Prethodni članak
Sljedeći članak

Stjepanu Kovačiću povelja i plaketa s likom Gjure Stjepana Deželića

Veliko priznanje za bivšeg predsjednika DVD-a Marija Bistrica


U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Marija Bistrica u srijedu 28. prosinca, Stjepan Kovačić primio je “Povelju i plaketu s likom Đure Deželića”. Ovogodišnja dodjela priznanja organizirana je u sklopu proslave 145 godina Hrvatske vatrogasne zajednice u ponedjeljak 20. prosinca u KD Vatroslava Lisinski, no Stjepan Kovačić zbog zdravstvenih razloga nije se odlučio na put u Zagreb, pa je svečano uručenje organizirano u Vatrogasnom domu DVD-a Marija Bistrica u sklopu sjednice Upravnog i Nadzornog odbora društva.

Na samom početku lik i djelo dugogodišnjeg člana središnjeg društva VZO Marija Bistrica predstavio je sadašnji predsjednik Velimir Babić, a plaketu je Kovačiću predao izaslanik glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića i predsjednika Predsjedništva HVZ-e Ante Sanadera, potpredsjendik HVZ-e, te predsjednik VZKZŽ-e i VZO Marija Bistrica Stjepan Skuliber. On je naglasio kako je Kovačić prvi vatrogasac iz ove općinske zajednice koji dobiva ovo visoko priznanje, dodavši kako ga je i te kako zaslužio. Sam Kovačić zahvalio je svima koji su mu na bilo koji način pomogli u vatrogasnom djelovanju, dodavši kako ovo nije priznanje samo za njega nego za društvo u cjelini.

Stjepan Kovačić rođen je 1. srpnja 1953. godine, a već 15. rujna 1972. godine učlanio se u DVD Marija Bistrica, što znači da će slijedeće godine proslaviti 50 godina rada u društvu. Stoga je i nositelj spomenice za 10, 20, 30 i 40 godina u radu, kao i brončane, srebrne i zlatne medalje. Također, 2014. godine donio je i Odlikovanje za posebne zasluge, a uz Povelju i plaketu s likom Đure Deželića, ovom je prilikom primio i Spomenicu vatrogasni veteran. U svom cjelokupnom vatrogasnom stažu Stjepan Kovačić obnašao je dužnosti zapovjednika, tajnika, i predsjednika Društva, te tajnika Vatrogasne zajednice Općine Marija Bistrica. Kako je istaknuto u obrazloženju zahtjeva za ovo veliko priznanje, na svim dužnostima isticao se svojom izrazitom predanošću vatrogasnom pozivu. Posebno je zaslužan za streloviti napredak Društva u periodu od 1999. do 2011. godine, kada su velikim donacijama nabavljena razna vatrogasna vozila, a neka od njih i danas su okosnica voznog parka operativne postrojbe DVD-a Marija Bistrica.

U tom periodu bio je posebno aktivan i po pitanju proširenja vatrogasnog doma. Na njegovu inicijativu izrađena je projektna dokumentacija i započela je dogradnja vatrogasnog doma, obzirom da su postojali planovi za širenje Zagorske javne vatrogasne postrojbe, kroz osnivanje ispostava po županiji. Jedna je od najzaslužnijih osoba koje su se angažirale upravo oko toga da se ispostava profesionalne vatrogasne postrojbe osnuje upravo u Mariji Bistrici, u sklopu vatrogasnog doma DVD Marija Bistrica. Jedan je od autora velike monografije ''120 godina postojanja i rada DVD Marija Bistrica'' koja je objavljena prilikom proslave 2009. godine. Njegov rad prepoznat je na županijskoj i državnoj vatrogasnoj razini. Za vrijeme aktivnog rada, vatrogasno društvo je uspješno implementirao u cjelokupni društveni i kulturni život Općine, a posebno Svetišta Majke Božje Bistričke. Kovačić nikada nije bježao od dužnosti i odgovornosti, pa je od 1999. do 2001. godine bio zapovjednik DVD-a Marija Bistrica, od 2001. do 2005. tajnik društva, a od 2005. do 2011. godine i predsjednik društva. Također, od 2005. do 2001. godine obnašao je i dužnost tajnika VZO Marija Bistrica. Inače, valja napomenuti, kako se ova povelja svake godine dodjeljuje za samo jednog vatrogasca u pojedinoj županiji. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook