Prethodni članak
Sljedeći članak

Stiže pitka voda za stanovnike na najvišim bregima Pregrade, Huma na Sutli i Desinića

Završila izgradnja vodospremnika „Žolekov breg“ i crpne stanice „Košenine“ na Vinagori


Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnik Desinića Zvonko Škreblin, načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša  i direktorica gradskog društva VIOP d.o.o. Vesna Zagvozda obišli su danas povodom završetka radova novoizgrađeni vodopospremnik Žolekov breg  i crpnu stanicu „Košenine“ na Vinagori.  

- Riječ je o investiciji vrijednoj 1,8 milijuna kuna kojeg su sufinancirale Hrvatske vode u iznosu 80 posto od ukupne investicije, a 20 posto VIOP, Grad Pregrada te općine Hum na Sutli i Desinić.  Vodosprema je kapaciteta 100 kubika. Radovi  na izgradnji vodospremnika „Žolekov Breg“ i crpne stanice „Košenine“, koji čine dio podsustava visoke zone  ”Žolekov breg” – opskrba vodom tromeđe grada Pregrade, općine Desinić i općine Hum na Sutli, započeli su u lipnju 2018. godine, a zanimljivo je kako je ovo vodospremnik na najvišoj visini u Krapinsko-zagorskoj županiji, smješten na koti 492,50 m nadmorske visine – rekla je direktorica VIOP-a Vesna Zagvozda. Ovom će investicijom stanovnicima naselja Vinagora – Mala Gora, Druškovec Gora, Brezno i Desinić Gora biti osigurana opskrba vodom iz sustava javne vodoopskrbe zdravstveno ispravnom vodom za ljudsku potrošnju.  Na području Pregrade to je 37 domaćinstava, na području općine Desinić 12 te s područja Hum na Sutli 11 domaćinstava.

 – S ovom investicijom i onime što nam slijedi, a to je izgradnja sekundarne mreže dovršavamo jedan veliki projekt izgradnje vodoopskrbnog sustava na području grada Pregrade započet 2000.godine u koji je utrošeno oko 40 milijuna kuna, a čime će pokrivenost pitkom vodom biti preko 98 posto – rekao je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, istaknuvši da je važno omogućiti ljudima svu infrastrukturu kako bi ostali živjeti na bregima.

– Raduje me što će dio Humčana koji su bez pitke vode imati mogućnost za priključenje na javni vodoopskrbni sustav. Kada riješimo ovaj dio vezan uz Žolekov breg, ostaju nam još tri mikro lokacije u Breznom, Grletincu i Taborskom i nadam se da ćemo sljedeće godine kada i to riješimo, moći reći da smo sasvim pokriveni javnom vodoopskrbom – izjavio je načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša, ističući da stanovnici na visokom zonama imaju svoje interne vodoospreme, a u slučaju nestanka vatrogasci su im dostavljali pitku vodu.

Zadovoljan što je investicija završena je i desinićki načelnik Zvonko Škreblin jer će stanovnici Desinić Gore koji se nisu mogli pokriti iz vodospreme Desinić napokon dobiti pitku vodu. Za drugi projekt izgradnje glavnih opskrbnih cjevovoda i tlačnog cjevovoda, društvo VIOP d.o.o. se planira prijaviti na natječaj iz Programa ruralnog razvoja, koji je u najavi i to na Mjeru 07 – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, podmjera 07.2.1. Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, a kako bi se osigurala sredstva za njegovu izgradnju. Dodajmo i kako je u sklopu projekta izgradnje vodospreme asfaltirano i 680 metara pristupne ceste. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook