Prethodni članak
Sljedeći članak

Svažić: 'Za nekoliko godina ovakve električne punionice imat će značaj današnjih benzinskih postaja'

U središtu Krapinskih Toplica postavljena je punionica za električna vozila


Općina Krapinske Toplice nastavlja s unapređenjem infrastrukture za svoje stanovnike u skladu s potrebama modernog društva, ali i prateći energetske strategije Europske unije. Naime, u središtu mjesta postavljena je ELEN punionica za električna vozila. Riječ je o kombiniranoj AC/DC brzoj punionici koja za punjenje koristi istosmjernu struju, pri čemu se sva vozila koja se pune na navedenim priključcima mogu napuniti u vremenu od 20 do 40 minuta ili do jedan sat ako imaju veći kapacitet baterije.

 

To je budućnost u sadašnjosti
- Ovaj projekt za našu općinu ima višestruku važnost. Cilj je omogućiti našim građanima da u općini imaju dostupnu svu infrastrukturu koju jedno razvijeno područje treba imati. Također, električni automobili predstavljaju budućnost, a uz razvoj tehnologije, ovakve će punionice kroz nekoliko godina zasigurno imati značaj današnjih benzinskih postaja. Naša strategija razvoja počiva na ekološki prihvatljivim rješenjima i ovo je još jedan korak bliže tomu – rekao je načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić. Načelnik je istaknuo i kako je kroz HEP-ov projekt e-mobilnosti diljem Hrvatske postavljeno preko 200 punionica čime su povezani svi važni prometni pravci u Hrvatskoj, kao i turistička središta, a sada se na toj karti nalazi i općina Krapinske Toplice.


Korist je već vidljiva
Ovih je dana tvrtka Porshe Croatia na programu team buildinga u topličkom Heli centru, a za odabir lokacije važnu ulogu odigrala je i dostupnost punionice za električna vozila. E-mobilnost je razvojni projekt kojim HEP grupa, kao energetski lider u Hrvatskoj, prati ciljeve energetske strategije EU. U sklopu tog projekta HEP grupa ima za cilj izgraditi infrastrukturu javno dostupnih punionica električnih vozila što ravnomjernije raspoređenih na području Republike Hrvatske kako bi se u konačnici omogućile međugradske vožnje električnim vozilom. Brzina punjenja ovisi o kapacitetu baterije i vrsti pretvarača koji automobil posjeduje.


Punjene na ELEN punionicama još uvijek je besplatno, a trenutno je u izradi mobilna aplikacija za naplatu punjenja. Hrvatska elektroprivreda u ovom trenutku provodi testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate, s ciljem komercijalizacije usluge punjenja električnih automobila na ELEN punionicama, nakon što se ostvare svi pravni i tehnički uvjeti, ističu iz HEP-a.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook