Prethodni članak
Sljedeći članak

Obrana od tuče u RH je obavezna po zakonu! Zašto država krši zakon?


Foto: Arhiva Zagorje.com/Ilustracija

U srijedu navečer iza 22 sata diljem Krapinsko - zagorske županije mjestimice silovita tuča veličine oraha ponovno je napravila velike štete na usjevima i imovini građana. Tako se na društvenim mrežama ponovno aktualizirala tema sustava obrane od tuče. Naime, iako je ukinuta obrana protugradnim raketama, sustav obrane od tuče prizemnim generatorima i srebrovim jodidom u Republici Hrvatskoj još uvijek postoji. Točnije, trebao bi postojati.

Obrana od tuče, naime, regulirana je Zakonom o sustavu obrane od tuče, koji je još uvijek na snazi. Ministarstvo poljoprivrede još je prije dvije godine najavilo da će u potpunosti ukinuti sustav obrane od tuče jer, kako kažu, nije znanstveno dokazano da je učinkovit, no, kako svake godine redovito barem jedan dio Hrvatske doživi ogromne štete od tuče, još se nije našla 'politički adekvatna prigoda' u kojoj bi se 'bez negodovanja javnosti' u saborsku proceduru uputio prijedlog da se taj zakon stavi izvan snage.

Prema spomenutom zakonu, sustav obrane od tuče operativno provodi Državni hidrometeorološki zavod, a nadzire ga i za njega je nadležno upravo Ministarstvo poljoprivrede, koje mjesecima ne odgovara na novinarske upite o toj temi. Kako je u zakonu izričito navedeno da sustav obrane od tuče treba početi 'raditi' svake godine 01. svibnja, što ni ove godine nije bio slučaj, DHMZ smo početkom lipnja upitali kako je moguće da jedna državna institucija svjesno krši zakon Republike Hrvatske te hoće li i kada početi operativna obrana od tuče.

"Operativna obrana od tuče započet će 15. lipnja 2023. i to ne samo na području Krapinsko – zagorske županije, već na cijelom branjenom području, odnosno, na području dvanaest županija i Grada Zagreba", odgovorila je tada za Zagorje.com Kornelija Špoler Čanić, voditeljica Službe za odnose s javnošću Državnog hidrometeorološkog zavoda. - Provedena je javna nabava za potrebne količine otopine srebrovog jodida koja je testirana te se trenutno dostavlja poslužiteljima generatorskih postaja. Završeno je servisiranje uređaja za gašenje požara te su pripremljeni ugovori za 600 operatora prizemnih generatora. Zbog kontinuiranog smanjenja financijskih sredstava za realizaciju operativnih poslova obrane od tuče te nejasnu sudbinu Zakona o sustavu obrane od tuče, ove je godine bilo nužno osigurati dodatne financijske izvore prije provođenja navedenih aktivnosti te je za operativnu obranu od tuče u 2023. izdvojeno 1,256 milijuna eura poreznih obveznika – odgovorila je Špoler Čanić na naš upit.

Ipak, kako nam je potvrdio Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske, do danas još uvijek nisu potpisani ugovori s operaterima prizemnih generatora, a što je najgore, nisu im ni isporučili otopinu srebrovog jodida. - Možemo samo gledati u nebo. Nemamo otopine, nema rezervnih dijelova, ni dovoljno ljudstva da se servisiraju generatori i obrana od tuče nije počela niti 01. svibnja, a niti 15. lipnja, kako su vama najavili da će početi - kaže nam Josip Salatko.

Stoga ne možemo ne postaviti pitanje kako je moguće da država, odnosno, državne institucije krše i ne poštuju zakon Republike Hrvatske i da odgovorni ljudi na čelu tih institucija za to ne odgovaraju?

U opasnosti je imovina građana (možda i poneki život), u opasnosti je poljoprivreda kao gospodarska grana, u opasnosti su i poslovni objekti. I ta opasnost, ponovo se pokazalo u srijedu navečer, u Zagorju nije mala.

Ipak, najveća opasnost u cijeloj priči krije se upravo u činjenici da u Republici Hrvatskoj država ne poštuje zakon Republike Hrvatske.

I to što za to nitko ne odgovara.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook