Prethodni članak
Sljedeći članak

SŠ Zabok se educira kako bi bila spremna postati Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu


Ministarstvo znanosti i obrazovanja na osnovu Zakona o strukovnom obrazovanju i vrlo strogih kriterija, 20. srpnja 2018., donijelo je Odluku o imenovanju regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju za 25 srednjoškolskih ustanova u RH u sektorima: turizma i ugostiteljstva, zdravstva, strojarstva, poljoprivrede te elektrotehnike i računarstva.

SŠ Zabok je jdedna 6 strukovnih škola s laskavim priznanjem

Srednja škola Zabok jedna je od 6 srednjoškolskih strukovnih ustanova u sektoru turizma i ugostiteljstva, koja je dobila/zaslužila to laskavo i obvezujuće priznanje. Projektne aktivnosti su u tijeku, a trajat će do kraja 2023. godine.
Cilj uspostave Regionalnog centra kompetencija za turizam i ugostiteljstvo jest razvoj ljudskih potencijala na području cijele RH i to kroz poboljšanje kvalitete pružanja turističko – ugostiteljskih usluga, unapređenje vještina polaznika edukacija iz područja turizma i ugostiteljstva te unapređenje vještina ljudskih resursa kroz sustav cjeloživotnog učenja.

Prekvafilikacije u turizmu i ugostiteljstvu

Korisnici Regionalnog centra kompetencija za turizam i ugostiteljstvo su nastavnici srednjoškolskih obrazovnih institucija i profesori fakultetskih ustanova i institucija, učenici, studenti i mentori u ugostiteljsko-turističkim gospodarskim subjektima, nezaposlene osobe koje žele prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, zaposlene osobe koje traže stručna usavršavanja za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, javnom sektoru povezanom sa turizmom i ugostiteljstvom i osobe koje žele dodatne edukacije iz sektora ugostiteljstva u slobodno vrijeme (hobisti).

80 polaznika na edukaciji

S obzrom na cjelokupnu situaciju koja nas okružuje, projektne aktivnosti su malo usporene. Usprkos situaciji, poštivajući epidemiološke mjere Srednja škola Zabok je ovaj tjedan uspjela organizirati i provesti prve edukacije za nastavnike vlastite ustanove, ali i partnerskih instituacija Srednje škole Prelog, Gospodarske škole Varaždin i Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar. Edukacije/radionice su se provodile svaki dan u dvije grupe, tako da su prvi dan u ponedjeljak 11. siječnja na radionicama sudjelovali naše kolege iz Varaždiina, Preloga i Bjelovara, a od utoraka do petka radionicama su nazočili domaćini, tj. svi nastavnici i profesori SŠ Zabok. Ukupno je na radionicama sudjelovalo preko 80 polaznika – kaže ispred SŠ Zabok voditeljica projekta Branka Kralj.

Rad s učenicima s poteškoćama

Partnerska Udruga UNUO - koja se bavi kreativnim osposobljavanjem osoba s invaliditetom za ugostiteljstvo pripremila je ciklus predavanja i radionica o vrstama invaliditeta te o načinima komunikacije i poučavanja učenika s invaliditetom. Tijekom predavanja poseban je naglasak bio na važnosti inkluzije u radu s učenicima sa poteškoćama, primjenjujući primjere dobre prakse iz vlastitog iskustva, a na dobrobit i tih učenika kako bi se i oni mogli jednako dobro uključivati i razvijati radne vještine kroz nastavne procese.

Postati dobar radnik

Za pravilnu inkluziju djece s određenim teškoćama i preprekama važna je sinergija svih dionika u odgojno-obrazovnom procesu, počevši od pojedinaca i roditelja, nastavnika i stručnih suradnika u školi, ali naravno i cjelokupne društvene zajednice. Edukacijom su obuhvaćena razna područja invaliditeta, od oštećenja sluha i vida do tjelesnog invaliditeta. - Na taj način dobili smo uvid koliko i mi nastavnici možemo pomoći svakom djetetu da se pravilno razvija, socijalizira, stekne samopouzdanje, bude prihvaćeno od vršnjaka i zajednice te da na taj način postane zadovoljan pojedinac i dobar radnik u ugostiteljstvu ili turizmu što je kranji cilj – dpdala je Kralj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan oprez potreban je zbog srne na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između 48. i 52. km.  U cijeloj zemlji uvjeti za vožnju su povoljni i vozi se bez posebnih ograničenja, a na dionicama cesta gdje se zbog radova vozi uz privremenu re...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program