Prethodni članak
Sljedeći članak

Stožer mlade šalje u kockarnice, a treninzi su im zabranjeni

Premijer kaže da treba građane nagraditi, pa ih je nagradio kladionicama


Posljednje odluke stožera civilne zaštite RH  izazvale su brojne reakcije u javnosti. Najveća nelogičnost je otvaranje kladionica, casina i automat klubova, dok su recimo sportski treninzi djece i mladih još uvijek zabranjeni.
Djeca i mladi koronakrizu podnose teže nego što to na prvi pogled izgleda. Iako novih istraživanja o psihičkom stanju maloljetnika u Hrvatskoj još nema, podaci koji stižu iz ostalih zemalja Europske unije i više su nego alarmantni. Kako prenosi medijska mreža Deutsche Welle, u Njemačkoj su za vrijeme aktualnog lockdowna značajno porasli problemi mladih osoba – u koje se računaju i samoozljeđivanja i značajne psihičke tegobe koje će se liječiti godinama.
Njemački pedijatar Axel Gerschlauer objašnjava da svoje redovite pacijente više uopće ne vidi uživo jer su zaključani kod kuće, ali i sve je više roditelja koji traže savjet putem telefona.

- Premješten je naglasak na psihološka pitanja, u rasponu od tjeskobe preko poremećaja koncentracije do poremećaja spavanja. Posljednjih mjeseci problemi s mentalnim zdravljem masovno su se povećali, tvrdi Axel Gerschlauer koji je ujedno i glasnogovornik za medije odjeljenja za Sjevernu Rajnu njemačkog udruženja pedijatara. Procjenjujući da se 13,5 milijuna maloljetnika u Njemačkoj nosi s koronavirusom, Gerschlauer naglašava ocjenu pedijatara da je situacija dramatična. Porasli su poremećaji ponašanja, problemi s razvojem govora, a mnoga su se djeca jako udebljala. Uočena je pretjerana "potrošnja" medija, roditelji svoju djecu ne vode na zakazane preglede liječnicima, a više je i zlostavljanja djece u obitelji – naglašavaju stručnjaci i procjenjuju da će oporavak trajati godinama te da će trebati pedeset posto više psihoterapeuta da bi pokušali ispraviti postojeće stanje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook