Prethodni članak
Sljedeći članak

Poduzetnici zbog novih mjera prijete blokadom i prosvjedima, predložili su Vladi dva modela pomoći

Nakon što je premije jučer predstavio nove mjere protiv koronavirusa, prema kojima se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama, danas u 9 sati će se održati sastanak u Vladi

  • Patrik Macek/PIXSELL

    Patrik Macek/PIXSELL


Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer predstavio nove mjere protiv koronavirusa, prema kojima se od ponoći zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama, danas u 9 sati će se održati sastanak u vladi. Od predstavnika vlade na sastanku će biti i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Glavna tema sastanka trebale bi biti mjere kojima vlada planira obeštetiti poduzetnike kojima će zbog novih mjera biti onemogućen rad. Nove mjere izazvale su burne reakcije poduzetnika, a predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas kaže da su u privatnom sektoru spremni i na prosvjede. -Uvijek postoji plan B. Ako sutra zaista ne nađemo zajednički jezik, UGP kao krovna asocijacija poduzetnika, ali i jednog dijela privatnih poduzetnika, sa svojih više od 13.000 članova, uključujući i dodatne partnere poput vozača kamiona, vozača autobusa, naših frizera, kozmetičkih salona, fitness-centara, trgovina na malo, mi smo zaista spremni i voljni izaći i napraviti blokadu i prosvjede koji moraju pokazati da privatni sektor nije i ne čine ga građani drugog reda. Mi smo jednakopravni, jednako važni kao i svi drugi građani -rekao je Bujas sinoć za Novu TV.

Na pitanje znači li to i blokadu prometnica, Bujas je rekao. - Ako ništa drugo ne preostaje, prosvjed je ono što će se dogoditi – odgovorio je. Bujas kaže da je u ovom trenutku upitno 100 tisuća radnih mjesta, a ako se ovakve mjere produlje, i više od toga. Ugostitelji okupljeni kroz Udrugu Glas poduzetnika, Nacionalnu udrugu ugostitelja, Udruženje ugostitelja Zagreb pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK te Hrvatsku udrugu poslodavaca predložili su vladi dva modela pomoći.

Predložene mjere pomoći
U prvom modelu traže smanjenje PDV-a na 5 posto na razdoblje od tri godine te dugoročno na 13 posto za sve ugostitelje, zatim nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. - 4000 kuna uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa do 1. svibnja 2021., kao i obeštećenje od deset eura po četvornome metru prostora za trošak najma. Uz to, u prvom modelu očekuju "covid kreditiranje" uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost.

U drugom modelu raže osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće - 50 posto od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa. Očekuju, nadalje, oslobađanje od svih fiksnih obveza tijekom lockdowna na svim razinama vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge - odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta...), inzistiraju na smanjenju PDV-a te traže oslobođenje od parafiskalnih nameta.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je u srijedu da će svaka nova epidemiološka mjera imati i ekonomsku protumjeru, a svojevrsno obeštećenje gospodarstvu predstavit će se uskoro, prenosi  Index.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook