Prethodni članak
Sljedeći članak

Capak: Ako se situacija pogorša, postrožavat ćemo mjere nakon Nove godine


U Hrvatskoj se ponovno pogoršava epidemiološka siituacija, raste broj novozaraženih. Hoće li lokalni stožeri postrožiti mjere u hrvatskim gradovima, kako će biti organizirana novogodišnja slavlja, raspravljalo se u emisiji Otvoreno na HRT-u.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naglasio je kako je u Hrvatskoj početkom studenog bio veliki porast osoba koje su primile prvu dozu cjepiva. - Međutim to je vrlo brzo počelo jenjavati, već nakon petnaest, dvadeset dana. Ali srećom počela nam je rasti treća doza, ali to nije dovoljno. Mi pozivamo kontinuirano ljude da se cijepe booster dozom, rekao je.

Upitan hoće li se uvoditi nove mjere ako se situacija pogorša od nove godine, Capak je odgovorio: - Postoje različite strategije. Izrael je prvo išao vrlo oprezno kad se pojavio omirkon, a sada razmišljaju o tome da puste da se virus širi. Mi od početka imamo strategiju da razmatramo situaciju, ocjenjujemo ju i donosimo mjere. U ovom trenutku smo, za županije koje imaju lošiju situaciju, dopustili da donesu strože mjere. Mi u drugim županijama, kontinentalnim, trenutno imamo pad broja novozaraženih. Ne bi bilo u redu da jednake mjere budu za one koji imaju porast i pad. Pratit ćemo situaciju i ukoliko se ona pogorša, što možemo očekivati zbog dolaska omikron soja, u tom slučaju ćemo postrožavati mjere. Ali ništa nije u ovom trenutku na stolu, ništa nije dogovoreno, pratit ćemo i odlučiti- rekao je Capak, prenosi Jutarnji.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook