Prethodni članak
Sljedeći članak

Sve ‘karte’ bacaju se na projekt Crna kraljica od kojeg će Krapina procvasti

Nakon sastanka ministrica Tramišak je rekla da joj je prezentiran projekt Crna kraljica koji je izvrstan, povezan s kulturnom baštinom i povijesnom tradicijom koju ima Grad Krapina i za taj projekt se već predviđaju sredstva u programskom razdoblju 2021-2027


Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je posjetila Krapinu gdje je s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem razgovarala o novom programskom razdoblju i pripremljenim projektima.

 

Nakon sastanka ministrica Tramišak je rekla da joj je prezentiran projekt Crna kraljica koji je izvrstan, povezan s kulturnom baštinom i povijesnom tradicijom koju ima Grad Krapina i za taj projekt se već predviđaju sredstva u programskom razdoblju 2021-2027. kao nastavak provedbe već započetog projekta izrade dokumentacije. 'U tom projektu se povijesno stavlja u kontekst s novijom tehnologijom, a novim turističkim atrakcijama zasigurno može podići značajan razvoj Krapine i učiniti ga još turistički atraktivnijim, rekla je ministrica Tramišak. Kazala je da će i potpisom ugovora o izvođenju radova biti danas i u Budinšćini gdje će se potpisati ugovor za Gerontološki centar Zajezda s rekonstrukcijom stare škole upravo u smjeru deinstitualizacije odnosno izvainstitucionalnih usluga za starije osobe gdje će se na jedan kvalitetniji način pružiti za starije osobe kvalitetnija i adekvatnija skrb, novi sadržaji i učiniti ovo mjesto ugodnijim za život.


Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović je kazao da je počašćen dolaskom ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak. 'Pozvali smo je da nam prezentira, s obzirom da polako kreće programsko razdoblje 2021-2027., Fond za otpornost i oporavak. Izprezentirali smo ono što smo sve pripremili ovdje u Krapini od projekta Šemničke toplice i drugih, ali nekako smo najveći fokus stavili na projekt Crna kraljica za koju je već projektna dokumentacija financirana iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije i to je projekt koji nam je uistinu poseban, do kojeg nam je jako stalo i koji će sigurno napraviti onaj dodatni iskorak za Grad Krapinu, rekao je nakon sastanka gradonačelnik Gregurović. Tako bi Crna Kraljica bila ponuđen dodatni sadržaj uz Muzej krapinskih neandertalaca. Mišljenja je da će Krapina, kad se projekt realizira, a siguran je da hoće, procvjetati.


Odgovarajući na novinarska pitanja ministrica Tramišak je rekla da kad govorimo o Krapinsko – zagorskoj županiji ugovoreno je više od 1,7 milijardi vrijednih europskih projekata. 'To govori i o posebnoj pozornosti koju Vlada RH upravo stavila na ravnomjerni razvoj. Nadalje, kad govorimo o samom Gradu Krapini, ugovoreno je 166 milijuna kuna iz fondova EU i dodatno Budinšćini oko 15 milijuna kuna što zaista govori da je i sam Grad Krapina s ovih 166 milijuna kuna zaista učinio puno u protekle četiri godine i značajno povlači sredstva iz Europske unije. Kada govorimo o novim mogućnostima, novim projektima, paralelno s time razgovarali smo i o mogućnostima proširenja integriranih teritorijalnih ulaganja, dakle, ITU gradova. Znamo da je u RH u proteklom razdoblju osam gradova koristilo taj mehanizam i instrument, a Ministarstvo EU fondova namjerava proširiti tu mogućnost na sve gradove sjedišta županija. Time ćemo dodatno ojačati i sam potencijal Grada Krapine kako bi mogli kvalitetnije programirati i pripremiti za novo programsko razdoblje, odgovorila je ministrica Tramišak.

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook