Prethodni članak
Sljedeći članak

Sufinancira se umjetno osjemenjivanje goveda i krmača, držanje goveda, koza, ovaca i pčela

Objavljen javni poziv za dodjelu potpora desinićkim poljoprivrednicima za 2019.


Načelnik općine Desinić, po prethodno pribavljenom pozitivnom mišljenju Ministarstva poljoprivrede o usklađenosti potpore male vrijednosti objavio je javni poziv za dodjelu potpora poljoprivredi za 2019. za sljedeće aktivnosti u poljoprivredi: za sufinanciranje troškova umjetnog osjemenjivanja plotkinja goveda, sufinanciranje troškova umjetnog osjemenjivanja krmača, potpore za držanje goveda, potpore za držanje ovaca i koza, potpore za držanje pčelinjih zajednica i sufinanciranje nabave voćnih sadnica i loznih cjepova.

Kod umjetnog osjemenjivanja goveda i krmača sufinancira se iznos od po 100 kuna po plotkinji ili krmači. Kod potpora držanja goveda odobrava se iznos od 100 kuna po grlu, a kod koza i ovaca 20 kuna po grlu i po 20 kuna po jednoj pčelinjoj zajednici. Kod sufinanciranja nabave voćnih sadnica i loznih cjepova potpora se isplaćuje po zahtjevu uz predočenje računa o kupnji na slijedeći način: za kupnju sadnica voćaka u količini od 10 – 200 komada u visini od 40%, a za kupnju cjepova vinove loze u količini od 200 – 1000 komada u visini od 30%.

Subvencije će isplaćivati isključivo za sadnice voćaka i cjepove vinove loze koje su kupljene u Republici Hrvatskoj. Korisnici sredstava potpore su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva, koja imaju sjedište odnosno prebivalište i čija se proizvodnja odvija na području općine Desinić. Poljoprivredna gospodarstva obuhvaćaju slijedeće subjekte u poljoprivrednoj proizvodnji: obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti, trgovačka društva i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti. Za korisnike potpora koji su u sustavu PDV-a troškovi PDV-a nisu prihvatljivi za odobravanje potpore. Javni poziv otvoren je do 31. prosinca 2019. godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook