Prethodni članak
Sljedeći članak

[ŠTRAJK U GOTOVO SVIM OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA U KZŽ] Propao pokušaj mirenja sindikalista i Vlade


Danas najavljen štrajk osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj pa tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji. Propao je pokušaj mirenja Sindikata znanosti i visokog obrazovanja s Vladom.

- Sindikat proglašava štrajk koji počinje u četvrtak. Svaki tjedan najmanje ćemo jedan dan biti u štrajku. Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, pozivamo sve zaposlene da se pridruže štrajku. Očekujemo da će cijeli sustav biti u štrajku... - rekao je Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja nakon današnjeg pokušaja mirenja s predstavnicima Vlade.

Sindikalni čelnici Branimir Mihalinec i Sanja Šprem istaknuli su da se štrajk prosvjetnih radnika nastavlja sve dok iz Vlade ne dobiju poziv na razgovor o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova, prenosi Vijesti.hr.

Za 12 sati je predviđena konferencija za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na temu 'Štrajk u osnovnim i srednjim školama' - izvještaj i najava daljnjeg tijeka štrajka.

Valja reći kako je najavljen štrajk na fakultetima u četvrtak 24. listopada.

U Krapinsko-zagorskoj županiji štrajk je danas u svim srednjim školama, rekao nam je povjerenik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjih školama Roman Balen. To su SŠ Bedekovčina, SŠ Konjščina, SŠ Krapina, SŠ Oroslavje, SŠ Pregrada, Gimnazija Antuna Gustava Matoša Zabok, Škola za umjetnost, grafiku, dizajn i odjeću Zabok, Srednja škola Zabok, Srednja škola Zlatar. Balen nam je rekao da se čeka odluka štrajkaškog odbora o daljnjem nastavku štrajka i eventualnom cirkularnom štrajku.

Dinko Prpić, povjerenik Sindikata hrvatskih učitelja Krapinsko – zagorske županije rekao nam je da se još prikupljaju brojke koliko djelatnika štrajka. - Štrajkat će se dalje i riječ će biti u cirkularnom štrajku, a sve informacije o daljnjem razvoju dobit će se preko medija - rekao je Prpić.

- Trećeg dana štrajka u Krapinsko – zagorskoj županiji što se tiče škola u kojima sindikat Preporod ima podružnice – 9 osnovnih i 6 srednjih škola (gdje je Preporod, na nivou županije većinski sindikat, u osnovnima nije) odaziv štrajku u većini škola još je veći no prošli ponedjeljak, više od 95% ljudi je u štrajku. Radi jedino Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, zbog specifičnosti posla i ustanove te potreba djece - rekao je Darko Ciglenečki, županijski povjerenik Preporoda za KZŽ.

Od osnovnih škola, štrajka se u gotovo svima. To su OŠ Bedekovčina, OŠ Belec, OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, OŠ Budinščina, OŠ Đure Prejca Desinić, OŠ Pavla Štoosa Kraljevec na Sutli, , OŠ Augusta Cesarca Krapina, , OŠ Josipa Broza Kumrovec, OŠ Franje Horvata Kiša Lobor, OŠ Mače, OŠ Marija Bistrica, OŠ 'Ljudevit Gaj' Mihovljan, OŠ Oroslavje, OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko, OŠ Janka Leskovara Pregrada, OŠ Side Košutić Radoboj, OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, OŠ Ante Kovačića Zlatar, OŠ Zlatar Bistrica, OŠ Đurmanec, OŠ Sveti Križ Začretje, OŠ Lijepa Naša Tuhelj, OŠ Veliko Trgovišće, OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, OŠ Donja Stubica, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, OŠ Gornje Jesenje, OŠ Viktora Kovačića Hum na Sutli, OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, OŠ Konjščina.

Štrajka se OŠ 'Ljudevit Gaj' Krapina (štrajka se u matičnoj školi u Krapini dok se u PŠ Lepajci te PŠ Donja Šemnica odvija nastava), štrajka se u OŠ Krapinske Toplice (PŠ Gregurovec ima redovnu nastavu)

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook