Prethodni članak
Sljedeći članak

Svečanošću i izložbom 'Šezdesetica' ŠUDIGO proslavio svojih prvih 60 godina

'Čast mi je što mogu otvoriti ovakvu izložbu posljednjih desetak godina najboljih radova učenika i učenica koji su pohađali ovu školu, a to znači najboljih radova u Hrvatskoj jer se tako vrednuje rad u ŠUDIGO-u, rekao je tom prigodom župan Kolar


Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok današnjom središnjom svečanošću obilježila je svoju 60. obljetnicu. Tom je prigodom ravnateljica popularnog ŠUDIGO-a ili Školice, kako je mnogi od milja nazivaju, Božića Šarić, podsjetila na sve promjene koje je ova škola prolazila, od programa do imena, da bi konačno 2002. postala Strukovno i umjetničko učilište i profilirala se kao jedina umjetnička škola na području Krapinsko – zagorske županije, a 2006. godine dobiva današnji naziv.


‘Škola je, naravno, dinamičan i živ sustav koji nikad ne možemo znati što će izrasti i kako će se oblikovati. Upravo je takav bio naš razvojni put: neizvjestan i nesiguran te smo osluškivali potrebe društva, gospodarstva, umjetnosti i kulture, i turizma, uvodili nove programe, istraživali, eksperimentirali. Krenuli smo od tekstila do grafike prema umjetnosti i novim tehnologijama, istaknula je ravnateljica Šarić. Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok danas je pozicionirana kao moderna umjetnička škola, iz godine u godinu pokazuje rast upisanih učenika, za sada školuje više od 380 učenika, ima zaposlenih 70-tak nastavnika. Teško je nabrojati sve uspjehe učenika ove škole. Ravnateljica Šarić je istakla da zahvaljujući osnivaču, Krapinsko – zagorskoj županiji, su unatrag deset godina uspjeli napraviti iskorak i podići kvalitetu rada škole nabavom suvremene opreme i brojnim investicijama. Također, Grad Zabok uvelike pridonosi razvoju škole, a s njim je i riješeno pitanje korištenja sportske dvorane. ‘Sve nam to pokazuje da samo suradnjom i sinergijom možemo ići naprijed. Naša vizija – biti vodeća umjetničko - strukovna škola u regiji koja razvija kreativnost i umjetničke potencijale, poduzetništvo i digitalne kompetencije, ostvaruje se. Cilj je pružiti učenicima kvalitetno i moderno obrazovanje usmjereno na razvoj kreativnih i talentiranih pojedinaca. Naše kulturno nasljeđe nastojimo i dalje zadržati, ali smo otvoreni za sve alternativne inovativne kulturne scene pod motom naše škole ‘Kreativnost je naša stvarnost i doprinos budućnosti, rekla je ravnateljica Šarić dodavši da je svaki rukovoditelj, ravnatelj, nastavnik i učenik u ovih 60 godina, ostavio vidljiv trag u ‘Šezdesetici’.


Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek vrlo je šarmantno i s puno ljubavi i radosti govorio o školi, učenicima i djelatnicima s kojima je, gotovo bi se moglo reći, u suživotu i žao mu je što je puno generacija koje nisu dobile šansu da svoju umjetničku, kreativnu notu izvedu na površinu i da to bude njihovo opredjeljenje i njihov posao. ‘Danas sve to imamo tu i učenici mogu od crtanja do sviranja iskazati svoj talent uz podršku roditelja. Izuzetno je bitno što ste uspjeli animirati roditelje da prihvate činjenicu da bi djeca htjela biti nešto što je izbor iz srca, razuma i opredjeljenja, rekao je gradonačelnik Hanžek te se zahvalio na svemu što su učinili i svima čestitao rođendan.


Rođendan je u svoje i uime župana čestitala zamjenica Jasna Petek. ‘Velika zahvala svima koji su u ovih 60 godina ugradili sebe u ovu školu, a tu mislim na sve zaposlenike, učenike i učenice. Ova je posebna škola za Krapinsko - zagorsku županiju kao jedina strukovna i umjetnička škola, koja okuplja mlade, kreativne talentirane ljude koji ovdje nastoje ostvariti svoje talente i pripremiti se za buduće zanimanje, rekla je Petek posvjedočivši da ovdje rade ljudi koji zaista nastoje izvući iz učenika ono najbolje što se vidi na brojnim natjecanjima. ‘Hvala vam na tome, jako smo ponosni na vas, rekla je Petek. Istaknula je i da je to škola koja izuzetno cijeni i poštuje različitost, jako je tolerantna i koja s posebnim marom brine kako o darovitim pojedincima tako i o učenicima i učenicima s teškoćama u razvoju. ‘Rastite, razvijajte se, slijedite svoju viziju, a na nama, Krapinsko – zagorskoj županiji je da vas slijedimo na tom putu izgradnje i dalje izuzetno kvalitetne škole, zaželjela je Petek koja je ravnateljici Šarić uručila i Zahvalnicu Krapinsko – zagorske županije.


Organizacija izložbe, kao popratnog događaja bila je velika čast prof. Aleksandri Mašić – Tumpa koja ju je i predstavila. ‘Izmještanje izložbe iz galerijskog u vanjski prostor jedan je od rijetko pozitivnih posljedica pandemije. Zamislili smo je kao projekt javne otvorene galerije dostupne 24 sata dnevno. Na taj način javni prostor pretvoren je u galeriju koja funkcionira kao sastavni dio kulture našeg grada gdje svaki prolaznik može uživati u umjetnosti, rekla je prof. Aleksandra Mašić – Tumpa predstavljajući retrospektivnu izložbu nazvanu ‘Šezdesetica’.


Ravnateljica Agencije za odgoj, obrazovanje Dubravka Brezak Stamać pohvalila je činjenicu što je ova škola Izrasla na dubokoj tradiciji , a danas njeguje moderne stvari, a činjenicu da je prerasla u jednu modernu školu koja odgovara na moderne izazove i izazove tržišta istakla je Tamara Hudolin iz Agencije za strukovno obrazovanje I obrazovanje odraslih.

Izložbu je otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. ‘Izuzetno sam ponosan na naš ŠUDIGO jer kad hodamo po ostatku Hrvatske rijetko možemo otići u bilo koji dio, a da nam ne kažu da je ŠUDIGO nešto posebno. On to je i mi to vidimo i cijenimo i vjerujem da je ravnateljica i njezin tim zadovoljan našom suradnjom. Čast mi je što mogu otvoriti ovakvu izložbu posljednjih desetak godina najboljih radova učenika i učenica koji su pohađali ovu školu, a to znači najboljih radova u Hrvatskoj jer se tako vrednuje rad u ŠUDIGO-u, rekao je tom prigodom župan Kolar uz čestitke I nadu daljnje sjajne suradnje. Zahvalio je Gradu Zaboku koji uvijek prati rad škole I tvrtki ‘Regeracija’ kja je prepoznala rad škole jer ona nije samo obrazovna institucija već puno više od toga.

Uime Regenracije koja je ustupila prostor za izložbu čestitke je uputio Dražen Čvek, a Školica je pripremila i svoj program, a prvi put se čula i školska himna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook