Prethodni članak
Sljedeći članak

Sve više ljudi dolazi u Mariju Bistricu. Pogledajte brojke

Održana Skupština Turističke zajednice Općine Marija Bistrica


U četvrtak je u Vinariji ''Micak'' održana 11. sjednica Skupštine Turističke zajednice Općine Marija Bistrica, a ujedno i 22. Sjednica Turističkog vijeća. Jednoglasno su prihvaćena Izvješća o radu zajednice, ali i turističkog vijeća za prošlu godinu, Prijedlog I. izmjene Programa rada s financijskim planom za ovu godinu, a donijete su Izmjene i dopune Statuta. Tijekom prošle godine Turistička zajednica općine Marija Bistrica je aktivno sudjelovala u aktivnostima koje su u skladu sa zadaćama sukladno Statutu.

U Izvješću je naglašeno kako je Marija Bistrica prošle godine osvojila vrlo vrijednu nagradu Večernjeg lista kao Šampion kontinentalnog turizma, a također sklopljen je partnerski ugovor s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, prema kojem će studenti Fakulteta obavljati praksu u TZO Marija Bistrica. Tijekom lipnja i srpnja ostvarena je suradnja s Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Marija Bistrica je bila dio itinerara za mlade Hrvate iz Južne Amerike, Kanade, SAD-a i Australije koji su tijekom svog boravka upoznavali kulturu svoje domovine. Prošle je godine nastavljen pozitivan trend u noćenjima i broju posjetitelja, iako se brojevi još nisu vratili na razdoblje prije korona virusa. U odnosu na 2022. godinu broj noćenja je veći za 8,5%, dok je broj posjetitelja veći za 10%. U suradnji sa Svetištem Majke Božje Bistričke pokrenut je projekt Interaktivne virtualne šetnje Marija Bistrica, koja je dostupna na stranicama Turističke zajednice i Svetišta MBB-e, a cilj provedbe projekta ''Bistričko blago'' bio je jačanje destinacijskog identiteta stvaranjem nove atrakcijske osnove kroz edukaciju najmlađih članova. Odgojnim skupinama "Maslačci" i "Jaglaci" DV ''Pušlek'' iz Marija Bistrice održane su edukativne radionice izrade bistričkih licitara naše lokalne majstorice Brankice Šćuric. Djeci su ujedno podijeljene i edukativne bojanke "Bistričko blago- drvene dječje igračke i licitari" u sklopu projekta.

Vrlo uspješno provedene su brojne manifestacije, od kojih se izdvajaju dvije najveće: ''Advent u Mariji Bistrici'' i ''Ljeto u Mariji Bistrici'', a od ostalih izdvajaju se Biciklijade ''Četiri kapelice'' i ''Selnica-Gusakovec'', te Trail ''Za dušu i tijele – Mirko Fulir''. U planu za ovu godinu je nastavak redovitih aktivnosti, organizacija ili suorganizacija događanje i manifestacija, uz procjenu da će Marija Bistrica u ovoj godini ostvariti rast dolazaka i noćenja s domaćeg tržišta za 15 %, a sa stranih tržišta za 10%, u odnosu na prošlu godinu. 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook