni poslovni subjekti koji se svakodnevno suočavaju s izazovima u poslovanju. Smanjenje njihovih prihoda posljedično povlači za sobom i smanjenje općinskih prihoda. Uz to, do ograničavanja našeg budžeta dovela su i oslobođenja koja smo poduzetnicima odobrili prošle godine kao i provođenje poslova prisilne naplate u izrazito smanjenom obimu. U ovo turbulentno vrijeme, dobrim se pokazala odluka o prodaji općinskih udjela u Zagorskom metalcu kojom su osigurana financijska sredstva za realizaciju kapitalnih investicija. Tako smo uspjeli realizirati gotovo sve zacrtane planove za ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Naravno, kao i u životu, uvijek postoje određena odstupanja, no oni glavni prioriteti poput otvorenja vrtića, uređenja parkinga i asfaltiranja nerazvrstanih cesta uspješno su realizirani.


Zagorje.com: Započeli ste 'od rođendana do rođendana' s brojnim projektima kao što su Banovina, Jedinstvo… Recite nam nešto o njima i u kojoj su fazi?


Kos:  Projekt "Banovina" ide. Istina, sporijim koracima nego što bismo mi to željeli, no "guramo" ga naprijed. Prvi dio uspješno je realiziran. Izgrađeno je parkiralište u sklopu kojeg su osigurane instalacije vodovoda i struje koje će omogućiti priključenje na komunalnu infrastrukturu za najavljenu stanogradnju na obližnjim lokacijama. Ugovorili smo i izgradnju trafostanice što je kočilo daljnju izgradnju objekata u samom centru m jesta. Što se tiče obnove i rekonstrukcije samih objekata izradili smo projektu dokumentaciju za ishođenje lokacijske dozvole te uređenje okoliša, no kao i uvijek zapeli smo na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima susjednih parcela koji su uložili žalbu na lokacijsku dozvolu koja nam je izdana. Ovih dana žalba je odbijena i krećemo dalje u ishođenje građevinske dozvole prvo za uređenje okoliša, a onda za obnovu i uređenje samog objekta. Ovdje je važno napomenuti da su ovo investicije koje, nažalost, ne možemo realizirati vlastitim sredstvima stoga spremno pratimo natječaje na koje bismo mogli aplicirati ove iznimno važne projekte. Unatoč svim problemima ovogodišnji Prvi glas sa sadržajima koji su se odvijali u sklopu Banovine ukazali su na sve potencijale i izvrsne predispozicije Banovine kao projekta. Malim ulaganjem dobili smo uistinu puno za cijelo mjesto. Spomenuli ste Jedinstvo. Zahvaljujući entuzijastima koji dobro koriste novac iz općinskog proračuna, prostor oko nogometnog igrališta kontinuirano se razvija i oplemenjuje novim sadržajima. Početkom godine na prostoru Sportskog parka Jedinstvo uređen je nogometni teren s odbojnim ogradama dimenzija 20 m x 10 m. Ovo igralište koje je jedno od rijetkih na području Županije omogućit će rekreativno, ali i profesionalno bavljenje sportskim aktivnostima te još više obogatiti sportske sadržaje na našem području. Vrijednost radova iznosi 87.255,13 kn, a isti su u potpunosti financirani iz proračuna Općine. Paralelno s time radi se i na uređenju dječjeg zipline-a u Svetom Križu Začretju koji će se postaviti na prostorima Ski kluba Stars iza Muzeja Žitnica čime će naša sredina dobiti jedinstvenu atrakciju za najmlađe. Velik broj djece i sportaša rekreativaca koji se okupljaju na ovim prostorima dokaz su da se investicije u sport dobro usmjeravaju što nas iznimno veseli.


Zagorje.com: Ima li još nekih projekata koji su završeni na dobrobit građana?


Kos: Uz vrtić koji stalno ističemo kao naš najveći projekt realiziran u proteklim godinama, realizirani su i ostali projekti koje svakako vrijedi spomenuti. Od najvećih ističemo realizirane radove na asfaltiranju nerazvrstanih cesta na području Općine Sveti Križ Začretje. Radovi su trajali od sredine ožujka ove godine, a u sklopu istih ukupno je asfaltirano 17 dionica nerazvrstanih cesta. Iako je prvotna procijenjena vrijednost radova iznosila 2,3 milijuna kuna postupkom javne nabave ugovorene su niže cijene te tako konačna vrijednost izvedenih radova iznosi 1.875.857,41 kuna. Ostvarene uštede ostavljaju prostora za daljnje investiranje u asfaltiranje dionica, no za realizaciju nužno je uskladiti proračunske akte i Programe građenja. Projekt asfaltiranja nerazvrstanih cesta prijavljen je na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te je Općini Sveti Križ Začretje odobrena bespovratna potpora u iznosu od 200.000,00 kuna. U skladu s dobrom praksom iz prethodnih godina Općina je s Hrvatskim vodama sklopila ugovor o sufinanciranju sanacije klizišta u naselju Vrankovec. Projektantska vrijednost radova iznosi 601.666,67 kn od čega Hrvatske vode financiraju 60 %, odnosno 361.000,00 kn, a Općina ostatak od 40 %. Ovih dana radovi su privedeni kraju i cesta uz klizište je ponovno stavljena u funkciju. Početkom godine izgrađeno je 240 m nogostupa u Pustodolu Začretskom uz županijsku cestu 2161. Vrijednost izvedenih radova iznosi 198.555,53 kn. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste realizirana je investicija izgradnje nogostupa u naselju Mirkovec uz ŽC 2166 prema naselju Križanče/Bedekovčina. Radovi koje financira Općina u iznosu od 294.895,44 kn su izvršeni u cijelosti, dok će ŽUC radove na asfaltiranju izvesti do kraja rujna. Dovršeni su radovi i na izgradnji i opremanju Dječjeg parka Brezova što se sufinancira sredstvima EU. Redovito su se kroz rad strojem i nasipavanje kamenim materijalom održavale nerazvrstane ceste, ulagalo se u izgradnju i proširenje postojeće javne rasvjete, uređenje sustava oborinske odvodnje i izgradnju mostova. Sa Zagorskim vodovodom potpisali smo ugovore o sufinanciranju izgradnje četiri produžetka postojeće vodovodne mreže čime će se omogućiti opskrba pitkom vodom stambenim i poljoprivrednim objektima u zoni zahvata.


Zagorje.com: Što se skriva u ladicama, priprema li se nešto dalje?


Kos:  Novo vrijeme nosi nove izazove. Pred nama je dovršetak 1. faze izgradnje sustava kanalizacije koji se realizira u sklopu Aglomeracije Zabok čijim dovršenjem će se riješiti problematika zbrinjavanja otpadnih voda na jednom dijelu Općine. Moramo se uhvatiti u koštac i s rješavanjem problematike nedostatka ukopnih mjesta. U tom smislu nivelira se ranije izrađena projektna dokumentacija u dijelu koji je nužan za provođenje postupka nabave. Općinsko vijeće donijelo je odluku o osnivanju glazbene škole. Pred nama je osiguranje prostornih i drugih uvjeta za realizaciju te se iskreno nadamo da će u ovo vrijeme sljedeće godine glazbena škola na našim prostorima i zaživjeti. U suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom izrađena je projektna dokumentacija za izgradnju sportske dvorane te ishođena građevinska dozvola. Izgradnja sportske dvorane želja je za koju se nadamo da će biti ostvarena u dugoročnom razdoblju. U tijeku smo ishođenja građevinske dozvole za dogradnju dječjeg vrtića, izgradnju tržnice i rekonstrukciju vatrogasnog doma u Svetom Križu Začretju. Ove projekte planiramo aplicirati na natječaje za sufinanciranje sredstvima EU te se nadamo pozitivnom rješenju naših prijava. Ideja je puno, planovi su veliki, no kao i uvijek, nažalost, nedostaje sredstava za njihovu realizaciju. Nadamo se da će nacionalna politika ići u dobrom smjeru i osigurati nam uvjete za osiguranje financijskih sredstava za njihovu realizaciju.


Zagorje.com: Prošle godine mogli ste se pohvaliti dobrim povlačenjem novca iz raznim izvora. Kako je u tom smislu bilo ove godine i zapravo, je li prošlogodišnji povučen novac utrošen ili se još radi?


Kos:  Projekti za koje nam je bilo odobreno sufinanciranje sredstvima EU - a poput izgradnje vrtića i uređenja Dječjeg parka Brezova su dovršeni. Sada samo čekamo da se izvrše kontrole i isplate financijska sredstva. Što se tiče financiranja iz nacionalnih fondova, projekti financirani iz tih izvora također su dovršeni. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU financiralo je asfaltiranje nerazvrstanih cesta iznosom od 200.000,00 kn, a kao što sam već napomenuo dovršena je i sanacija klizišta u Vrankovcu što se financira sredstvima Hrvatskih voda. Uz financiranje od strane Ministarstva demografije izrađen je i Lokalni program za mlade, sudjelujemo u projektu "Uzmi pare za mlade", "Zalogajček" koji su svi usmjereni upravo na dobrobit naših najmlađih.


Zagorje.com: Kakva je situacija s nerazvrstanim cestama i klizištima?


Kos: Razvoj svake sredine prati povećanje prometa, gotovo svaka kuća ima barem jedan automobil, ako ne i dva, na području Općine stalno se gradi se i uređuje. Sve to rezultira trošenjem cesta što za sobom povlači potrebu za kontinuiranim ulaganjem u njihovo uređenje. Uz to, naselja na području naše općine su raštrkana, pojedini stambeni objekti su prilično udaljeni od glavnih prometnica što predstavlja dodatni problem u održavanju nerazvrstanih cesta i puteva i rezultira povećanjem troškova za ovu namjenu. Često se na nerazvrstanim cestama pojavljuju i klizišta, dijelom zbog velikih količina oborina u vrlo kratkom periodu, a u zadnje vrijeme i kao posljedica potresa. Ove godine asfaltirali smo puno, no da nam je još nekoliko milijuna ne bi bilo dovoljno da asfaltiramo sve ceste i saniramo klizišta. Zahvaljujući gore spomenutim izvorima financiranja i prijavom na dostupne natječaje za sufinanciranje ovakve vrste projekata uspijevamo zatvarati financijske konstrukcije i rješavati goruća pitanja. Nadamo se da će u budućem razdoblju biti više dostupnih bespovratnih pomoći kojima bi se nastavila ovakva praksa.


Zagorje.com: Imate li plan 'B' u slučaju još jednog vala koronavirusa? Namjeravate li u tom slučaju i dalje pomagati gospodarstvenike i stanovnike?


Kos: Nažalost, budžet nam je ograničen. Već sam napomenuo da smanjeni intenzitet prihoda u gospodarstvu automatski rezultira smanjenjem i naših prihoda. No, istovremeno, gospodarstvo je temelj razvoja svake sredine, a na nama je da potičemo njegov razvoj, potpomažemo otvaranje novih radnih mjesta i očuvanje postojećih, ali i olakšamo poslovanje u kriznim uvjetima. Ukoliko dođe do još jednog "lock downa" razmotrit ćemo mogućnosti za preraspodjelu rashoda unutar proračuna te odobravanje olakšica poduzetnicima kao što je to učinjeno i u prvom valu korone. I dalje nastavljamo s olakšicama prilikom investiranja u nove proizvodne pogone kao i subvencioniranjem kamata po poduzetničkim kreditima.


Zagorje.com: Postoji li neka osobna želja Vas kao načelnika za sljedeću godinu ili započet mandat? Poruka građanima za kraj?


Kos:  Koliko god to zvučalo otrcano, prije svega nam svima želim zdravlja. Želim da konačno završi ova borba s koronom i da počnemo normalno živjeti. Gledam svoju kćer koja upravo ovih dana navršava tri godine. Nažalost, zbog pandemije koja nas je zadesila ona niti ne zna za normalan život koji smo nekad imali. Druženja i fizički kontakti su nam ograničeni, svaku odluku o putovanju preispitujemo u smislu da li ćemo se možda u nekoj drugoj sredini zaraziti, puno aktivnosti smo svi zajedno stavili sa strane ili u potpunosti prekinuli. Koliko god smo se u ono vrijeme žalili, vjerujem da nam svima nedostaje "normalan" život. S profesionalne strane želja mi je da svi građani naše općine imaju osigurana radna mjesta i odgovarajuće uvjete za život. Na nama je da usmjeravanjem proračunskih sredstava i dalje radimo na poboljšanju komunalne infrastrukture i poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva. Iskreno se nadam da ćemo u tome, kao i do sada uspijevati i spremno se hvatati u koštac s izazovima koji su pred nama. Vjerujem da smo na dobrom putu i da naša Općina uz obogaćivanje novim sadržajima i ulaganjima u komunalnu, ali i turističku infrastrukturu postaje itekako poželjna sredina za život, rad, ali i odmor. Koristim priliku da svim građanima Općine Sveti Križ Začretje čestitam naš dan - Dan Općine i Dan Župe.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook