Prethodni članak
Sljedeći članak

Svaka kuna uložena u sustav zaštite i spašavanja višestruko se vrati

HGSS Stanica Zlatar Bistrica proslavila 10. obljetnicu i otvorila nove prostore


Danas je u Zlatar Bistrici održana svečanost povodom 10. obljetnice HGSS Stance Zlatar Bistrica, a u jedno su i službeno otvoreni novi prostori, koji će još više pridonijeti kvaliteti rada svih djelatnika i suradnika.

Pročelnik HGSS Zlatar Bistrica Darko Berljak na početku je pozdravio sve goste i uzvanike, a posebno članove HGSS-a koji su uveličali ovu 10. obljetnicu. Podsjetio je da je stanica, kada je bila osnovama, a to je 25. ožujka 2013. godina bila 22., od danas postojećih 25 u RH. ''Startali smo sa dva gorska spašavatelja, koji su živjeli na području ove županije, ali su bili članovu već postojećih stranica. Prilikom osnivanja primili smo 15-tak suradnika, ali samo četiri godine kasnije, njih deset su već postali gorski spašavatelji nakon prilično složenih obuka, čime se ponosimo''. – rekao je Berljak i dodao da danas imaju 14 gorskih spašavatelja, 5 spašavatelja, 9 pripadnika i 10 suradnika. Neki od njih imaju i dodatne specijalnosti.

Berljak je naglasio kako su u ovih 10 godina sudjelovali u raznim državnim i staničnim vježbama i događanjima, kao i u akcijama spašavanja, kojih je prosječno 20-tak svake godine i to su većinom potrage.

''Da bi smo bili operativniji, imali spremiti kamo svoju opremu i vozila, vrlo je bitno imati svoju kuću. 17. kolovoza 2020., položen je kamen temeljac, a iako je sve sjajno krenulo, zbog COVIDA i još nekih stvari malo je zapelo, ali kuća je većim dijelom bila useljiva već prije tri godine, a jučer je obavljen tehnički pregleda, pa mi je izuzetno drago da na našoj 10. obljetnici možemo svečano otvoriti našu kuću. Ova kuća nije samo mjesto za naše sastanke, predavaonica skladište opreme, tu je i poligon a nojem možemo uvježbavati i naše najsloženije tehnike, a već su i održavani ispiti za gorske spašavatelje, a zgrada služi i za koordinaciju i koordinacijske sastanke žurnih službi naše županije.'' – rekao je Berljak i dodao kako nije jednostavno izgraditi ovakav objekt. Stoga je zahvalio nekadašnjem načelniku Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholiću, Općinskom vijeću Općine Zlatar Bistrica, što su prije pet godina dali dozvolu za gradnju na ovom prostoru. ''HGSS je financirao najveći dio troškova i na tome zahvaljujem službi, vodstvu i tijelima HGSS-a. U nemalom dijelu potrebnih sredstava, sudjelovala je i KZŽ, ali istovremeno financirajući veći dio našeg godišnjeg proračuna, te nam je u vrijeme, kada je to bilo zbilja potrebno, donirala vrhunsko terensko vozilo, te oko toga posebna zahvala županu Željku Kolaru.'' – rekao je Berljak. Inače dio radova su djelatnici odradili sami.

Načelnica Općine Zlatar Bistrica Vesna Mikulec uputila je pozdrave dobrodošlice svima koji su se okupili na ovoj svečanosti. ''Sretna sam što smo konačno uspjeli svi zajedno, nakon 10 godina odraditi sve potrebno i krenuti u pravi rad ove stanice. Puno znači imati krov nad glavom. Predivan dan, predivni ljudi, posebna prigoda i što drugo reći nego živjeli i živite svi skupa zajedno, družite se i jedni drugima pomažite. Samo riječi hvale imam za ovaj vaš posao, za nesebičan rad. Vaše vrijeme koje odvajate za ovaj posao, koji se ne može platiti novcem. Hvala vam.'' – zaključila je Mikulec.

Ovu je svečanost uveličao i Josip Brozičević, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja. I on se pridružio pozdravima i zahvalama prisutnim članovima službe, ali i predstavnicima lokalne i područne samouprave, bez čije pomoći rad službe ne bi bio moguć. ''No, svaka kuna uložena u sustav zaštite i spašavanje se višestruko vrati, što se na najbolji način vidjelo u nekim većim akcijama i prirodnim nepogodama i katastrofama na području RH. U najkraćem mogućem roku mu ćemo se okupiti svi da bi pomogli, spasili ili prevenirali, ili umanjili štetu nakon nekog nemilog događaja.'' – rekao je Brozičević i dodao kako će ova nova kuća biti na ponos ne samo stanice Zlatar Bistrica nego na ponos cijele službe, pa i sustava Civilne zaštite.

Izaslanik župana KZŽ Željka Kolar na ovoj svečanosti bio je Žarko Miholić, njego savjetnik za branitelje, a nekadašnji načelnik Općine Zlatar Bistrica. I on je pozdravio sve prisutne i podsjetio da se prije 10 godina krenulo jednim trnovitim putem, on kao tadašnji načelnik i nekolicina entuzijasta. ''Sumnjali smo da možemo u tako kratkom vremenu učiniti ovo što imamo ovdje i mislim da smo jedna od rijetkih stanica koja ima svoj vlastiti prostor. Ali valja i reći da je HGSS zajednica iznimnih ljudi velikih moralnih kvaliteta, nestranačka i humanitarna, ali izuzetno stručna zajednica. Spašavanje, zaštita, prevencija sve je ono što vi dajete ovom društvu, svima, nama i zbog toga je ovo čime se vi bavite vrlo važno i značajno.'' – rekao je Miholić i dodao kako je župan Kola kod prvoga dana pokazao empatiju za sve ovo što dana imamo ovdje, uz maksimalnu financijsku pomoć i sve ono što je to pratilo. Ovom je prilikom dodijeljena i posebna zahvalnica župana za Stanicu HGSS-a u Zlatar Bistrici.

Svečanosti je prisustvovao i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, a nove prostore je blagoslovio i župnik u Zlatar Bistrici vlč. Ivan Hrastović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook