Prethodni članak
Sljedeći članak

Stigli zimski uvjeti, u noći još snijega, a moguća i kiša koja se smrzava na tlu


Županijska uprava za ceste Krapinsko – zagorske županije za ovu je zimsku sezonu pripremila 2500 tona soli, 2500 metara kubnih kamenog materijala i sipine. Sve službe s potrebnim strojevima i materijalom nalaze se u radnim jedinicama u Krapini i Zaboku. – Svoja mjesta pripravnosti imaju u Podgori Krapinskoj, Pregradi, Zlatar Bistrici, Zaboku i Donjoj Stubici. To su centri koji u suradnji sa stožerom zimske službe šalju potrebne jedinice i ljude na teren sukladno vremenskim prilikama – rekao je ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec na nedavnoj konferenciji za medije kojom su otvorili početak zimske sezone te apelirali na vozače i sudionike u prometu da se i oni pripreme za zimu s adekvatnom zimskom opremom i prilagode vožnju uvjetima na kolniku.

Zrinko Hržić ispred Autocesta Zagreb – Macelj rekao je da oni održavaju cestu od čvora Jankomir do čvora Trakošćan odnosno Graničnog prijalaza Macelj. – Imamo dvije baze, jedna je u Krapini, druga kod Zaboka, a dionica je podijeljena na 4 poddionice. U svakoj imamo po jednu grupu opremljenih vozila koja rade na preventivnom posipu ili uklanjanju snijega – istaknuo je Hržić, dodavši da je teško predvidjeti potrebne količine, ali budžet je spreman i za najgoru sezona, odnosno planira se 20 posto više posipala od sezona u kojoj je do sadfa najviše potrošeno, a to je bila 2012./13. godina. – Tu je i kontrolna soba u Velikoj Vesi u kojoj 24 sata dnevno dežuraju dva čovjeka koji kontroliraju putem kamera i meteostanica te ostalih uređaja situaciju na autocesti, dvije ophodarske dionice, koje kontroliraju mjerne uređaje i bilježe temperature na određenim lokacijama. Na ophodarskim vozilima je termometar koji mjeri temperaturu kolnika, da dođemo do najbolje informacije u kojem trenutku izaći i kako reagirati – istaknuo je Hržić.


Savjeti za vozače

Iz Hrvatskih autocesta pozvali su vozače da prilagode vožnju snježnim uvjetima na autocestama, posebno ih upozoravajući da ne pretiču ralice ispred kojih je cesta uvijek neočišćena. - Vozači nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan za njihovu sigurnost, priopćio je HAC, pozivajući vozače da prije kretanja na put provjere stanje na cestama.Napominju da je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padalina. Pojašnjavaju da je za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe osigurati prohodnost, što u situacijama snježnih padalina podrazumijeva i određenu količinu snijega na kolniku.

HAC je također pozvao vozače da pripreme svoje vozilo za zimske uvjete, da ne kreću na put bez odgovarajuće zimske opreme te da se vozilom ne zaustavljaju na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, što može završiti kobno već da se zaustave na odmorištu. Vozače pozivaju na oprez i zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela.

Prognoza za sutra
Oblačno, u noći sa snijegom, a potom s povremenom susnježicom uz veliku vjerojatnost za kišu koja se smrzava na hladnoj podlozi. Vjetar slab i tek povremeno umjeren sjeveroistočni. Temperatura zraka uglavnom između -2 i 2 °

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook