Prethodni članak
Sljedeći članak

STIŽE TUČA? Tučonosni oblaci sve su nam bliže. Evo gdje bi moglo biti najgore


U dijelovima Austrije danas je padala tuča veličine teniskih loptica, doznajemo od čitatelja, a kako je temperatura zraka u Zagorju u ovom trenutku još uvijek preko 30 stupnjeva, a još ranije su za danas najavljeni i mogući lokalni pljuskovi, kontaktirali smo Josipa Salatka, predsjednika Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske, kako bi provjerili prijeti li tuča i Zagorju.

-Prijeti itekako. Upravo gledam na slovenskim radarima, iz Austrije nam dolaze opasni tučonosni oblaci, stvara se nekoliko ozbiljnih jezgra i ako takvi dođu do nas, mogla bi se desiti katastrofalna tuča u cijelom Zagorju. Čitava ta fronta sad je stigla do Slovenije i sad ćemo vidjeti što će se desiti iznad Alpa. Hoće li te jezgre nad Alpama još više ojačati i postati još opasnije ili će oslabjeti. Uglavnom, protugradna obrana još nije počela i nemamo čime braniti Zagorje. Nemamo čak ni otopine srebrovog jodida. DHMZ nam je nije isporučio još uvijek. Tako da, mi možemo samo gledati u nebo, a danas nas od tuče mogu spasiti samo Alpe - rekao nam je Salatko.

Na naše pitanje koji dijelovi Zagorja su najugroženiji, Salatko je rekao kako je mikro lokacije teško predvidjeti te naglasio da se tuča ili sugradica mogu pojaviti bilo gdje u Zagorju.

-Ipak, kako ove jezgre tučonosnih oblaka stižu sa sjeverozapada, tako je ponovno u najvećoj opasnosti područje od Huma na Sutli i Pregrade do Zagorskih Sela, Kumrovca i Klanjca - ispričao nam je Josip Salatko.

Pročitajte još i ovo:

LINK: Obrana od tuče u RH je obavezna po zakonu! Zašto država krši zakon?

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook