Prethodni članak
Sljedeći članak

Studenti: "Županijska stipendija nam je poticaj da se vratimo nazad u Zagorje"

Iznos koji Krapinsko – zagorska županija ima osiguran u proračunu za stipendiranje u ovoj akademskoj godini je milijun i 350 tisuća kuna, no, postoji mogućnost da će se, s obzirom na broj dodijeljenih stipendija, taj iznos vrlo vjerojatno trebati rebalansom i povećati


Večeras je u prostorima zabočke Osnovne škole „Ksaver Šandor Gjalski“ održana svečana dodjela studentskih stipendija koje Krapinsko – zagorska županije dodijeljuje zagorskim studenticama i studentima u tri kategorije. Za one nadarene studente, kao i za one slabijeg imovinskog stanja, dodijeljuje se 700 kuna mjesečno, kroz deset mjeseci koliko traje akademska godina, dok za studentice i studente treće kategorije, odnosno, za deficitarna zanimanja, stipendija iznosi 800 kuna mjesečno.

U sve tri kategorije za stipendije se prijavilo ukupno 246 studentica i studenata, a Povjerenstvo je izabralo njih 81, kojima su večeras u zabočkoj školi župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek, uz naravno domaćina, zabočkog gradonačelnika Ivana Hanžeka, i službeno uručili stipendije. Inače, iznos koji Krapinsko – zagorska županija ima osiguran u proračunu za stipendiranje u ovoj akademskoj godini je milijun i 350 tisuća kuna, no, postoji mogućnost da će se, s obzirom na broj dodijeljenih stipendija, taj iznos vrlo vjerojatno trebati rebalansom i povećati.  -Ukoliko će biti potrebno povećati, naravno da ćemo povećati. I to ćemo vrlo rado učiniti – rekla je zamjenica Petek te naglasila kako Krapinsko – zagorska županija, koja se opredijelila kao županija kojoj je jedan od glavnih prioriteta obrazovanje, upravo ulaganje u obrazovanje smatra svojom velikom zadaćom.

-Ulagati u infrastrukturu je vrlo važno i vrijedno, međutim, još vrijednije je od toga ulagati u ljude. Mi zaista mislimo da stipendije, koje dodijeljujemo već niz godina našim mladim ljudima, s jedne ih strane motiviraju, a s druge strane nadam se da im stvaraju neku obavezu da jednog dana vrate svoj dug Krapinsko – zagorskoj županiji, ostajući ovdje raditi i graditi jedno bolje i kvalitetnije društvo – rekla je zamjenica župana te dodala kako Zagorju trebaju visokoobrazovani kadrovi u svakom segmentu života i u svim područjima društvene zajednice.

Naime, upravo su visokoobrazovani kadrovi oni, kaže Petek, koji vuku razvoj jedne zajednice i koji su pokretači neke zajednice. – Posebno nam je drago što je u kategoriji deficitarnih zanimanja jednako tako pokazan veliki interes. To samo govori o tome da nastojimo slijediti tržište rada pa i putem dodijele ovih stipendija. Od pristiglih 246 zahtjeva, nakon što su neki odustali, a neki nisu bili valjani, Povjerenstvo za dodjelu stipendija dodijelilo je u A kategoriji 31 stipendiju, dakle to je kategorija za nadarene studentice i studente. U B kategoriji, za one koji su se trenutno našli u nešto težoj životnoj situaciji, dakle, po tzv. socijalnom kriteriju, dodijelili smo 30 stipendija. Isto tako, dodijeli smo u C kategoriji, za deficitarna zanimanja, 20 stipendija. Dakle, ukupno smo dodijelili 81 stipendiju za akademsku godinu 2021./2022. – rekla je zamjenica Petek te dodala kako još od prošle godine Županija stipendira 30 studentica i studenata iz kategorije deficitarnih zanimanja, čime se ukupan broj stipendista popeo na 111.

Župan Kolar  je rekako kako Krapinsko-zagorska županija, osim studenata, također stipendira i 225 učenika.

-To je ukupno 336 mladih ljudi kojima će Županija pomoći u školovanju u ovoj i sljedećoj godini. Bez visokoobrazovanih mladih ljudi, bez obzira što činimo, bez obzira koliko europskih projekata proveli i koliko sredstava privukli, nema budućnosti. Zato nam je itekako važno da vama, studenticama i studentima, pomognemo kod vašeg školovanja i da stvaramo uvjete kako biste se mogli zaposliti na području Krapinsko-zagorske županije – rekao je župan Kolar.

Dobitnici i dobitnice stipendija nisu krili zahvalnost, ni zadovoljstvo.

-Htel bih se prije svega zahvaliti za stipendiju jer smatram da bu mi dosta pomogla tijekom školovanja. Školujem se u Rijeci za medicinara, tak da zbilja bu mi to dosta značilo – rekao nam je jedan od dobitnika stipendije, Luka Goluban.

Isto tako zahvalna je i Nikolina Martinić, koja studira Rani i predškolski odgoj na Sveučilištu u Zagrebu. – Neizmjerno sam zahvalna na ovoj prilici koju mi Županija pruža jer je to definitivno jedan poticaj više da se vratim natrag u svoj rodni kraj te da jednog dana pokrenem u Zagorju možda i nešto svoje – rekla nam je Nikolina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook