Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠTO RADE BIVŠI (GRADO)NAČELNICI: Danijela Pongrac traži posao, Mirko Krznar radi, Žarko Miholić uživa s unucima

ISTRAŽILI SMO Čekaju li bivše (grado)načelnike radna mjesta, hoće li koristiti zakonsku mogućnost i primati plaću 6 mjeseci ili su bez posla


Dva su osnovna prava dužnosnika po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti. Držat ćemo se ovom prigodom gradonačelnika i načelnika u Krapinsko – zagorskoj županiji koji su izgubili te svoje funkcije. Njima Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi jamči pravo na naknadu plaće i staž osiguranja te pravo na prethodne poslove. Iako se često može čuti kako imaju pravo na plaću šest te na dio plaće još šest mjeseci, kod gradonačelnika i načelnika to ipak nije slučaj jer prema spomenutom zakonu oni 'po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti ostvaruju pravo na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od 6 mjeseci po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti, i to u visini prosječne plaće koja im je isplaćivana za vrijeme posljednjih 6 mjeseci prije prestanka profesionalnog obavljanja dužnosti'. U ovom Zakonu, potrebno je podsjetiti 'pravo na naknadu plaće i staž osiguranja može prestati i prije isteka razdoblja na koje je zajamčeno'. Znači prije isteka roka od 6 mjeseci ostvarivanje ovog prava prestaje na vlastiti zahtjev, zapošljavanjem, umirovljenjem ili izborom na drugu dužnost koju obavlja profesionalno. Dakle, osobama koje su profesionalno obavljale dužnost u jedinici samouprave pripadaju i određena prava po osnovi obavljanja te dužnosti, a to je pravo na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od najviše 6 mjeseci po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti. Ako se za vrijeme ostvarivanja toga prava dužnosnik zaposli, ode u mirovinu ili bude izabran ne neku novu dužnost koju obnaša profesionalno, spomenuto pravo prestaje.

Gdje su i što će sada raditi?


U Krapinsko – zagorskoj županiji postoji nekoliko grado(načelnika) kojima je prestala ta funkcija pa smo istražili gdje su prije radili, čeka li ih posao i hoće li iskoristiti svoje zakonsko pravo na šest mejseci plaće.

Kod bivšeg načelnika Zlatar Bistrice Žarka Miholića nema nikakve dileme. 'Nisam bio u radnom odnosu u Općini kao načelnik općine pa i ništa ne koristim. Prije dolaska na dužnost načelnika bio sam i ostao umirovljenik, a dužnost načelnika obnašao sam 12 godina u zakonskom statusu volonter i trenutno kao umirovljenik uživam u odrastanju svoje dvije predivne unuke i pokušavam im pružiti sve što nisam imao priliku pružiti svojoj djeci koja su gotovo odrastala bez mene koji sam taj period njihova života proveo u domovinskom ratu, odgovorio nam je Žarko Miholić koji, čini se, uživa u novoj ulozi.


Traži svoju priliku na tržištu rada


'Na radno mjesto referenta u Općinu Kraljevec na Sutli došla sam 2006. godine. 2013. sam dobila prvi mandat, 2017. drugi, a ovaj sada 'izgubila' za tri glasa. Trenutno koristim zakonsku naknadu... ostala sam i dalje nezavisna, članica Općinskog vijeća, čista obraza, iza sebe ostavila puno uloženog truda, rezultata i jasnu situaciju, a nikako ne dug kao što me nasljednica proziva. Posebnih planova na poslovnom planu trenutno nemam riješeno. Vjerujem da se s razlogom sve ovo dogodilo i svatko tko je vrijedan, iza sebe ima rezultat, hoće raditi, učiti i usavršavati se na tržištu rada može pronaći svoju priliku, odgovorila nam je bivša načelnica općine Kraljevec na Sutli Danijela Pongrac koja će u sljedećih šest mjeseci morati pronaći posao, ali je optimistična.


Čista situacija u Jesenju i Oroslavju


Bivši načelnik Jesenja ima čistu situaciju. 'Za vrijeme mandata radio sam kao inženjer u Nuklearnoj elektrani Krško, skraćeno radno vrijeme odnosno 6 sati dnevno, a načelničku funkciju sam obavljao volonterski. Nastavljam s poslom u Nuklearnoj elektrani, gdje se vraćam se na puno radno vrijeme, kaže bivši načelnik Jesenja Andrija Ranogajec.

Bivši gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak prije funkcije gradonačelnika radio je u Ministarstvu financija, Carinska uprava RH kao državni službenik u stalnom radnom odnosu. U random odnosu je bio i kao gradonačelnik. 'Shodno zakonu, zatražio sam vraćanje na radno mjesto i čekam odluku i raspoređivanje na radno mjesto prema potrebi službe. Tako da neću koristiti pravo na primanja gradonačelničke plaće punih 6 mjeseci kao zakonsku mogućnost, nego maksimalno 2 plaće do trenutka vraćanja na prethodni posao. Na taj način, uz dosadašnju manju plaću koju sam primao 4 godine, od one koju mi je odredilo Gradsko vijeće, dodatno ću uštedjeti gradskom proračunu, sveukupno više od 200.000 kuna'.


Ekspresno se vratio na posao


Bivši načenik Konjščine već radi. U random odnosu je još od 1. srpnja. Iskoristio je svoje pravo na plaću tek kratko vrijeme, od primopredaje do 1. srpnja. 'Nisam htio biti na općinskom proračunu, iako su mnogi tvrdili da ću biti. Imao sam ugovor sa Saborom, gdje sam radio prije nego sam postao načelnikom, u zakonskom roku sam trebao zatražiti u roku od 15 dana da se vratim na posao, a oni su me morali rasporediti u roku 45 dana. Tako sam zatražio da me rasporede na isto ili adekvatno radno mjesto i rasporedili su me u osiguranje Sabora RH gdje sam radio 19,5 godina, kaže Mirko Krznar.

Ernest Svažić je u pregovorima za novo radno mjesto


Ernest Svažić, bivši načelnik Krapinskih Toplica na tu je funkciju došao s mjesta direktora Turističke zajednice Općine Krapinske Toplice. Posao općinskog načelnika je obavljao profesionalno, odnosno bio je u radnom odnosu. Na prošlim lokalnim izborima, poznato je, nije se kandidirao već je bio kandidat za župana, a to nije ostvario. Na pitanje čeka li ga radon mjesto nam je odgovorio:'Ništa me naravno ne čeka, ali vrlo skoro planiram prelazak na novo radno mjesto o čemu upravo pregovaram. Do tog trenutka aktivno je moje zakonsko pravo na naknadu, rekao nam je Ernest Svažić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook