Prethodni članak
Sljedeći članak

Stogodišnju glazbenu tradiciju svojih predaka oživio je zvucima saksofona, klarineta i jazza

Aljoša Mutić, glazbenik, profesor je saksofona u Glazbenoj školi u Pregradi i Područnoj glazbenoj školi u Kumrovcu


Kurija Poklek u Zagorskim Selima navodno je izgrađena početkom 18. stoljeća na imanju koje je od 1571. godine bilo u rukama obitelji Rattkay. - Bilo je to seosko utočište bogate njemačke obitelji, koje su je početkom 20. stoljeća prodale mojoj prabaki Agati i pradjedu Josipu. koji su vodili poštu u jednoj od soba, druga soba koristila se kao ordinacija seoskog stomatologa. Kurija je takodjer bila mjesto okupljanja i zajedničkog muziciranja poznate hrvatske glazbene obitelji Stahuljak, pošto je moja prabaka Agata, rodjena Stahuljak, bila operna pjevačica. Također se u to vrijeme održavaju literarne večeri - rekao je Aljoša Mutić, glazbenik, profesor saksofona u Glazbenoj školi u Pregradi i Područnoj glazbenoj školi u Kumrovcu.

Povratak u Hrvatsku

Nakon toga u Kuriji Poklek žive povremeno Aljošini roditelji Boris i Ljubica Mutić do godine 2013. od kada u njoj živi Aljošina obitelj: žena Inma (56), novinarka iz Katalonije i njihov 17 - godišnji sin Biel, rođen u Barceloni. Aljoša Mutić, rođen 1967. u Zagrebu, gdje pohađa osnovnu i srednju glazbenu školu paralelno s općim obrazovanjem. Godine 2013. počinje raditi kao profesor saksofona u Glazbenoj školi Pregrada i slijedeće godine počinje razmišljati o ideji da se u Osnovnoj školi u Kumrovcu uvede glazbeni program. Ideja se materijalizira u školskoj godini 2015/2016 kada se dobiva rješenje od MZOS za početak rada Područne glazbene škole u Kumrovcu. - U Kuriji Poklek - nastavlja svoje rodoslavje - rođene su četiri kćeri: moja baka Mira Sladović koja je radila kao učiteljica u Karlovcu i Kumrovcu gdje je također bila ravnateljica škole i njene tri sestre, Branka, Zdenka i Ljerka. Sve tri su radile također kao učiteljice. Od njih četiri sestre jedino se udala moja baka Mira za svojim kolegom učiteljem Markom Mutićem. Iz te veze rođen je njihov jedini sin, moj otac, novinar Boris Mutić. Četiri sestre Sladović živjele su cijeli život u ovoj kuriji. Zadnja je umrla moja baka Mira 2005. godine. Nakon toga u Kuriji Poklek povremeno borave moji roditelji Boris i Ljubica Mutić do godine 2013. Od tada u njoj živi moja obitelj i ja. Riječ je o staroj, trošnoj, ali vrijednoj zgradi, koja me je "zvala" da se, nakon 22 godine života u dijaspori, iz Španije, odnosno Barcelone, 23. siječnja 2014., sa suprugom, novinarkom Inmom, Katalonkom i sinom Bielom vratim doma u Hrvatsku, u Zagorska Sela. I moja sestra, novinarka Anja napustila je New York i za stalno s mamom Ljubicom živi u Zagrebu - dodao je Aljoša Mutić, koji je od pokojnog oca, poznatog sportskog novinara Borisa Mutića, naslijedio djedovinu, Kuriju Poklek na lijevoj obali Sutle.

 

Jazz bend

Godine 2013. počinje raditi kao profesor saksofona u Glazbenoj školi Pregrada, a dvije godine kasnije, na njegov prijedlog, otvorena je i Područna glazbena škola Kumrovec. U Pregradi osniva i vodi jazz bend s mladim glazbenicima, uključujući i svog sina Biela koji je pohađao i uspješno završio obje osnovne škole u Kumrovcu, brzo naučio hrvatski jezik, pa sada paralelno pohađa 2. razrede Srednje glazbene škole i prirodoslovne gimanzije u Pregradi. Džezistički put klarinetista i saksofonista Aljoše Mutića, rođenoga Zagrepčanina (1967) pratimo još iz vremena malog sastava Swing Again, koji je djelovao u Zagrebu, te njegovih suradnji u Društvenom jazz-orkestru Hrvatskoga glazbenog zavoda, u kojem je nastupao kao tenor-saksofonist. Nakon jezične, a potom i umjetničke gimnazije, s iskustvom sviranja glasovira od svoje pete godine i završene niže glazbene škole, Aljoša Mutić kao pijanist pohađa Srednju glazbenu školu, da bi potom upisao i studij saksofona na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i stiče diplomu. Osim toga, bio je sklon i jazzu i big bendu. Zbog jazza napokon je i otišao u inozemstvo. Planirao je otići u SAD, ali se predomislio i 1991. otišao u Španjolsku, u Barcelonu prijatelja koje tamo imao, pa se 1991. našao u lijepoj Barceloni, u kojoj će ostati 22 godine. Tu je radio kao profesor glazbe, ali i dosta svirao s domaćim i tamo gostujućim stranim džezistima. Bio je između ostalog član Barcelona Big Latin Banda i drugih jazz sastava. U Barceloni je nastavio i edukaciju, diplomiravši jazz na umjetničkoj akademiji ESMUC. Nakon povratka u Hrvatsku, Aljoša Mutić radi kao nastavnik klarineta i saksofona u glazbenoj školi u Pregradi i Kumrovcu, ali svojim međunarodnim iskustvom radi i na poučavanju mladih jazz-glazbenika te oživljavanjem ove privlačne glazbe u Hrvatskoj.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook