Prethodni članak
Sljedeći članak

Sutra se očekuju prvi pacijenti u Areni: 'Imamo salu za reanimaciju jer se pacijenti s covidom vrlo brzo urušavaju'

Kada intubiramo nekoga kome se stanje pogoršalo, bit će prevezen u neku od zagrebačkih bolnica - opisao je koordinator Arene


Sutra tijekom prijepodneva u zagrebačkoj Areni očekuju se prvi pacijenti s covidom. Jutros su u Dobro jutro, Hrvatska gostovali ravnatelj Vinogradske Mario Zovak i koordinator Arene Davor Vagić. Koordinator Arene doktor Davor Vagić poručuje da nema potrebe za panikom te da je Arena bila planirana, ali da se mora i dalje biti odgovoran. - Zahvaljujem se građanima koji su odgovorni cijelo vrijeme, a one koji nisu pozivam da postanu - poručuje Vagić.

Ravnatelj Vinogradske Mario Zovak jutros je ispred Arene kazao kako je sve u Areni spremno te da pozdravlja odluku vlade i Stožera o aktiviranju Arene jer je potrebno smanjiti pritisak na bolničke sustave jer je broj zaraženih i hospitaliziranih sve veći. - Bolnički kapaciteti moraju zbrinuti i sve oni koji nisu zaraženi, moramo sačuvati mjesta i za njih i pružiti im njegu kakvu trebaju dobiti. Moraju se sačuvati bolnički kapaciteti, a nedostaje nam ustanova u smislu oporavka za lakše pacijente s covidom - rekao je Zovak.

-Osim osnovnih stvari imamo boce s kisikom, laboratorij u kojemu možemo napraviti krvnu sliku. Imamo radiološku opremu za napraviti rendgen i snimiti pluća, imamo i salu za reanimaciju. Nemamo respiratore jer Arena nije zamišljena da tu budu teži bolesnici, ali znamo da se pacijenti s covidom vrlo brzo urušavaju i zato moramo imati salu za reanimaciju jer moramo biti oprezni i spremni vrlo brzo intubirati pacijenta. Kada intubiramo nekoga kome se stanje pogoršalo, bit će prevezen u neku od zagrebačkih bolnica - opisao je Vagić, piše  Index.hr.

- Što se tiče medicinskog osoblja, uspjeli smo se organizirati, na 100 kreveta ćemo imati 18 liječnika, 3 iz MORH-a i 15 iz Vinogradske i 50-ak medicinskih sestara, dio iz Vinogradske i dio iz drugih bolnica - rekao je Vagić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook